Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIA?A DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (24 septembrie 2017)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

În pagina evanghelică de astăzi (cf. Mt 20,1-16) găsim parabola lucrătorilor chemați cu ziua, pe care Isus o relatează pentru a comunica două aspecte ale Împărăției lui Dumnezeu: primul, că Dumnezeu vrea să-i cheme pe toți să lucreze pentru Împărăția sa; al doilea, că la sfârșit vrea să dea tuturor aceeași recompensă, adică mântuirea, viața veșnică.

Stăpânul unei vii, care-l reprezintă pe Dumnezeu, iese în zori și angajează un grup de lucrători, concordând cu ei salariul de un dinar pe zi: era un salariu corect. Apoi iese și în orele următoare - de cinci ori, în acea zi, iese - până după-amiază târziu, pentru a asuma alți lucrători pe care-i vede fără ocupație. La sfârșitul zilei, stăpânul poruncește ca să fie dat un dinar tuturor, și celor care au lucrat puține ore. Desigur, lucrătorii angajați primii se plâng, pentru că se văd plătiți în același mod ca aceia care au lucrat mai puțin. Însă stăpânul le amintește că au primit ceea ce fusese concordat; dacă apoi El vrea să fie generos cu ceilalți, ei nu trebuie să fie invidioși.

În realitate, această "nedreptate" a stăpânului folosește pentru a provoca, în cel care ascultă parabola, un salt de nivel, pentru că aici Isus nu vrea să vorbească despre problema muncii sau a salariului just, ci despre Împărăția lui Dumnezeu! Și mesajul este acesta: în Împărăția lui Dumnezeu nu există șomeri, toți sunt chemați să facă partea lor; și pentru toți va fi la sfârșit răsplata care vine de la dreptatea divină - nu umană, spre norocul nostru! -, adică mântuirea pe care Isus Cristos ne-a dobândit-o cu moartea și învierea sa. O mântuire care nu este meritată, ci dăruită - mântuirea este gratuită -, prin care "ultimii vor fi primii și primii vor fi ultimii" (Mt 20,16).

Cu această parabolă, Isus vrea să deschidă inimile noastre la logica iubirii Tatălui, care este gratuită și generoasă. Este vorba de a ne lăsa uimiți și fascinați de "gândurile" și de "căile" lui Dumnezeu care, așa cum amintește profetul Isaia, nu sunt gândurile noastre și nu sunt căile noastre (cf. Is 55,8). Gândurile umane sunt adesea marcate de egoisme și răfuieli personale și cărările noastre înguste și întortocheate nu sunt comparabile cu drumurile largi și drepte ale Domnului. El folosește milostivire - să nu uităm asta: El folosește milostivire -, iartă cu mărinimie, este plin de generozitate și de bunătate pe care le revarsă asupra fiecăruia dintre noi, deschide tuturor teritoriile nemărginite ale iubirii sale și ale harului său, care singure pot da inimii umane plinătatea bucuriei.

Isus vrea să ne facă să contemplăm privirea acelui stăpân: privirea cu care vede pe fiecare dintre lucrători în așteptarea muncii și îi cheamă să meargă în via sa. Este o privire plină de atenție, de bunăvoință; este o privire care cheamă, care invită să ne ridicăm, să pornim la drum, pentru că vrea viața pentru fiecare dintre noi, vrea o viață deplină, angajată, salvată din gol și din inerție. Dumnezeu care nu exclude pe nimeni și vrea ca fiecare să ajungă la plinătatea sa. Aceasta este iubirea Dumnezeului nostru, a Dumnezeului nostru care este Tată.

Maria Preasfântă să ne ajute să primim în viața noastră logica iubirii, care ne eliberează de prezumția că merităm recompensa lui Dumnezeu și de judecata negativă cu privire la ceilalți.

_______________

După Angelus

Iubiți frați și surori!

Ieri, la Oklahoma City (Statele Unite ale Americii), a fost proclamat fericit Stanley Francis Rother, preot misionar, ucis din ură față de credință pentru lucrarea sa de evanghelizare și promovare umană în favoarea celor mai săraci din Guatemala. Exemplul său eroic să ne ajute să fim martori curajoși ai Evangheliei, angajându-ne în favoarea demnității omului.

Vă salut cu afect pe voi toți, romani și pelerini care proveniți din diferite țări. Îndeosebi salut corul de la Misiunea catolică italiană din Berna, comunitatea romană "Comuniune și Eliberare", pe credincioșii din Villadossola, Offanengo și Nola.

Urez tuturor o duminică frumoasă. Și, vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat