Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Radio Maria, Planeta creștină: Misionari în Maikona, Kenya

Emisiunea "Planeta creștină" realizată de pr. Cristian Bîrnat și difuzată pe postul "Radio Maria" luni, 16 octombrie 2017, a avut ca subiect misiunea română din Maikona, Kenya.

Parcurgând virtual circa 10.000 km pentru a ajunge în această parohie, putem asculta mai multe mărturii ale preoților noștri, dar și ale unor localnici. Aici au activat preoții Eugen Blaj, Victor Osoloș și Isidor Mîrț, precum și mai multe serii de seminariști în cadrul anului pastoral-social. În prezent, parohul comunității este pr. Claudiu Iștoc. El va fi ajutat în misiunea pastorală de pr. Cezar Chelaru-Dămoc.

Primul intervievat a fost părintele Eugen Blaj, fostul paroh al comunității Maikona. Sfinția sa a dat mărturie despre ce înseamnă să fii paroh al unei comunități de primă evanghelizare din Africa. A menționat metodele folosite pentru înculturarea Evangheliei, grija pe care păstorii trebuie să o aibă față de tradițiile locale. La final, părintele s-a rugat în limba locală rugăciunea "Bucură-te, Marie".

Pr. Claudiu Iștoc a făcut un parcurs istoric al evanghelizării parohiei, a prezentat situația parohiei în prezent și relațiile cu celelalte religii existente pe teritoriul misiunii

La finalul emisiunii, a fost prezent, prin intermediul undelor radio, un localnic, pe nume Dulacha, care lucrează în misiune de 28 de ani. După ce a precizat ce înseamnă pentru el a fi creștin, și-a adus aminte cu nostalgie de vizita pe care a făcut-o în urmă cu câțiva ani în țara noastră. În loc de încheiere, s-a rugat pentru România rugăciunea "Tatăl nostru" în limba locală.

Kenya este o țară în est-centrul Africii. Capitala este Nairobi. Se mărginește cu Etiopia la nord, Somalia la est, Tanzania la sud, Uganda la vest și Sudanul de Sud la nord-vest, Oceanul Indian formând granița ei sud-estică.

Suprafață totală: 582 650 km2. Populație: Recensământ 2013: 44.353.691

Limbi oficiale: engleza și swahili.

Religia dominantă în Kenya este creștină, peste 75 %, aici vorbind de catolici și protestanți, urmată de Musulmani 10 %, indigeni 10 %.

În Kenya există 81 de episcopi catolici. Din anul 2006, Peter Kihara este episcopul Diecezei de Marsabit, unde este localizată și Parohia Maikona.

Pr. Cristian Bîrnat

* * *

Înregistrarea emisiunii:

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: Radio Maria, emisiunea "Planeta creștină", ediția "Misionari în Maikona, Kenya" (16 octombrie 2017)


 

lecturi: 47.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat