Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Radio Maria, Planeta creștină: Misionari în Coasta de Fildeș

Emisiunea "Planeta creștină" realizată de pr. Cristian Bîrnat și difuzată pe postul "Radio Maria" în fiecare luni, între orele 14.00 și 15.00, în direct, și în reluare, de la ora 21.00, vine cu mărturii directe din Coasta de Fildeș unde lucrează în prezent ca misionari fidei donum doi preoți din Dieceza de Iași.

Djebonoa: acesta este numele misiunii românești unde activează părintele Gabriel Cimpoeșu, parohul comunității, și părintele Alexandru Percu, în calitate de vicar parohial.

În cadrul interviului la care preoții amintiți au binevoit să răspundă, au fost invitați să răspundă la unele întrebări cum ar fi: care este situația catolicilor din Coasta de Fildeș, ce rol are credința în viața unui credincios din Djebonoa, care sunt provocările cele mai mari întâlnite în pastorația enoriașilor, care sunt punctele lor forte, din perspectiva credinței, în ce constă concret activitatea misionară acolo. Misionarii au rostit și câte o rugăciune în limba locală.

În studioul Radio Maria din Iași au mai fost invitați în cadrul emisiunii sora Viviana Radu, din Congregația "Surorile Providenței", precum și Laurețiu Turbuc și Răzvan Iacob, doi seminariști de la Institutul Teologic din Iași, care au avut parte de o experiență misionară în Coasta de Fildeș.

Republica Coasta de Fildeș este o țară din Africa de Vest. Se învecinează cu Liberia, Guineea, Mali, Burkina Faso, Ghana și are ieșire la Oceanul Atlantic în Golful Guineei. Suprafața totală a țării este de 322.460 km2, situându-se pe locul 69 în lume. Numără o populație de aproximativ 21 milioane de locuitori, fiind pe locul 56 la nivel mondial. În anul 2010, Coasta de Fildeș realiza circa 40% din producția mondială de cacao. Din punct de vedere religios, în Coasta de Fildeș se poate remarca ușor un sincretism religios. Majoritari sunt musulmanii, urmați de protestanți și de catolici și, nu în ultimul rând, de animiști, cei care se roagă marelui spirit prezent în natură și în animale.

Suprafața misiunii Djebonoa este de aproximativ 40 km2. Cuprinde 54 de sate, 20.000 de suflete, dintre care doar 1.000 sunt botezați.

În întreaga lume, Biserica Catolică celebrează "Luna Misiunilor", amintind datoria fiecărei persoane botezate de a colabora, prin sprijin material și spiritual, la misiunea universală a Bisericii. De ce octombrie? Luna octombrie a fost aleasă ca lună a misiunilor drept comemorare a descoperirii continentului american, care a deschis o nouă filă în istoria evanghelizării Bisericii.

Cuvântul "misiune" provine de la verbul latin "mittere" ("a trimite"), al cărui participiu este "missum" ("trimis" sau "misionar"). Misionarul este cineva trimis de altcineva pentru a săvârși o acțiune a Bisericii.

În solemnitatea Învierii Domnului din 21 aprilie 1957, papa Pius al XII-lea a publicat o enciclică despre evanghelizarea în Africa. Primele cuvinte, în limba latină, sunt "Fidei donum". În document, papa încurajează practica unor episcopi europeni care "îi autorizează pe unii dintre preoții lor, chiar dacă cu prețul unor sacrificii, să meargă pentru a se pune la dispoziția episcopilor din Africa pentru o anumită perioadă de timp". De la titlul acestei enciclice au început să fie numiți "fidei donum" preoții diecezani pe care episcopii îi trimit în "misiune" în alte Biserici locale.

Dieceza de Iași are mai mulți preoți misionari fidei donum, în diferite țări din Africa și America Latină.

În edițiile următoare ale emisiunii "Planetei Creștine" vom poposi în Ecuador și Kenya.

Pr. Cristian Bîrnat

* * *

Înregistrarea emisiunii și fotografii din Coasta de Fildeș:


 


lecturi: 89.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat