Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Valea Mare (Faraoani): Deschiderea oficială a Centrului de Îngrijire la Domiciliu

Sâmbătă, 19 august 2017, a avut loc deschiderea oficială a Centrului de Îngrijire la Domiciliu Valea Mare, în comuna Faraoani.

Ceremonia de deschidere a fost precedată de sfânta Liturghie, celebrată de pr. Dumitru Farcaș, reprezentantul Episcopiei Romano-Catolice de Iași, în biserica "Sfântul Mihail" din Valea Mare. Au concelebrat pr. Egidiu Condac, directorul Centrului Diecezan Caritas Iași, pr. Iosif Dămătăr, paroh de Valea Mare, pr. Felix Măriuț, paroh de Faraoani, și pr. Felix Roca. La cuvântul de învățătură pr. Egidiu Condac ne-a încurajat să nu uităm să cerem ajutorul și lumina lui Dumnezeu în tot ceea ce facem, punând în practică Cuvântul lui Dumnezeu, prin implicare și acțiune.

La acest eveniment au participat reprezentanți ai autorităților locale și județene. Doamna Cristina Pal, primar al comunei Faraoani, a adresat un salut și a mulțumit tuturor celor care au ales să participe la eveniment. Dumneaei spunea: "Prin intermediul acestui centru se vine în ajutorul persoanelor vârstnice și cu dizabilități. Cel mai important este să investim în oameni, în părinții și bunicii noștri, în cei care ne-au dat viață, ne-au educat, ne-au crescut și ne-au pregătit pentru viață. Ei merită tot sprijinul și respectul nostru".

Domnul Sorin Brașoveanu, președintele Consiliului Județean Bacău, i-a salutat pe cei prezenți și a menționat că, în Bacău, Consiliul Județean sprijină proiectele comunității și susține serviciile integrate în educație, sănătate și social. Parteneriatul public-privat dintre Centrul Diecezan Caritas Iași și Consiliul local Faraoani este un exemplu de colaborare și ajutor pentru cei aflați în nevoie".

Pr. Egidiu Condac a precizat: "Îmi doresc să facem un parteneriat cu celelalte asociații, congregații religioase care lucrează cu persoanele din comunitate care se află în situații dificile. Această muncă se face cu specialiști, dar și cu voluntari, de toate vârstele, pentru a contribui la îmbunătățirea serviciilor de îngrijire la domiciliu".

Pr. Dumitru Farcaș a transmis binecuvântarea Preasfințitului Petru Gherghel asupra celor care au gândit acest proiect, asupra celor care s-au străduit să-l pună în practică, asupra lucrătorilor centrului de îngrijire la domiciliu și asupra celor care vor beneficia de serviciile oferite de personal. Apoi, a urmat tăierea panglicii și sfințirea centrului.

Noul centru este un proiect integrat Domeniului Vârstnici și Persoane cu Dizabilități al Centrului Diecezan Caritas Iași, înființat în cadrul parteneriatului public-privat dintre Centrul Diecezan Caritas Iași și Consiliul Local Faraoani. Centrul de Îngrijire la Domiciliu Faraoani face parte din Programul "Servicii de Îngrijire la Domiciliu" al Domeniului Vârstnici și Persoane cu Dizabilități. Acest program mai este prezent în opt centre regionale: Huși - jud. Vaslui, Iași, Iugani (Hălăucești și Răchiteni), Oțeleni - jud. Iași, Pârgărești - jud. Bacău, Roman, Săbăoani - jud. Neamț și Suceava - jud. Suceava și deservește peste 30 localități din zona Moldovei.

Scopul Programului "Servicii de Îngrijiri la Domiciliu" este acela de a acorda asistență socială și îngrijire medicală la domiciliu persoanelor care prin condiția lor fizică și/sau psihică sunt izolate la pat sau la domiciliu.

Mulțumim tuturor celor care au contribuit pentru înființarea Centrului de Îngrijire la Domiciliu Faraoani! Mulțumim Consiliului Local Faraoani pentru că finanțează acest serviciu adresat persoanelor vârstnice din comuna Faraoani și reprezentanților autorităților județene pentru că ne-au onorat cu prezența și pentru că înțeleg importanța asistării persoanelor vârstnice. Mulțumim preoților parohi de la Valea Mare și Faraoani, în special pr. Iosif Dămătăr pentru că a pus la dispoziție clădirea, dar și pentru că a mobilizat voluntari si colaboratori pentru renovarea și îmbunătățirea condițiilor din centru. De asemenea, mulțumim preoților participanți la eveniment: Pr. Farcaș Dumitru - ca reprezentant din partea Episcopiei Romano-Catolice, care a subliniat rolul pe care-l avem în Biserică, urmând exemplul sfântului Camil de Lelis, căruia îi plăcea să repete că este necesar să-i slujim pe toți bolnavii cu o dragoste deosebită, cu aceeași iubire pe care o mamă o are față de fiul ei, cu iubirea Mariei la picioarele Celui Răstignit. O mulțumire specială se adresează pr. Iulian Jitaru, care susține activitatea centrului prin donațiile personale, astfel încât să putem să ne îndeplinim activitatea conform cerințelor impuse de legislație și nu numai. Mulțumim tuturor persoanelor care au ales să fie împreună cu noi la acest eveniment!

Antonina Dogariu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 19 august: Valea Mare (Faraoani): Deschiderea oficială a Centrului de Îngrijire la Domiciliu


 

lecturi: 42.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat