Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Slănic Moldova: Săptămâna Socială a Studenților, ediția a VI-a

În acest an, Săptămâna Socială a Studenților, care a ajuns la a VI-a ediție, ne-a găsit la Slănic Moldova, la poalele munților, înconjurați de aer proaspăt, verdeață și multă voie bună. Evenimentul, devenit tradiție, s-a desfășurat între 20 și 24 septembrie 2017 și a strâns 100 de studenți și tineri, atât din regiunea Moldovei și din București, precum și de peste Prut. Tema pentru acest an, "Căsătoria orânduire divină sau rânduială umană" a provocat tinerii să participe pe parcursul acestor zile la mai multe prelegeri, iar în cadrul mesei rotunde au fost liberi să adreseze conferențiarilor întrebări care mai de care, pentru ca mai apoi, să dezbată diverse teme în cadrul atelierelor.

Pentru ca sedimentarea informațiilor să fie eficace pentru subconștientul nostru, miercuri seara nu au lipsit jocurile de cunoaștere și bineînțeles, momentele de destindere, muzică și voie bună, dar și mesele luate împreună alături de explorarea împrejurimilor.

Joi dimineață, părintele Lucian Farcaș a dat startul conferințelor cu un subiect de mare actualitate, oferind ocazia participanților să aprofundeze tema iubirii și a căsătoriei într-un mod conștient. "Ceea ce omul/statul a unit (...)zeu să nu despartă?! Iubirea spre căsătorie între natură și cultură". Denumirea acestei prelegeri, la fel ca și celelalte denumiri, nu este întâmplătoare. Întrebarea, retorică, dar care în zilele noastre ia din ce în ce mai multă amploare spre polul negativ, i-a ajutat pe tineri să conștientizeze importanța omului în stat cât și în biserică. Pr. Lucian Farcaș susține ideea că "Omul nu este spirit pur și nici animal", însă omul este conturat de zestrea lui, atât zestrea socială cât și cea naturală iubirii, aceasta din urmă angajând toate celulele corpului uman.

"Familia în istorie/Istoria familiei" a fost un al doilea subiect care a captat atenția într-un mod frumos. În cadrul acestei prelegeri, pr. Petru Ciobanu ne-a purtat printr-o frumoasă călătorie în timp și ne-a expus viziunea asupra căsătoriei încă din cele mai vechi timpuri, chiar înaintea apariției scrisului, începând cu civilizația mesopotamiană până în zilele noastre. Înainte de creștinism, căsătoria era rezumată la un contract. Creștinismul, prin cuvintele sfântului Paul, ale Bibliei și ale Bisericii, atribuie căsătoriei o nouă formă. Ca Biserică, noi, creștinii, suntem o familie, iar familia unită dă putere și încredere.

Dimineața de vineri ne-a surprins cu prelegerea susținută de pr. Felician Tiba - "Mai este de actualitate cununia în Biserică?". Răspunsul este simplu, DA, însă cu un efort pe măsură din partea tinerilor care se angajează la fidelitate și la responsabilitate, "toate sub umbrela Creatorului". Printre ideile prezentate, contrar a ceea ce se întâmplă în ziua de azi, pr. Felician îndeamnă tinerii la a urma legea naturii, "Fetelor, nu-i căutați voi pe băieți, lăsați-i pe ei să vă descopere", punând astfel accentul pe ceea ce prin legea firii este dat, într-o relație, femeia reprezentând gingășia, sensibilitatea, maternitatea, toate acestea fiind proiectate astfel încât să atragă bărbatul. Astfel, prin Căsătorie, cei doi încep un drum nou, un proiect de viață, căsătoria în Biserică făcându-i să simtă cu adevărat supremația lui Dumnezeu.

Sr. Iuliana Neculai, NDS, prin conferința sa cu tema "Familia în Sfânta Scriptură", ne-a prezentat căsătoria de la începuturi, concepția căsătoriei în culturile biblice și căsătoria în Vechiul Testament. Următorul punct al discuției a fost "Teologia căsătoriei" care a cuprins perioada profetică și Noul Testament. Iar în final am meditat la trăirea căsătoriei în spiritualitate și limbaj.

Prezența doamnei psiholog Iuliana Petruț în mijlocul tinerilor a fost ocazia perfectă de a lua la cunoștință importanța celor "3 DA ai alegerii partenerului de viață. Semnele iubirii". "Da-ul corpului, Da-ul inimii și Da-ul sufletului sunt trei fericiri indispensabile, de care fiecare tânăr ar trebui să țină cont. În cadrul jurământului de la căsătorie, cei doi tineri răspund de la cei 3 Da intuitivi la 3 Da responsabili. De asemenea, proaspăta familie pe care am avut bucuria să o avem printre noi, Monica și Corneliu Blaj, ne-a făcut să ne gândim la citatul din Cecil Myers: "O căsnicie reușită constă întotdeauna dintr-un triunghi: bărbatul, femeia și Dumnezeu".

Prelegerea susținută de prof. univ. dr. Alois Gherguț - "Căsătoria în lumea de azi - eveniment sacru sau monden; abordări complementare", ne-a luat prin surprindere, profesorul supunându-ne la un test pe care puțini dintre noi l-au trecut. Prezentându-ne o imagine, a trebuit să identificăm cât mai multe detalii, însă ceea ce era mai important, majoritatea nu a observat. Făcând analogie cu viața reală, profesorul a punctat faptul că "dificultatea în căsătorie provine din faptul că ne îndrăgostim de o persoană, dar trebuie să trăim alături de un caracter", ceea ce ne îndeamnă să "deschidem bine ochii" și să analizăm foarte bine ceea ce se ascunde în spatele aparențelor. De asemenea, subiectul "Căsătoria - sacrament și/sau spectacol?" a surprins foarte bine realitatea actuală, omul uitând adevăratul sens al acestei vocații și punând accentul pe superficial. Totodată, s-a discutat despre cei patru factori majori de risc într-o căsătorie, prof. Gherguț aducând aminte de cuvintele lui Jerry McCan "Nu poți fi fericit într-o căsnicie până când nu îți intentezi un divorț de tine însuți. O căsătorie fericită presupune o anumită moarte a sinelui".

După-amiezile de joi și vineri au fost prilej de împărtășire sinceră a viziunii fiecăruia cu privire la diverse teme, pe care însă omul din ziua de azi refuză să le aprofundeze. Întrebările lansate, "Căsătoria este iubire sau sclavie?", "Ce m-ar determina să fac cursurile pentru cununie?", "Tipurile de familie de ieri si de azi. Relațiile homosexuale, lesbiene, gender", "Poate fi cuvântul dragoste un cuvânt polisemantic?" au fost cercetate amănunțit, fiecare temă punând în lumină valori prețioase, pe care de multe ori, însă, omul uită să le trăiască.

Prilej de reculegere și apropriere de Domnul au fost și la sfintele Liturghii pe care tinerii le-au animat prin cântece la chitare, dar și la orgă. Preoții predicatori au aprofundat teme de mare anvergura. În acest sens, pr. Fabian Doboș a îndemnat tinerii să nu-l lase pe Isus să treacă pe lângă ei fără să dea importanță pentru că e posibil ca niciodată să nu mai aibă ocazia să-l întâlnească. Totodată, a adus în discuție și faptul că cine dorește să devină un creștin veritabil "trebuie să ardă ceea ce a iubit și să iubească ceea ce a ars", într-o căsătorie acest fapt fiind primordial, reușita acesteia constând în debarasarea de tot ceea ce e lipsit de valoare și începerea unui nou proiect în doi.

În concluzie, SSS a fost din nou un prilej de acumulare a multor informații vitale pentru orice om, precum, un mod de cunoaștere și interacțiune unii cu ceilalți. Abordarea unor probleme de actualitate a pus în lumină o societate lipsită de valori, în care Căsătoria a devenit o tradiție sau un spectacol. Noi, tinerii, însă, prin participarea la aceste zile, am conștientizat că, de fapt, Căsătoria este sfântă, este un sacrament, este o vocație, care trebuie primită cu știință și voință deplină, întotdeauna punând-o "sub umbrela Creatorului".

Sincere mulțumiri dorim să aducem tuturor binefăcătorilor noștri, care ne-au însoțit cu prezența, cu gândul, dar și din punct de vedere material în aceste zile de cunoaștere și comuniune.

Gabriela Chihalău

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 20-24 septembrie: Slănic Moldova: Săptămâna Socială a Studenților, ediția a VI-a


 

lecturi: 19.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat