Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa îl primește pe "ministrul de externe" al patriarhului rus

De Iacopo Scaramuzzi

La puține zile de la invitația pe care a transmis-o patriarhului ecumenic de Constantinopol, Bartolomeu, în numele patriarhului de Moscova și al tuturor Rusiilor, Chiril, mitropolitul Hilarion de Volokolamsk, președinte al departamentului pentru relațiile ecleziastice externe ale aceleiași patriarhii ortodoxe moscovite, a fost primit marți, 26 septembrie 2017, de papa Francisc.

Francisc l-a primit pe "ministrul de externe" al lui Chiril la amiază în reședința sa, la Casa "Sfânta Marta". Hilarion era însoțit de dominicanul Hyacinthe Destivelle, asistent pentru secțiunea orientală de la Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor, și de o suită compusă din patru ecleziastici: episcopul Matfei de Bogorodsk, ordinariu pentru parohiile ruse din Italia, și preoții Aleksei Dikarev, cu funcții de traducător, Stefan (Igumnov), șef de birou pentru relațiile intercreștine de la departamentul pentru relațiile ecleziastice externe, și Ioann (Kopeikin), vice-rector al Școlii doctorale "Sfinții Ciril și Metodiu".

Vizita lui Hilarion cade la o lună de la călătoria pe care cardinalul Pietro Parolin a făcut-o la Moscova, de la 21 la 24 august. Întâlnindu-l pe mitropolitul de Volokolamsk, în acea ocazie, secretarul de stat al Vaticanului afirmase că în cursul colocviului "s-au putut trata și teme spinoase", precum problema comunității greco-catolice ucrainene în comuniune cu Roma, "dar mereu în voința de a construi și de a depăși dificultățile care există". Mitropolitul vorbise cardinalului, printre altele, despre creștinii din Orientul Mijlociu și despre situația din Siria.

Hilarion a ajuns la Roma duminica trecută, 24 septembrie, primit la aeroport de ambasadorul rus pe lângă Vatican, Alexander Avdeyev, precum și de episcopul Matfej de Bogorodsk și de părintele Destivelle.

Luni, responsabilul relațiilor externe ale Patriarhiei ruse l-a vizitat pe Benedict al XVI-lea, pe care deja l-a întâlnit de mai multe ori când era papă în funcție. În timpul întâlnirii, prezintă situl internet al patriarhiei moscovite, Hilarion "a vorbit pontifului emerit despre întâlnirea dintre patriarhul Chiril și papa Francisc care a avut loc la Havana la 12 februarie 2016, precum și despre diferite aspecte ale cooperării dintre Biserica ortodoxă rusă și Biserica catolică romană. Ca răspuns la întrebarea papei Benedict cu privire la renașterea credinței în teritoriul canonic al Bisericii ortodoxe ruse, mitropolitul Hilarion i-a vorbit despre construirea de noi biserici și mănăstiri, despre nașterea de facultăți teologice în universitățile laice și despre activitățile Bisericii în edituri și în educație".

Mitropolitul i-a prezentat lui Joseph Ratzinger ediția rusă a cărții lui Benedict al XVI-lea "Teologia liturgiei" și papa emerit "a mulțumit călduros președintelui departamentului pentru relațiile externe ale patriarhiei pentru dar exprimând dorința sa ca ortodocșii creștini din Rusia să poată găsi cartea utilă pentru o înțelegere mai bună a liturgiei".

Pentru recenta aniversare a zilei de naștere a lui Joseph Ratzinger, Hilarion i-a dăruit și șase volume ale propriei opere "Isus Cristos. Viața și învățăturile". Înainte de a ajunge la Roma, Hilarion a fost în zilele precedente la Londra unde a rostit un amplu discurs la simpozionul internațional "Viitorul creștin al Europei".

(După Vatican Insider, 26 septembrie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat