Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Cardinalul Leonardo Sandri va face o vizită în Dieceza de Iași

Eminența Sa card. Leonardo Sandri, prefect al Congregației pentru Bisericile Orientale, va veni în vizită în Dieceza de Iași, în ziua de 28 septembrie 2017, răspunzând invitației episcopului de Iași. Programul vizitei va include localitățile Iași, Săbăoani, Roman, Tărâța și Cucuieți, în care sunt obiective sprijinite de Eminența Sa.

În ziua de 28 septembrie 2017, după sosirea pe aeroportul din Iași și o scurtă vizită la Seminar și Episcopia de Iași, Eminența Sa se va deplasa la Săbăoani, unde, la ora 10.00, în fața bisericii "Regina Sfântului Rozariu", va prezida o rugăciune de binecuvântare a Centrului Medical și a Centrului Paliativ pentru Bătrâni din această localitate.

Cardinalul va fi însoțit de ÎPS Miguel Maury Buendía, nunțiul apostolic în România și Republica Moldova, de PS Petru Gherghel și de PS Aurel Percă.

Numele centrului medical nu a fost ales întâmplător. Episcopul Anton Durcovici, când a fost în închisoare, a lăsat ca testament că dorește la Săbăoani ridicarea unui edificiu, dedicat sfintei Fecioare Maria. Construcția bisericii "Regina Sfântului Rozariu" a început în anul 2003, fiind inaugurată la 7 octombrie 2006. Pr. Toma Encuță, fost paroh de Săbăoani, a coordonat această lucrare, iar pr. dr. Iosif Antoci, care lucrează în Arhidieceza de Viena, a colaborat la finalizarea bisericii. Din anul 2006 se celebrează în fiecare zi sfânta Liturghie. Construirea clădirii Centrului Medical "Anton Durcovici" a fost începută în anul 2012 de către pr. Toma Encuță. Din diverse motive, proiectul nu s-a finalizat, clădirea intrând în administrația Episcopiei de Iași, urmând ca atunci când și alți binefăcători se vor alătura acestui proiect, să poată fi dus la bun sfârșit.

Înalții oaspeți se vor deplasa la Roman, cu o scurtă vizită la Surorile "Sfântul Iosif". Acest mic popas este un semn de mulțumire pentru cei 50 de ani de preoție, pe care cardinalul îi va sărbători la începutul lunii decembrie, și pentru tot ajutorul oferit de această familie călugărească, mai ales în anii de studii de la Roma.

La ora 13.00, cardinalul, însoțit și de ceilalți înalți oaspeți, va fi la Tărâța, unde va binecuvânta biserica, centrul parohial și centrul pentru copii și tineri. Biserica "Nașterea Sfintei Fecioare Maria" (30 m x 12 m) a fost renovată, atât în interior cât și exterior. În anul 2004, în doar patru luni, s-au ridicat atât casa parohială cât și biserica. Din cauza calității materialelor, a fost nevoie de o reabilitare. Sub coordonarea pr. Toma Encuță, lucrările au fost conduse de ing. Petru Encuță și de Florentiu Pal, însoțiți de muncitori din Săbăoani, susținuți fiind și de pr. dr. Iosif Antoci.

Programul vizitei cardinalului Sandri va continua în localitatea Cucuieți (comuna Solonț, județul Bacău), unde, la ora 16.00, va prezida celebrarea de consacrare a noii biserici, cu hramul "Sfânta Cruce", și a altarului, însoțit, de asemenea, de ÎPS Miguel Maury Buendía și de episcopii Petru Gherghel și Aurel Percă. Biserica are o lungime de 16 m și o lățime de 8 m, arhitect fiind Sergiu Bălteanu din Roman, construcția a fost făcută de Firma "Robu Construct" din Roman, director fiind ing. Valentin Robu din Săbăoani.

După Liturghia de consacrare a noii biserici din Cucuieți, cardinalul împreuna cu nunțiul apostolic se vor îndrepta spre București. A doua zi, 29 septembrie 2017, se va întâlni cu președintele României, cu patriarhul Daniel, apoi va celebra o Liturghie în catedrala "Sfântul Iosif" din București. Sâmbătă, 30 septembrie 2017, se va îndrepta spre Blaj, unde va lua parte la sesiunea de toamnă a Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, care se va desfășura în intervalul 28-30 septembrie, urmând a se întâlni și cu Eminența Sa card. Lucian Mureșan. Duminică, 1 octombrie 2017, la prânz, este prevăzută o Liturghie arhierească, urmând apoi să se îndrepte spre București și mai apoi spre Roma.

Pr. dr. Iosif Antoci

*

Cardinalul Leonardo Sandri a mai vizitat România: între 6 și 10 mai 2010 (la 8 mai 2010, a participat la pelerinajul de la Muzeul Memorial al Victimelor Rezistenței Comuniste și "Cimitirul Săracilor" din Sighetu Marmației), între 3 și 6 noiembrie 2011 (a participat la întâlnirea episcopilor catolici de rit oriental, desfășurată la Oradea) și între 30 și 31 august 2014 (în prima zi, sâmbătă, 30 august 2014, la București, a participat la Liturghia pentru inaugurarea Eparhiei "Sfântul Vasile cel Mare" și întronarea primului episcop al acesteia, Monseniorul Mihai Frățilă, în aceeași zi efectuând și o vizită la patriarhul Daniel, iar în a doua zi, 31 august, a prezidat sfânta Liturghie în catedrala "Sfântul Iosif" din București, la prima aniversare a beatificării lui Vladimir Ghika, preot, martir, pe care l-a numit "mărturisitor sublim al dragostei pentru unitatea Bisericilor").

Congregația pentru Bisericile Orientale este un dicasteriu al Curiei Romane, responsabil pentru coordonarea Bisericilor Catolice Răsăritene și pentru contactul cu Bisericile Răsăritene Ortodoxe. La 9 iunie 2007 papa Benedict al XVI-lea l-a nominalizat ca prefect al acestei congregații pe arhiepiscopul Leonardo Sandri, care a preluat funcția la 1 iulie 2007.

* * *

Despre Centrul Medical din Săbăoani

Pregătiri de sărbătoare în Parohia Tărâța


 

lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat