Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Oțeleni: Binecuvântarea unui monument inedit închinat familiei

Sâmbătă, 21 octombrie 2017, la Oțeleni, jud. Iași, sub coordonarea Oficiului pentru Pastorația Familiei, în prezența părintelui paroh, Isidor Gheorghieș, a părintelui vicar, Iulian Sescu, precum și a unui grup numeros de familii, a fost binecuvântat un monument închinat familiei. Este vorba despre o copie a turnului Eiffel, înaltă de 5,5 m, pe vârful căreia tronează un grup statuar ce reprezintă Sfânta Familie de la Nazaret, Isus, Maria și Iosif.

Dincolo de cuvintele care prezintă istoricul adevăratului turn din Paris, la finalul prezentării găsim scrise următoarele cuvinte:

"Turnul Eiffel pe care îl vedeți este o copie a turnului parizian. Are o înălțime de 5,5 m și este executat la o scară de 1/64,8. În vârf se află statuia Sfintei Familii de la Nazaret și este un omagiu adus familiei în general, frumuseții și greutăților ei, ca un strigăt și în același timp ca un semn de recunoștință pentru tot ceea ce am primit prin intermediul familiei.

Sfântă Familie de la Nazaret, roagă-te pentru familiile noastre!

Dumnezeu să binecuvânteze familiile din lumea întreagă!"

Inițiativa vine în contextul celebrării celor două sinoade dedicate familiei, dar și a publicării exortației apostolice Amoris laetitia, în care papa Francisc subliniază atât de profund frumusețea și demnitatea familiei voite de către Dumnezeu.

În același timp, așa cum stă scris și în prezentarea turnului, este un strigăt, un strigăt prin care vrem să se audă pretutindeni că familia este cea formată dintr-un bărbat, o femeie și copii, chemată ca prin iubire și dăruire reciprocă, să se deschidă spre viață, dar și spre imitarea în credință a modelului ei, Sfânta Familie de la Nazaret.

Alegerea turnului Eiffel ca suport pentru grupul statuar al Sfintei Familii s-a făcut ținând cont de simbolistica lui. Turnul Eiffel, după cum spun specialiștii, nu va cădea niciodată din cauza vântului sau a altor intemperii ale naturii, deoarece, datorită poziției profilurilor din care este executat, vântul trece prin el. Familia, care are la bază un bărbat și o femeie, pentru a fi fericită, trebuie să se completeze reciproc, dar la fel, fiecare trebuie să știe să lase să treacă pe lângă tot ceea ce înseamnă "vânt" sau intemperie care vrea să o dărâme. Fiecare trebuie să știe să lase de la el! Unul să-l asculte pe celălalt în timp ce celălalt vorbește; când unul este iritat, celălalt să-l întâmpine cu mult calm; când unul este descurajat, celălalt să-l încurajeze. Într-un cuvânt, așa cum vântul trece prin profilurile turnului, iar turnul rămâne în picioare mai departe, celălalt să permită să fie ajutat, așa încât viața lor de familie să capete consistență și să meargă mai departe...

Monumentul se află pe str. Căbălău, nr. 6 și poate fi vizitat de către oricine. Important e ca fiecare vizitator să înalțe o rugăciune pentru binele familiei.

Pr. Felician Tiba
Oficiul pentru Pastorația Familiei

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 21 octombrie: Oțeleni: Binecuvântarea unui monument inedit închinat familiei


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat