Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Huși-Corni: Sărbătoarea hramului în ziua mamei cerești

Cu mare bucurie am sărbătorit ziua mamei noastre cerești la 8 septembrie 2017, hramul bisericii din Huși-Corni, în cadrul sfintei Liturghii de la ora 18.00, având ca invitat special pe pr. Paul Budău, decan de Iași, însoțit în procesiune către altar de un număr de aproximativ 20 de preoți.

Un mare număr de credincioși a venit în procesiune de la biserica "Sfântul Anton", împreună cu părintele paroh Ieronim Enășoaie și părintele vicar Cătălin Rotăraș. Au cântat și s-au rugat sfintei Fecioare, purtând statuia Maicii Domnului până la altar, fiind întâmpinați de părintele nostru paroh Petrică Olariu și de credincioșii parohiei, având flori în mâini. Ambele comunități au dorit să se întâlnească la această mare solemnitate, aducând cinstire Preacuratei și mulțumind Domnului că ne-a lăsat-o ca mamă.

La începutul solemnității, părintele decan, celebrantul principal, a invitat pe toți credincioșii prezenți să participe cu inima la această celebrare, dând cinstire Preacuratei.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de pr. Serafim Romila, care ne-a invitat la o redescoperire a vocației fiecăruia în cadrul familiei. Vocația Mariei a fost pregătită cu mult înainte de nașterea sa. Genealogia amintită în evanghelie scoate în evidență planul divin pregătit prin atât de multe generații, oameni nu toți sfinți, oameni ca și noi. Maria a fost prevestită de virtuțile femeilor Vechiului Testament: umilința din regretul Evei, tăcerea Rahelei, binecuvântarea Iaelei, înțelepciunea lui Ruth, curajul Iuditei și slujirea Estherei. Toate aceste femei sfinte, prezente în picturile bisericii noastre, pregătesc prin pedagogia divină caracterul preasfintei Fecioare, mama și educatoarea prin excelență a tuturor generațiilor ce se vor succeda în era creștină. În Maria găsim izvorul oricărei vocații, descoperind treptat vocația personală și misiunea tuturor copiilor creați de Dumnezeu și încredințați familiei. Slujirea părinților nu constă în a le asigura tot confortul, ci în a le oferi valorile educației creștine, descoperind planul divin al vieții lor. Astfel, speranța în viața veșnică conturează o responsabilitate în viața fiecăruia dintre ei.

La finalul sfintei Liturghii, părintele paroh a mulțumit bunului Dumnezeu pentru harurile revărsate în inimile tuturor din biserică, pentru prezența părintelui decan, pentru cuvintele înălțătoare ale părintelui predicator, dar și pentru prezența tuturor preoților invitați care au mărit frumusețea sărbătorii.

La invitația părintelui decan Paul Budău, ultimul salut l-am adresat Preacuratei prin rugăciunea "Îngerul Domnului", implorând binecuvântarea finală asupra comunității.

Fiecare credincios participant a mulțumit din inimă Preacuratei, depunând la altarul ei florile aduse, zăbovind în rugăciune și adresându-i cereri și mulțumiri.

Cipriana Bulai

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 8 septembrie: Huși-Corni: Sărbătoarea hramului în ziua mamei cerești


 

lecturi: 11.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat