Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași
Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației

COMUNICAT DE PRESĂ

În perioada 19-22 octombrie 2017, Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, împreună cu Departamentul de Psihologie și Școala de Științe Sociale și ale Vieții de la Universitatea Wrexham Glyndwr - Marea Britanie, cu alte organizații locale și naționale, organizează cea de-a 7-a ediție a Conferinței internaționale de Psihologie Aplicată și Științe ale Educației (ICAPES 2017).

Anterioarele ediții ale conferinței au avut loc la Câmpulung Moldovenesc (octombrie 2005), Iași (septembrie 2007, octombrie 2013, octombrie 2015), Gura Humorului (septembrie 2009), Sucevița (septembrie 2011).

Deschiderea oficială a lucrărilor conferinței va avea loc vineri, pe 20 octombrie, la ora 9.30, în Aula Mihai Eminescu, moment la care va participa și Doamna Prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, Ordonator de credite al Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași. Printre invitații care vor susține prelegeri în plen, amintim: James Maddux (George Mason University, Fairfax, Virginia, USA), George Drăgoi (Yale University, USA), Ricardo Garcia Mira (University of A Coruna, Spain), Linda Chrosniak (George Mason University Fairfax, Virginia, USA), Mandy Robbins (Wrexham Glyndr University, United Kingdom), Susan Denham (George Mason University, Fairfax, Virginia, USA), Jean-Marie Seca (University of Lorraine, France), Grigore M Havârneanu (International Union of Railways (UIC), Paris, France). Lucrările plenare vor fi urmate de prezentarea lucrărilor pe secțiuni.

Pe data de 19 octombrie vor avea loc workshop-uri pe diferite teme, susținute de către specialiști din țară și din străinătate.

Ediția din acest an a conferinței va fi una aniversară, având în vedere faptul că Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației împlinește în 2017 două decenii de existență în spațiul academic ieșean. În același timp, Conferința este inclusă în programul manifestărilor dedicate Zilelor Universității. În acest fel, studenții și cadrele didatice din cadrul facultății vor aniversa cea de-a 157-a aniversare a Alma Mater Iassiensis (Universitatea "Alexandru Ioan Cuza"), cea mai veche universitate a României moderne.

«Scopul fundamental al Conferintei noastre este acela de a oferi o imagine a cercetărilor contemporane din domeniul psihologiei și al științelor educației, precum și a posibilităților de aplicare a acestora. Năzuim, de asemenea, să construim un climat colegial și relaxat, în care cercetătorii și practicienii să poată discuta lucrurile acestea.»

(Prof. univ. dr. Ștefan Boncu, Decanul Facultății de Psihologie și Științe ale Educației)

Începutul învățământului universitar de psihologie la Iași este anterior înființării Universității Alexandru Ioan Cuza. Psihologia figura printre disciplinele filosofice predate la Academia Mihăileană și la Seminarul de la Socola. Odată cu înființarea Universității, în 1860, primele cursuri universitare de psihologie și pedagogie (didactică) au fost ținute de Simion Bărnuțiu. Munca sa a fost continuată de Titu Maiorescu, care a susținut două cicluri de prelegeri, sub titlul Cercetări psihologice.

Catedra de Pedagogie, înființată după 1878, a fost ocupată mai întâi de Constantin Dimitrescu - Iași (1878 - 1885) iar apoi, pentru o perioadă mai lungă de timp, de unul dintre marile nume ale științelor educației din România, I. Găvănescu (între 1888-1932). Acesta a fost urmat de Ștefan Bârsănescu, între 1895 - 1965.

La sfârșitul secolului al XIX - lea, catedra de Psihologie a Universității Alexandru Ioan Cuza a fost ocupată de Constantin Leonardescu, dar dezvoltarea principală a învățământului universitar ieșean de psihologie este legată de numele lui Mihai Ralea și Vasile Pavelcu. O atenție specială o merită Eduard Gruber, doctor în psihologie la Wundt, care a înființat la Iași primul laborator de psihologie experimentală din țară, în 1893.

În perioada comunistă, învățământul universitar de psihologie a avut de suferit, fiind considerat «retrograd», «inutil» sau «subversiv», ajungându-se chiar la desființarea secțiilor cu profil psihologic pentru o perioadă de circa 20 ani. În tot acest timp, cadrele didactice ale catedrelor de psihologie și de pedagogie au reușit să mențină la un nivel ridicat activitatea lor didactică și de cercetare științifică. (Re)înființarea în cadrul facultății de Filosofie a secțiilor de psihologie și pedagogie la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași după revoluția anticomunistă din decembrie 1989 apare ca un act de dreptate. Puțin surprinzător chiar și pentru cei mai fervenți susținători, aceste profiluri au cunoscut un succes enorm în rândul tinerilor (la concursul de admitere în facultate s-a ajuns la o concurență de 20 de candidați pe loc), dovadă a necesității lor.

În 1997 se realizează o separare, justificată atât administrativ, cât și epistemologic, de Facultatea de Filosofie, prin înființarea noii Facultăți de Psihologie și Științe ale Educației, prin demersuri susținute ale Profesorilor Adrian Neculau și Teodor Cozma.

După ce a trebuit să depășească dificultățile atât cele datorate sancțiunilor politice anterioare anului 1989, cât și cele legate de o reorganizare într-un timp foarte redus, Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației își înfruntă acum viitorul.

Mai multe informații despre acest important eveniment academic, precum și alte detalii cu privire la program, pot fi vizualizate pe site-ul conferinței : http://www.psih.uaic.ro/~icapes2017/index.php/en/

Persoane de contact:

Prof. univ. dr. Ștefan Boncu, Decanul Facultății de Psihologie și Științe ale Educației, tel. 0752/759783

Conf. univ. dr. Andrei Holman, Prodecan al Facultății de Psihologie și Științe ale Educației, tel. 0744-983410
 


lecturi: 38.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat