Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc și tinerii: zece fraze pentru o nouă "primăvară" în Biserică

De M. Michela Nicolais

Anul 2018 va fi anul Sinodului tinerilor. "A întâlni, a însoți, a avea grijă de fiecare tânăr, niciunul exclus", perspectiva documentului pregătitor al celui de-al doilea Sinod convocat de papa Francisc după cel despre familie, care începe în octombrie 2018 și se poate baza deja pe un sit propriu. Asta a amintit la 12 august chiar papa, cu un tweet, invitând la participare: "Dragi tineri, voi sunteți speranța Bisericii. Cum visați viitorul vostru? Participați la #sinodo18! http://goo.gl/WghUvl".

Într-un timp marcat de incertitudine, de precaritate, de nesiguranță, Francisc - ca în urmă cu un an la Cracovia - caută încontinuu îmbrățișarea cu tinerii, cu care dialoghează adesea liber. Iată câteva din intervențiile mai recente, adunate în "zece fraze".

Ochii, oglinda și fotoliul

"Însă a avea o frumoasă istorie în urmă nu folosește pentru a merge cu ochii îndreptați în spate, nu folosește pentru a se privi în oglindă, nu folosește pentru a se așeza comozi în fotoliu! Nu uitați asta: să nu mergeți cu ochii îndreptați în spate, vă veți izbi de ceva! Să nu priviți în oglindă! Atâția suntem urâți, mai bine să nu ne privim în oglindă! Și să nu vă puneți comozi în fotoliu, asta îngrașă și face rău la colesterol!" (30 aprilie 2017, Discurs adresat Acțiunii Catolice Italiene).

Bunicii, parohia și oratoriul

"A vorbi cu bunicii, a te juca împreună cu prietenii și a merge la parohie și la oratoriu. Deoarece, cu aceste trei lucruri, tu te vei ruga mai mult" (25 martie 2017, Vizita pastorală la Milano).

"Marea" politică

"Simțiți puternic înlăuntrul vostru responsabilitatea de a arunca sămânța bună a Evangheliei în viața lumii, prin slujirea carității, angajarea politică - intrați în politică, dar vă rog în marea politică, în Politica scrisă cu majusculă!" (30 aprilie 2017, Discurs adresat Acțiunii Catolice Italiene).

O baie de popor

"Este bine de primit o baie de popor. A împărtăși viața oamenilor și a învăța să se descopere care sunt interesele lor și căutările lor, care sunt dorințele lor și rănile lor cele mai profunde; și de ce anume au nevoie de la noi. Acest lucru este fundamental pentru a nu cădea în sterilitatea de a da răspunsuri la întrebări pe care nimeni nu și le pune" (27 aprilie 2017, Discurs la Congresul Forumului Acțiunii Catolice).

Curajul de a risca...

"Noi suntem pe drum, spre Sinod și spre Panama. Și acest drum este riscant. Dar dacă un tânăr nu riscă, este îmbătrânit. Și noi trebuie să riscăm. Voi tinerilor trebuie să riscați în viață. Astăzi trebuie să pregătiți viitorul. Viitorul este în mâinile voastre. În Sinod, Biserica, toată, vrea să-i asculte pe tineri: ce gândesc, ce simt, ce vor, ce critică și de care lucruri se căiesc. Totul. Biserica are nevoie de și mai multă primăvară, iar primăvara este anotimpul tinerilor" (8 aprilie 2017, Discurs la Veghea de rugăciune pentru ZMT).

... și acela de a căuta adevărul

"Dar una dintre primele forme de curaj pe care voi trebuie s-o aveți este să vă întrebați: «Dar acest lucru este normal sau acest lucru nu este normal?». Curajul de a căuta adevărul. Este normal ca în fiecare zi să crească acel sentiment de indiferență? Nu-mi pasă ce li se întâmplă altora; indiferența cu prietenii, vecinii, în cartier, la locul de muncă, în școală... Este normal ca mulți dintre cei de vârsta noastră, migranți sau care provin din țări îndepărtate, dificile, însângerate de egoisme care conduc la moarte, trăiesc în orașele noastre în condiții cu adevărat dificile? Este normal acest lucru? Este normal că Mediterana a devenit un cimitir? Este normal acest lucru? Este normal ca atâtea, atâtea țări - și nu o spun despre Italia, pentru că Italia este atât de generoasă - atâtea țări închid porțile în fața acestor oameni care sunt răniți și fug de foamete, de război, acești oameni exploatați, care vin să caute un pic de siguranță... este normal? Dacă nu este normal eu trebuie să mă implic pentru ca asta să nu se întâmple" (27 mai 2017, Vizita pastorală la Genova).

Nu există viitor fără sacrificii

"Noile generații au dreptul de a putea merge spre ținte importante și la îndemâna destinului lor în așa fel încât, stimulați de idealuri nobile, să găsească forța și curajul de a face la rândul lor sacrificiile necesare pentru a ajunge la țintă, pentru a construi un viitor demn de om, în relații, la locul de muncă, în familie și în societate" (10 iunie 2017, Discurs la Quirinale).

Adolescența nu este o patologie

"Adolescența nu este o patologie pe care trebuie s-o combatem. Face parte din creșterea normală, naturală a vieții copiilor noștri. Unde este viață este mișcare, unde este mișcare sunt schimbări, căutare, incertitudini, este speranță, bucurie precum și angoasă și dezolare" (19 iunie 2017, Discurs la Întâlnirea diecezei de Roma).

În misiune în periferii

"Mergeți, ajungeți la toate periferiile! Mergeți și acolo fiți Biserică, având forța Duhului Sfânt" (30 aprilie 2017, Discurs la Acțiunea Catolică Italiană).

A lăsa o amprentă

"Ca tânăra din Nazaret, puteți îmbunătăți lumea, pentru a lăsa o amprentă care să marcheze istoria, cea a voastră și a multor altora. Biserica și societate au nevoie de voi. Cu apropierea voastră, cu curajul pe care-l aveți, cu visele și idealurile voastre, cad zidurile imobilismului și se deschid drumuri care ne duc la o lume mai bună, mai dreaptă, mai puțin crude și mai umane" (21 martie 2017, Videomesaj pentru următoarele ZMT).

(După agenția SIR, 14 august 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 32.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat