Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

În amintirea micului Aylan

O oprire în fața sculpturii care amintește sfârșitul tragic al lui Aylan Kurdi, copilul sirian găsit, la 2 septembrie 2015, adus de valuri pe o plajă din Turcia după naufragiul bărcii în care familia sa, împreună cu alți migranți, urmăreau speranța unei vieți mai bune. Cu acest gest semnificativ a început, luni 16 octombrie la Roma, vizita lui Francisc la Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), cu ocazia zilei mondiale a alimentației. Sculptura, operă a artistului trentin Luigi Prevedel, reprezintă un înger care plânge alături de trupușorul fără viață al micuțului și a fost dăruită pontifului pentru a sublinia tema zilei: "Să schimbăm viitorul migrațiilor".

Papa a ajuns la palatul din Via delle Terme di Caracalla cu câteva minute înainte de 9, însoțit de cardinalul secretar de stat Pietro Parolin, de arhiepiscopii Angelo Becciu, substitut, și Paul Richard Gallagher, secretar pentru raporturile cu statele. Francisc a fost primit, în prezența monseniorului Leonardo Sapienza, regent al Prefecturii Casei Pontificale, de monseniorul Fernando Chica Arellano, observator permanent al Sfântului Scaun pe lângă organizațiile și organismele Națiunilor Unite pentru alimentație și agricultură, și José Graziano da Silva, director general al FAO.

După ce a binecuvântat statuia pusă în holul atriul de intrare al palatului, pontiful a mers în sala China pentru o scurtă întâlnire cu directorul general în prezența lui Daniel Gustafson, director general adjunct, a lui Mario Lutbekin, șef de cabinet, și, din partea Vaticanului, a cardinalului Parolin și a monseniorului Chica Arellano. După semnarea cărții de onoare, Francisc, după ce a urcat cu liftul la etajul al doilea, a ajuns în sala Caribe. Aici l-a salutat pe președintele Madagascarului, Hery Rajaonarimampianina, pe miniștrii de externe al aceleiași țări și al Mexicului, pe miniștrii agriculturii al Madagascarului, al Italiei, al Canadei, al Franței și al Statelor Unite ale Americii, pe subsecretarul pentru mediu din Marea Britanie, pe secretarul pentru agricultură din Germania, pe comisarii pentru agricultură din Europa și din Uniunea Africană, pe ambasadorul Japoniei la FAO, pe președintele Fondului Internațional pentru Dezvoltarea Agricolă și pe directorul executiv al Programului Alimentar Mondial.

La sfârșit, primit de aplauze, papa Francisc a intrat în sala plenară pentru deschiderea Zilei Mondiale a Alimentației.

Lucrările au fost introduse de responsabilul comunicării de la FAO, Enrique Yeves, care a prezentat un material video introductiv despre temă. În el, orchestra din Piazza Vittorio, compusă din migranți din toată lumea, și mica orchestră de la Tor Pignattara, un grup de tineri muzicieni migranți din a doua generație, însoțesc cu instrumentele lor imagini emoționante cu care FAO invită să se investească în siguranța alimentară și în dezvoltarea zonelor rurale pentru a face față migrațiilor forțate ale milioanelor de persoane în lume.

După salutul directorului general da Silva, Francisc a citit în spaniolă discursul cu care a deschis în mod oficial întâlnirea. În aceleași ore, cu două tweet pe contul @Pontifex, a relansat "imperativul" de a garanta "accesul la hrana necesară" ca "drept al tuturor" care "nu permite excluderi". În sfârșit, după ce a părăsit aula, papa, însoțit de directorul general, s-a îndreptat spre ieșirea din palat, oprindu-se de-a lungul parcursului pentru a saluta personalul de la FAO.

(După L'Osservatore Romano, 17 octombrie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat