Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Nigeria, credincioșii văd "minunea soarelui" ca la Fátima

De Andrea Tornielli

Experiența a fost trăită la exact o sută de ani de cea de acum vestită petrecută în cursul ultimei apariții mariane la Fátima, la 13 octombrie 1917, când o mulțime de șaptezeci de mii de persoane venite la Cova da Iria în timpul unei violente ploi torențiale, imediat după ce trei păstorași au văzut-o pe Sfânta Fecioară Maria, au asistat la "minunea soarelui", cu astrul care părea că se apropie, că-și schimba culoarea și că dansa pe cer, fiind posibil să fie observat cu ochiul liber. Au fost martori ai acelei "minuni" și mai mulți necredincioși, cum ar fi trimisul unui cotidian în mod declarat laicist. Acum ceva asemănător s-ar putea să se fi întâmplat la Benin City, în Nigeria, cu ocazia re-consacrării țării voite de episcopi. În comunicarea deciziei, episcopii aminteau că Nigeria trece printr-o "perioadă marcată de tensiuni, agitații și un sentiment general de disperare și insatisfacție". Nu lipsesc probleme instituționale, "cazuri de aplicare selectivă a statului de drept", precum și distribuirea inegală a resurselor, corupția și nepedepsirea.

În dimineața zilei de 13 octombrie, la ceremonia de reconsacrare, condusă de arhiepiscopul de Jos, Ignatius Ayau Kaigama, președinte al Conferinței Episcopale Nigeriene, au luat parte 53 de episcopi împreună cu peste o mie de preoți, două mii de persoane consacrate și circa 55 de mii de credincioși. După celebrare, după-amiază, povestesc martorii, a fost o mare ploaie torențială urmată de apariția soarelui care-și schimba culoarea și "dansa". "Acest fenomen neobișnuit - se citește într-o notă semnată de părintele Chris N. Anyanwu, director al comunicațiilor sociale ale episcopatului - a îmbucurat inima pelerinilor prezenți la celebrare și mulți dintre ei au atestat că ceea ce au văzut amintește de experiența de la Fátima din 1917. Desigur marea bucurie a participanților la vederea acestor semne a arătat în entuziasmul credinței lor că Nigeria nu va mai fi aceeași".

Mărturiile au fost prezentate pe pagina Facebook a Conferinței Episcopale și asta a făcut să se creadă că este o formă explicită de recunoaștere a evenimentului. În realitate, acel spațiu web nu poate să fie considerat ca o exprimare oficială a episcopatului și nu sunt prevăzute declarații în această privință. Episcopii au luat act de relatarea credincioșilor și i-au văzut tresăltând de bucurie pentru experiența trăită. Într-un timp în care din Nigeria în circuitele internaționale vin numai știri negative - de la plaga terorismului fundamentalist de matrice islamistă la răpiri ca aceea a cărei victimă a fost, cu sfârșit fericit, preotul italian Maurizio Pall? - fenomenul solar la încheierea furtunii a atras atenția asupra actului de consacrare Mariei hotărât de episcopii din țară.

(După Vatican Insider, 22 octombrie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat