Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

A fost eliberat părintele Maurizio Pallù, preotul răpit în Nigeria

De Salvatore Cernuzio

A fost eliberat în seara de 17 octombrie 2017 pe la ora 22.00 părintele Maurizio Pallù, preotul italian itinerant din Drumul Neocatecumenal răpit vinerea trecută, 13 octombrie în sudul Nigeriei. O știre pe care atâția o așteptau și care vine chiar în ziua în care misionarul împlinește 63 de ani. Confirmă asta la Vatican Insider surse apropiate - care în aceste zile au urmărit îndeaproape operațiunile care au dus la eliberare - și cărora însuși Pallù a telefonat azi-noapte pentru a confirma eliberarea sa și condițiile bune de sănătate.

"Părintele Maurizio se simte bine - afirmă ele - avea un glas bun chiar dacă era în mod clar încercat, nu atât datorită tratamentului primit, ci datorită tensiunii trăite în aceste zile". Așa cum era deja imaginat, sechestrul a fost operă a unui grup de criminali locali care l-au tâlhărit și l-au luat pe preot în timp ce mergea împreună cu alte patru persoane cu mașina de la Calabar la Benin City pentru o întâlnire de cateheză. Printre sechestrați nu era numai preotul, așa cum s-a afirmat într-un prim moment, ci și alte două persoane nigeriene.

Părintele Maurizio în convorbirea de ieri a povestit că în cadrul grupului au fost divergențe cu privire la care trebuia să fie soarta victimelor. Îndeosebi unul dintre răpitori, care se lăuda că a ucis deja patru persoane, îi amenința încontinuu cu moartea. În schimb șeful, cu care Pallù povestește că a "stabilit un bun raport", a hotărât în schimb pentru eliberarea lor. Deocamdată nu există confirmări dacă a fost plătită sau nu o răscumpărare.

În ultimele zile, fazele tratativelor, urmărite cu mare atenție de Unitatea de criză de la Farnesina, deveniseră mai delicate. Rezonanța răpirii în diferitele mass-media risca să ridice miza și exista temerea vreunei ambuscade din partea răpitorilor, luând în considerare și că în aceeași zonă din țara africană nu este primul caz de răpire a unui preot (același părinte Maurizio Pallù suferise un atac în octombrie 2016) și că nu întotdeauna aceste sechestrări se termină cu un sfârșit fericit.

În schimb, aseară știrea eliberării difuzată puțin înainte de miezul nopții. Imediat ce a fost liber, preotul s-a pus în contact cu alți prieteni din Nigeria și, imediat după aceea, cu rudele din Toscana îndeosebi mama Laura, 92 de ani. Chiar mamei i-a telefonat părintele Maurizio în seara de duminică 15 octombrie pentru a-i anunța eliberarea iminentă. Femeia însăși a făcut public acest lucru în timpul unei veghe de rugăciune dedicate fiului. Una din multele celebrate în aceste zile în Italia pentru itinerant, îndeosebi în Toscana, regiunea sa de proveniență, dar și la Harleem, Londra și Roma unde a prestat serviciu în decursul anilor.

Actualmente Pallù se află în Nigeria, pe lângă Abuja, și în lunile următoare va continua misiunea sa. Aproape sigur se va întoarce pentru câteva zile în Italia pentru a îmbrățișa persoanele drage lui și să le mulțumească tuturor celor care au urmărit cu participare acest moment dificil. O apropiere pentru care preotul s-a declara "puternic emoționat", mai ales după ce a aflat că și papa a asigurat că se roagă pentru el.

Confirmarea știrii despre eliberare a fost dată și de ministrul de externe Angelino Alfano.

(După Vatican Insider, 18 octombrie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat