Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Hălăucești: Consacrarea altarului și resfințirea bisericii

În cadrul Liturghiei prezidate de PS Petru Gherghel, sâmbătă, 19 august 2017, a fost consacrarea altarului și resfințirea bisericii "Nașterea Sfintei Fecioare Maria" din Hălăucești.

Isus le-a spus apostolilor și fiecărui chemat împarte: "V-am rânduit să mergeți și să aduceți roade, dar roade care să rămână!"

După ani întregi de trudă, osteneală și jertfă, sâmbătă, 19 august 2017, după marea solemnitate a Adormirii Maicii Domnului, a sosit momentul mult așteptat al consacrării noului altar și sfințirea întregii noastre străduințe în biserica "Nașterea Sfintei Fecioare Maria".

Începând cu ora 9 deja se vedeau enoriași venind spre biserică. La ora 10.15, toți preoții în frunte cu pr. paroh Paul Bulai l-au întâmpinat pe Preasfințitul Petru Gherghel, care a salutat și binecuvântat poporul adunat să îl aștepte la poarta parohiei. Apoi, episcopul a intrat în parohie pentru pregătirea procesiunii. Așa ceva nu s-a mai văzut în parohia noastră, preoții în număr de 85 au format o procesiune impresionantă spre biserica împodobită asemenea unei mirese în ziua ei de nuntă. Ajunși la altar a urmat salutul părintelui paroh:

"Preasfinția Voastră părinte episcop Petru Gherghel, păstorul Diecezei noastre de Iași, Preacucernice părinte ministru provincial Teofil Petrișor, Sfinția Voastră părinte Petru Blaj, decan de Valea Siretului, Sfințiile voastre părinți concelebranți, domniile voastre dragi invitați, iubiți binefăcători ai acestui sfânt lăcaș, iubiți credincioși din Hălăucești și de prin parohiile învecinate,

Biserica noastră «Nașterea Sfintei Fecioare Maria» se află la ceas de mare împlinire și înălțare spirituală și spontan îmi vin in minte cuvintele sfântului Maximilian Maria Kolbe, vorbind despre dogma Neprihănitei Zămisliri: «A fost un drum lung și anevoios, uneori au avut loc dezbateri teologice aprinse, dar toate s-au încheiat printr-o victorie răsunătoare».

Cât privește istoria bisericii și drumul nostru se regăsesc pe deplin în cuvintele sfântului. Conform istoricului franciscan român pr. Iosif Gabor, primul grup de catolici s-ar fi așezat în satul Hălăucești în anul 1757, iar după doi ani de zile deja aveau o mică biserică din lemn cu hramul «Maica Domnului».

În anul 1792 deja se impunea construirea unei noi biserici întrucât numărul catolicilor crescuse considerabil.

În anul 1872, parohul Anselmo Bazzichi a construit o biserică din piatră.

La 5 iunie 1925, parohul Celestin Vaes cerea permisiunea de a se construi o nouă biserică la Hălăucești (Ep. Cisar avea să spună: «Nici nu ne venea să credem că poporul din Hălăucești va întreprinde în timpuri atât de grele o construcție așa de costisitoare...»). Temelia și piatra fundamentală a noii biserici au fost sfințite la 23 mai 1929 de către ep. Mihai Robu, lucrările au durat 11 ani.

Biserica a fost sfințită provizoriu la 8 septembrie 1940 și în cadru solemn la 27 octombrie același an de către episcopul Mihai Robu, paroh fiind p. Alois Herciu și provincial franciscan pr. Iosif Petru Maria Pal.

Și după cum peste toate în mod inevitabil trece patina vremii lăsând urme mai mult sau mai puțin adânci, și biserica noastră a cunoscut acest fenomen, fapt ce a determinat mai multe intervenții atât pentru consolidare, cât și pentru înfrumusețare sau reînnoire în timpul parohilor care s-au succedat la cârma păstoririi ei: pr. Iacob Ferenț, pr. Dumitru Patrașcu, pr. Iosif Sabău, pr. Iohann Proschinger, o intervenție majoră a avut loc în timpul pr. Alexandru Suceu, pr. Adrian Herciu și subsemnatul.

Așa avea să spună sfântul Maximilian Maria Kolbe, scriind tuturor studenților din Ordinul nostru franciscan: «Fiecare trebuie să adauge truda proprie la cea a înaintașilor săi!» Sub acest moto s-a desfășurat toată strădania, osteneala și jertfa noastră, realizându-se: masă de altar cu mozaic, corpusul imens ce conține în centru tabernacolul cu Isus euharisticul flancat de simbolurile sacramentelor, pupitru și baptisteriu din marmură masivă, Calea sfintei cruci din mozaic și sticlă topită, vitraliile, mozaicurile din altar și cele din biserică, altarele secundare, statuile, agheasmatarele din marmură masivă cu preluare de elemente din vechiul altar, confesionalele, băncile, dușumeaua parte din lemn, parte din marmură, lambriu din travertin, geamuri sablate la intrarea în biserică, mărire și amenajare sacristie, holuri la intrările laterale, instalație electrică, instalație termică, sonorizare, sistem video, reparații interioare și exterioare și văruit complet, preluare apă pluvială, pavaj în fața și jurul bisericii, garduri, amenajare curte și iluminat exterior.

Preasfinția Voastră părinte episcop, poporul ce a trudit, ostenit și contribuit în diferite forme la desăvârșirea acestei sfinte lucrări de amploare vă roagă să consacrați sfântul altar și să sfințiți ofranda efortului nostru cu sfânta crismă, spre mai marea slavă a lui Dumnezeu prin Maica Neprihănită și spre edificarea spirituală a noastră a tuturor".

Sfânta slujbă pontificală prezidată de Preasfințitul episcop a fost pentru tot poporul lui Dumnezeu un moment unic de înălțare spirituală. Spunea Preasfințitul la predică: "Biserica este frumoasă, dar cea mai frumoasă este cea plină de credincioși și fiecare credincios din parohia noastră trebuie să devină o piatră vie și un altar viu. Enoriașii din Hălăucești aveți o moștenire măreață pe care trebuie să o păstrați cu sfințenie!".

Se putea citi pe chipurile tuturor o bucurie și o împlinire ce rar îți este dat să vezi.

La sfârșitul sfintei slujbe pontificale s-a dat citire mai întâi binecuvântării trimise de Sfântul Părinte părintelui paroh Paul Bulai și întregii comunități, cât și decretului emis de către Preasfințitul episcop Petru Gherghel cu ocazia consacrării altarului și resfințirii bisericii noastre din Hălăucești.

Ce-i voi da în schimb Domnului pentru tot binele pe care mi l-a făcut? Voi lua potirul mântuirii și voi invoca numele Domnului! Aceasta este și trebuie să rămână deviza noastră pe mai departe, întrucât totul este darul gratuit din partea lui Dumnezeu prin Maica Neprihănită.

Pr. paroh Paul Bulai OFMConv.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 19 august: Hălăucești: Consacrarea altarului și resfințirea bisericii


 

lecturi: 31.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat