Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Comunicat al Secretariatului General al Sinodului Episcopilor (19 septembrie 2017)

De la 11 la 15 septembrie 2017, la Auditorium din Curia generală a iezuiților, s-a ținut Seminarul internațional despre condiția tineretului în lume, ca pregătire pentru a XVI-a Adunare Generală Ordinară a Sinodului Episcopilor cu tema Tinerii, credința și discernământul vocațional, prevăzută pentru luna octombrie 2018.

La Seminar au participat 82 de invitați provenind din cele cinci continente: 21 de tineri, 17 experți din universități ecleziastice, 15 experți din alte universități, 20 de formatori și lucrători din pastorația tineretului, 9 reprezentanți din organismele Sfântului Scaun. Din punct de vedere geografic, 52 de participanți erau europeni, 18 din Americi, 7 asiatici, 4 africani, 1 australiană. Deosebit de semnificativă a fost prezența de tineri din diferite contexte geografice, socio-culturale și religioase: ei au contribuit activ la zilele de studiu, chiar introducând și încheind lucrările cu experiențele lor de viață și cu reflecțiile lor. Deoarece Seminarul era deschis tuturor celor interesați de temă, au luat parte circa 50 de oaspeți, între care unii tineri.

În timpul sesiunilor autoritare, catedraticii au tratat prin comunicările lor temele prevăzute de program: tinerii și identitatea, tinerii și proiectarea, tinerii și alteritatea, tinerii și tehnologia, tinerii și transcendența. Fiecăreia dintre teme i-a fost dedicată o sesiune: cele de dimineață au fost introduse de o meditație biblică și după fiecare comunicare a urmat o dezbatere amplă și participată, prelungită după aceea în cercurile lingvistice în italiană, engleză, franceză și spaniolă.

Prima sesiune, care a avut loc luni după-amiază, s-a deschis cu un salut al cardinalului Lorenzo Baldisseri și o reflecție biblică a cucernicului părinte Giulio Michelini, O.F.M. După aceea, a fost dat cuvântul mărturiilor emoționante a cinci tineri, referitoare, printre altele, la situații concrete din conflictul de război, din recuperarea valorilor, din confruntarea cu provocările zilnice, din angajare și din alegerile de viață. În sfârșit, profesorul Alessandro Rosina și profesoara Cecilia Costa au introdus lucrările.

Primei teme, cea referitoare la identitate, a fost dedicată a doua sesiune, marți 12 septembrie, înainte de amiază, atunci când au fost două comunicări: Tinerii și tinerele de astăzi în căutarea identității, îngrijită de mons. Philippe Bordeyne; Locurile care plăsmuiesc identitatea tinerilor, îngrijită de dr. Chiara Amirante. În aceste contexte au reieșit diferite alte teme, între care importanța educației în vederea formării unei identități complete care să răspundă la nevoia de orientare și de reconciliere împărtășită de mulți tineri.

Tema proiectării a fost obiectul a două comunicări în timpul celei de-a treia sesiuni, după-amiază: Tinerii și munca, îngrijită de prof. Leonardo Becchetti; Tinerii și migrațiile, îngrijită de prof. Rosa Aparicio Gómez. A reieșit din lucrări împletirea aspectelor, deoarece mulți tineri emigrează din propriile țări nu numai pentru a scăpa de situații de violență și de război, ci pentru a putea construi un viitor mai bun care pare să le fie închis lor în locurile de origine.

A patra sesiune, miercuri 13 septembrie, înainte de amiază, a tratat tema alterității prin două comunicări: Tinerii și angajarea socială, a prof. Alvin Ang; Tinerii și angajarea politică, a prof. Angela Cristiana Calvo. S-a evidențiat că, din cauza unei neîncrederi generale în lumea politicii, tinerii preferă să se implice mai ales la nivel social în proiecte de solidaritate.

Temei tehnologiei a fost dedicată, miercuri după-amiază, a cincea sesiune, cu două comunicări: Tinerii și scenariile viitoare ale dezvoltării tehnologice, îngrijită de părintele Eric Salobir, O.P.; Tinerii și repercusiunile antropologice ale dezvoltării tehnologice, îngrijită de părintele Ferdinand Muhigirwa, S.I. A reieșit cum raportul tinerilor cu noile tehnologii mediatice deschide noi orizonturi care, pe de o parte, ridică problematici complexe la nivel antropologic, moral și relațional, pe de altă parte prospectează parcursuri interesante pentru evanghelizare.

Transcendența a fost tema celei de-a șasea sesiuni, joi înainte de amiază, dezvoltată în două comunicări: Tinerii, sacrul și credința, a prof. Franco Garelli; Tinerii și Biserica, a prof. Maria Marcela Mazzini. Intervențiile au ilustrat cum căutarea transcendentului este trăită astăzi de tineri nu numai prin diferite forme de spiritualitate, ci și în cadrul Bisericii care, deschisă la ascultarea tinerilor, în multe cazuri prezintă persoana lui Isus în mod implicator.

În a șaptea sesiune a fost prezentată o sinteză a lucrărilor diferitelor cercuri lingvistice și prof. Eugenio Gaudio, rector al Universității de Studii din Roma "Sapienza", a ținut o conferință despre tinerii și universitatea.

În a opta și ultima sesiune s-a făcut un bilanț și au fost indicate perspectivele în vederea apropiatului Sinod. Tinerii au prezentat un material video în care au sintetizat experiența lor, care se poate rezuma în fraza: "suntem o familie, să ne ascultăm și să creștem împreună". Din acest slogan reiese dorința tinerilor de a găsi în Biserică o casă, o familie și o comunitate unde să poată maturiza propriile alegeri de viață și să contribuie la binele comun. După aceea, prof. Alessandro Rosina și prof. Cecilia Costa au prezentat o sinteză generală a lucrărilor, în care au fost evidențiate fie premisele și condițiile pentru a însoți noile generații, fie angajarea și dorința Bisericii în a răspunde la cererile tinerilor de a fi protagoniști în construirea unei lumi mai bune.

Cardinalul Lorenzo Baldisseri a încheiat lucrările mulțumind participanților și confirmând că Biserica, rămânând în ascultarea tinerilor, dorește să se lase stimulată de ei în vederea reînnoirii misionare invocate de papa Francisc.

Se face cunoscut că toate canalele de Facebook, Twitter și Instagram folosite în timpul Seminarului rămân deschise - la expresia Synod2018 - și după încheierea lucrărilor.

(După L'Osservatore Romano, 20 septembrie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 7.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat