Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Viganò: Rolul iezuiților este important în reforma mass-media vaticane

De Luca Collodi

A fost semnată în dimineața zilei de 21 septembrie 2017 convenția între Secretariatul pentru Comunicație și Societatea lui Isus. În felul acesta iezuiții se fac disponibili la o nouă formă de colaborare în cadrul procesului de reformă a mass-media vaticane. Despre acest eveniment l-am intervievat pe prefectul dicasterului vatican, mons. Dario Edoardo Viganò.

R. - Înainte de toate este o etapă foarte importantă care este punctul de sosire al unui parcurs de discernământ care a durat doi ani, pentru că desigur reforma sistemului comunicativ voită de Sfântului Părinte cerea o schimbare, o regândire. Trebuie să spun că sunt și foarte mulțumit că această convenție a avut loc la puține zile de la împlinirea vârstei de o sută de ani a părintelui Stefanizzi. De ce? Pentru că părintele Stefanizzi a fost director al Radio Vatican într-un moment în care Biserica își transforma pielea, adică în timpul Conciliului al II-lea din Vatican: un moment în care Biserica regândea modurile concrete într-un context reînnoit. Deci această convenție marchează voința de a fi prezenți ca Sfânt Scaun și ca Societate a lui Isus într-o misiune apostolică ce este chemată să schimbe modalitățile și de producere. Apoi, este importantă pentru că exprimă o continuitate, adică faptul că iezuiții - care din 1931 au urmărit și s-au pus în slujba a ceea ce era Radio Vatican - astăzi ca o comunitate rămân și trăiesc misiunea apostolică de a comunica Evanghelia în cadrul unei noi realități care este Secretariatul pentru Comunicare; cum spune papa, nu o unificare ci o realitate ex novo.

Î. - Convenția este și o etapă mai generală a reformei Curiei. Care va fi în mod deosebit noul rol al iezuiților în cadrul Secretariatului pentru Comunicare?

R. - Reforma mass-media este o mică parte a reformei mai globale a Curiei, o reformă făcută, nu cum spune cineva împotriva Curiei, ci împreună cu Curia. Rolul iezuiților este un rol care este cel pe care îl au astăzi: o comunitate de profesioniști - sunt redactori cea mai mare parte - care trăiesc o profesie, o profesionalitate în modul lui Dumnezeu, adică trăiesc propriul drum personal de sfințire într-un mod de a trăi profesia într-o comunitate care este comunitatea redactorilor, comunitatea profesioniștilor și comunitatea tehnicienilor de la Secretariatul pentru Comunicare. Deci este un rol cu adevărat foarte important. Să nu uităm că unii iezuiți deja asumă roluri de centralitate deosebită în desenarea noului sistem comunicativ al mass-media. Deci va continua să fie valorizată acea competență, acea umanitate transfigurată de experiența credinței, care este o contribuție foarte importantă într-o comunitate de muncă.

Î. - Cum se schimbă sistemul comunicativ al mass-media vaticane?

R. - În aceste luni noi toți facem un pic de experimentare. Între timp am făcut o experimentare de producție multimedială pentru călătoria în Columbia; vom face alta pentru următoarea călătorie în Bangladesh și Myanmar. Nu se produce prin radio, prin televiziune sau prin portal: există o producție multimedială de unde output-urile, aceste mass-media pe care le-am citat mai înainte, apoi se inspiră sau valorizează propriile canale de ieșire. Aceasta este o mare schimbare globală, de regândire și a sistemului productiv. Se schimbă și rolul jurnalistului care este întocmai un rol cu competențe mai multitasking. Apoi cred că unele schimbări au fost făcute. De exemplu, în acest moment vorbim la Radio Vatican Italia și se poate urmări acest radio care este un radio de informație, de aprofundare, de întâlnire cu atâtea realități din țara noastră, precum și cu deschideri internaționale.

(După Radio Vatican, 21 septembrie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat