Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Rozariul copiilor și Liturghia pentru cadrele medicale

PS Petru Gherghel a celebrat Liturghia pontificală dedicată cadrelor medicale, miercuri, 18 octombrie 2017, la ora 18.30, în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași. Preasfințitul a fost înconjurat de trei preoți, printre care și pr. Eugen Robu, responsabilul Oficiului pentru Pastorația Bolnavilor. Înainte de sfânta Liturghie, copii veniți într-un număr considerabil de mare s-au rugat Rozariul pentru pacea lumii.

Rozariul copiilor vine ca un ecou la campania "Un milion de Rozarii" desfășurată în Biserica Universală. Toți copiii devin "un adevărat canal" prin care Maica Domnului mijlocește și comunică lumii de azi și tuturor oamenilor o pace durabilă și o adevărată binecuvântare pentru fiecare locuitor al acestui pământ.

Inițiativa "Un milion de copii se roagă Rozariul" a avut un ecou profund în toată lumea. Inclusiv în dieceza noastră, la această inițiativă de rugăciune au luat parte foarte mulți copii.

În sărbătoarea sfântului evanghelist Luca, patronul medicilor, în jurul sfântului altar s-au adunat medici, infirmieri, asistenți, studenți la medicină și mulți credincioși pentru a-i mulțumi Domnului pentru misiunea și darul de a-i asista pe cei bolnavi și suferinzi. Au cerut ajutorul de a continua această muncă dedicată îngrijirii bolnavilor și s-au încredințat Domnului prin exemplul sfântului Luca.

La începutul sfintei Liturghii, PS Petru Gherghel i-a salutat pe cei prezenți și i-a introdus în celebrarea liturgică, propunându-l pe sfântul Luca ca model pentru toți medicii.

Pr. Eugen Robu, în cadrul omiliei, spunea că "ponderea celor bolnavi și suferinzi este mai mare decât cea a oamenilor sănătoși", iar parafrazând cuvintele Mântuitorului putem spune că secerișul, numărul celor bolnavi este foarte mare, în schimb lucrătorii, adică medicii, asistenții sunt puțini. În acest seceriș, Domnul ne cheamă și ne încredințează tuturor o misiune nobilă, aceea de a ajuta. Isus ne spune foarte clar în evanghelie: "Ceea ce v-am făcut vouă, faceți și voi celorlalți". Acest imperativ nu menajează pe nimeni, ci ne invită să îmbrățișăm acest deziderat ca pe o datorie. De fapt, este vorba despre aceeași poruncă a iubirii; o iubire care oferă totul și nu cere nimic în schimb.

Niciun medic nu se poate vindeca pe sine însuși, ceea ce înseamnă că, în această slujire a celor bolnavi, nu putem izbăvi de unii singuri, ci avem nevoie de o colaborare cu harul sfânt al lui Dumnezeu. "Un suflet sănătos suportă cu mai mult stoicism durerea unui trup măcinat de boală", de aceea trebuie căutată cu orice preț această stare de har, care menține un suflet sănătos.

A fi medic este o vocație, dar și o artă în adevăratul sens al cuvântului. Întreaga creație este orientată către regenerare și vindecare. A căuta starea optimă de funcționare, lucru pe care îl experimentăm în trupul nostru, stă în firea lucrurilor. A ne dori sănătatea și a face orice ne stă în putință pentru a o menține, ori pentru a o redobândi, nu este un moft, ci o datorie pe care o avem în calitate de ființe raționale.

Suferința împărtășită se înjumătățește, bucuria se dublează, iar, atunci când simțim că ne este prea greu, să ne amintim cuvintele psalmistului care ne spune: "Domnul este alături de toți cei care îl cheamă".

La finalul sfintei Liturghii, pr. Eugen Robu a mulțumit lui Dumnezeu pentru toate darurile pe care le-a dăruit celor ce au vocația de a se îngriji în mod special de bolnavi.

Alin-Corneliu Sabău

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 18 octombrie: Iași: Rozariul copiilor și Liturghia pentru cadrele medicale

* * *

Înregistrarea video a Liturghiei:

* * *

PS Petru Gherghel: Chemarea copiilor la rugăciunea Rozariului


 

lecturi: 17.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat