Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIA?A DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (22 octombrie 2017)

Iubiți frați și surori,

Evanghelia din această duminică (Mt 22,15-21) ne prezintă o nouă întâlnire față în față între Isus și opozanții săi. Tema tratată este aceea a tributului dat Cezarului: o chestiune "spinoasă", dacă este permis sau nu a plăti taxă împăratului din Roma, căruia îi era supusă Palestina în timpul lui Isus. Pozițiile erau diferite. De aceea, întrebarea adresată lui de farisei: "este permis sau nu a da tribut Cezarului?" (v. 17) constituie o capcană pentru Învățătorul. De fapt, în funcție de cum ar fi răspuns, ar fi fost acuzabil că este ori pro ori contra Romei.

Însă Isus, și în acest caz, răspunde cu calm și profită de întrebarea răutăcioasă pentru a da o învățătură importantă, ridicându-se deasupra polemicii și a grupărilor opuse. Le spune fariseilor: "Arătați-mi moneda tributului". Ei îi prezintă un dinar și Isus, observând moneda, întreabă: "A cui este această imagine și inscripția?". Fariseii nu pot decât să răspundă: "Ale Cezarului". Atunci Isus conclude: "Dați-i, așadar Cezarului ceea ce este al Cezarului și lui Dumnezeu ceea ce este al lui Dumnezeu" (cf. v. 19-21). Pe de o parte, intimând să se restituie împăratului ceea ce îi aparține, Isus declară că a plăti taxa nu este un act de idolatrie, ci un act datorat autorității pământești; pe de altă parte - și aici Isus dă "lovitura de grație" - amintind de primatul lui Dumnezeu, cere să i se dea ceea ce îi revine ca Stăpân al vieții omului și al istoriei.

Referința la imaginea lui Cezar, imprimată pe monedă, spune că este corect să se simtă cu titlu deplin - cu drepturi și obligații - cetățeni ai statului; dar în mod simbolic ne face să ne gândim la cealaltă imagine care este imprimată în orice om: imaginea lui Dumnezeu. El este Stăpânul a toate, iar noi, care am fost creați "după chipul său" aparținem înainte de toate Lui. Isus scoate, din întrebarea pusă Lui de farisei, o întrebare mai radicală și vitală pentru fiecare dintre noi, o întrebare pe care noi trebuie să ne-o punem: cui aparțin eu? Familiei, orașului, prietenilor, școlii, locului de muncă, politicii, statului? Da, desigur. Dar înainte de toate - ne amintește Isus îi aparții lui Dumnezeu. Aceasta este apartenența fundamentală. El este cel care ți-a dat tot ceea ce ești și ceea ce ai. Așadar viața noastră, zi de zi, putem și trebuie s-o trăim în re-cunoașterea acestei apartenențe a noastre fundamentale și în re-cunoașterea inimii față de Tatăl nostru, care îl creează pe fiecare dintre noi singular, irepetabil, dar întotdeauna după imaginea Fiului său iubit, Isus. Este un mister minunat.

Creștinul este chemat să se angajeze concret în realitățile umane și sociale fără a-l contrapune pe "Dumnezeu" și "Cezarul"; a-l contrapune pe Dumnezeu și Cezarul ar fi o atitudine fundamentalistă. Creștinul este chemat să se angajeze concret în realitățile pământești, dar iluminându-le cu lumina care vine de la Dumnezeu. Încredințarea prioritară lui Dumnezeu și speranța în El nu comportă o fugă de realitate, ci dimpotrivă un a da în mod activ lui Dumnezeu ceea ce îi aparține. Pentru aceasta credinciosul privește la realitatea viitoare, aceea a lui Dumnezeu, pentru a trăi viața pământească în plinătate, și să răspundă cu curaj la provocările sale.

Fecioara Maria să ne ajute să trăim mereu în conformitate cu imaginea lui Dumnezeu pe care o purtăm în noi, înăuntru, dând și contribuția noastră la construirea cetății pământești.

_______________

După Angelus

Iubiți frați și surori!

Ieri, la Barcelona, au fost beatificați Matteo Casals, Teofilo Casajús, Fernando Saperas și 106 însoțitori martiri, apartenenți la Congregația călugărească a claretienilor și uciși din ură față de credință în timpul războiului civil spaniol. Exemplul lor eroic și mijlocirea lor să-i susțină pe creștinii care și în zilele noastre - și atâția -, în diferite părți ale lumii, îndură discriminări și persecuții.

Astăzi se celebrează Ziua Misionară Mondială, cu tema "Misiunea în inima Bisericii". Îi îndemn pe toți să trăiască bucuria misiunii mărturisind Evanghelia în locurile în care fiecare trăiește și acționează. În același timp, suntem chemați să susținem cu afectul, ajutorul concret și rugăciunea pe misionarii plecați pentru a-l vesti pe Cristos celor care încă nu-l cunosc. Amintesc și că este intenția mea să promovez o Lună Misionară Extraordinară în octombrie 2019, cu scopul de a alimenta ardoarea activității evanghelizatoare a Bisericii ad gentes. În ziua în care este comemorarea liturgică a sfântului Ioan Paul al II-lea, papă misionar, încredințăm mijlocirii sale misiunea Bisericii în lume.

Vă cer să vă uniți cu rugăciunea mea pentru pacea în lume. În aceste zile urmăresc cu atenție deosebită Kenya, pe care am vizitat-o în 2015, și pentru care mă rog pentru ca toată țara să știe să înfrunte dificultățile actuale într-un climat de dialog constructiv, având la inimă căutarea binelui comun.

Și acum vă salut pe voi toți, pelerini care provin din Italia și din diferite țări. În mod deosebit, pe credincioșii din Luxemburg și pe cei din Ibiza, Mișcarea Familia Inimii Neprihănite a Mariei din Brazilia, pe Surorile Preasfintei Mame Îndurerate. Salut și binecuvântez cu afect comunitatea peruană din Roma, adunată aici cu imaginea sacră a lui Se?or de los Milagros.

Salut grupurile de credincioși din atâtea parohii italiene și îi încurajez să continue cu bucurie drumul lor de credință.

Și urez tuturor o duminică frumoasă. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 15.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat