Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Scrisoare pastorală

În anul jubiliar al Maicii Domnului de la Fatima, pelerini la sanctuarul de la Cacica

"Iată, de acum mă vor numi fericită toate popoarele. Căci mi-a făcut lucruri mari Cel Atotputernic și numele lui e sfânt" (Lc 1,48-49).

Celebrând anul acesta centenarul apariției Maicii Domnului de la Fatima, trăim un adevărat moment de bucurie apropiindu-ne de ea, care a binevoit nu numai să ne primească drept fii ai ei, după testamentul lui Isus de pe cruce: "Fiule (fiilor), iată mama ta", ci a și coborât și coboară mereu la noi cu iubirea ei maternă, luându-ne sub mantia sa ocrotitoare și chemându-ne mereu la Isus.

Istoria consemnează acest gest al Maicii Domnului care s-a repetat în atâtea timpuri și în atâtea locuri, oferindu-ne atâtea motive să credem că ea, aleasă pentru a fi mama Mântuitorului, a primit și marea demnitate de a fi și mama tuturor celor care cred în Isus, Fiul ei și Mântuitorul omului.

Încă de la început ea a rămas în mijlocul apostolilor, cum notează Faptele Apostolilor (cf. 1,14), însoțindu-i în rugăciune împreună cu femeile și cu frații lui.

Nici nu se putea altfel, de vreme ce ea a răspuns "da" la chemarea și alegerea Domnului de a-l oferi lumii întregi pe Mântuitorul și întemeietorul Bisericii sale. De atunci, Maria a rămas mereu alături de apostoli și de toți cei care aparțin Bisericii, fiind aleasă de el pentru mântuirea tuturor, ca o mamă iubitoare și ocrotitoare.

Venerată încă de la începutul Bisericii, în diferite părți ale lumii, creștinii adevărați i-au acordat toată cinstirea, dedicându-i locuri de cult, biserici și sanctuare, unde ea îi invită pe toți să se adune în jurul Fiului său.

Prezentă în Țara Sfântă, în întregul Orient și Occident, Maria continuă să-și împlinească menirea și să asigure pe toți că sunt iubiți de Fiul ei și - desigur, cum știm, fratele - dar și Dumnezeul nostru.

Împlinindu-se cuvintele și profeția ei, Maria, conștientă de alegerea pe care a primit-o, cântă și preaslăvește pe Dumnezeu pentru toate darurile pe care i le-a făcut, nu pentru vredniciile sale, ci din belșugul milostivirii divine. Repetând și astăzi imnul de bucurie din Evanghelia după sfântul Luca (1,46-55), ea ne invită pe noi toți, fiii ei, să ne asociem în aceeași cântare și preamărire a lui Dumnezeu, făcându-ne să ne simțim împreună cu ea fii și fiice ale lui Dumnezeu Tatăl, care ni l-a oferit pe Fiul său, iar prin Duhul său Sfânt, continuă această lucrare minunată în istorie și în lume.

Creștinii din întreaga lume au ținut să ofere, spre slava lui Dumnezeu și a Fiului său iubit, care a venit să ne învrednicească cu iubirea sa și de Duhul său Sfânt, locuri de cult, altare, capele, biserici, bazilici și sanctuare, oaze de spiritualitate creștină și locuri de comuniune cu Dumnezeu.

În același gând și cu același sentiment de bucurie, poporul nostru creștin din cele mai vechi timpuri a ținut să dedice și să înalțe lăcașuri de cult spre cinstirea mamei cerești, Maria, mereu deschise pentru a-i aduna la un loc pe toți fiii Bisericii, în jurul lui Isus, singurul Mântuitor al omului.

Anul acesta, 2017 - declarat an jubiliar, fiindcă se împlinesc o sută de ani de la aparițiile Maicii Domnului la trei copilași în valea Cova da Iria, Fatima (Portugalia) -, este un prilej fericit și o ocazie binecuvântată de a descoperi rolul și valoarea unui sanctuar și de a vedea în astfel de locuri și trăiri creștine legături ce există și trebuie să fie și mai aprofundate în aceste sanctuare mariane, răspândite în întreaga lume.

Când analizăm aceste sanctuare mariane, descoperim un lucru impresionant. Nu este continent, nici țară creștină care să nu aibă unul sau mai multe sanctuare mariane.

Desigur că între ele câteva s-au impus ca mari centre de trăire a credinței la școala Maicii Domnului, cea care îi conduce pe cei care o caută pe ea și care îl arată și îl oferă tuturor pe Isus: prin Maria, la Isus.

Ne bucurăm ca, alături de marile sanctuare cunoscute în întreaga lume, ca acelea din Țara Sfântă, Franța - Lourdes și La Salette, Portugalia - Fatima, Mexic - Guadalupe, Austria - Mariazell, Polonia - Czestochowa, să le întâlnim și pe cele din România: Șumuleu Ciuc, Maria Radna, Nicula, Scăiuș etc. și multele catedrale și biserici istorice, care au scris pagini impresionante de credință și sunt cu adevărat o școală de iubire a lui Dumnezeu prin Fecioara Maria.

Remarcăm cu bucurie că, în lista popoarelor devotate cultului Maicii Domnului, țara și poporul nostru ocupă un loc aparte și manifestă o mare evlavie față de cea mai scumpă valoare a credinței față de iubita mamă și Fecioară, Maria.

Indiferent de denumirea creștină, poporul nostru a avut și are un cult al Maicii Domnului ce se înscrie în marea iubire a celorlalte popoare față de ea și pentru care sfântul papă Ioan Paul al II-lea a avut o inspirație când a numit țara noastră grădina Maicii Domnului, în timpul vizitei sale istorice în România, 7-9 mai 1999.

Sanctuarul din Cacica a fost și va rămâne o adevărată notă binecuvântată despre legătura ce există între viața de credință și spiritualitatea mariană a credincioșilor noștri.

Anul acesta, cu gândul la marele sanctuar de la Fatima, la cei o sută de ani de la aparițiile Maicii Domnului în fața celor trei copii, declarați sfinți, avem bucuria să redescoperim chipul Maicii Domnului de la noi de acasă, adică să putem întâlni împreună și în comuniune cu întreaga creștinătate, acel chip care a binevoit să poposească și la noi, cu binecuvântările și harurile sale cerești, în sanctuarul de la Cacica de la a cărui prezență se împlinesc mai bine de două sute de ani de când ne cheamă: Veniți la Cacica! Veniți la Isus!

Bucuria noastră este mare, deoarece în mijlocul nostru va fi Excelența Sa arhiepiscopul Miguel Maury Buendía, nunțiu apostolic în România și Republica Moldova, ca un adevărat pelerin și un mare cinstitor și iubitor al Maicii Sfinte, care vrea să trăiască cu noi acest moment de credință și iubire la sanctuarul de la Cacica din zilele de 14 și 15 august.

Excelența Sa vine să ne aducă și să ne împartă binecuvântarea specială apostolică din partea Sfântului Părinte papa Francisc, ca semn al prețuirii față de noi și de țara noastră.

Este Maica Domnului în persoană cea care ne invită: Veniți la Cacica! Veniți să-l întâlniți pe Isus, bucuria tuturor! și ne îndeamnă să-i cântăm împreună - familii, copii și tineri, persoane consacrate și seminariști cu formatorii și păstorii lor -, intonând imnul ei de mamă binecuvântată a lui Isus și a noastră: Magnificat!

"Sufletul meu îl preamărește pe Domnul, și duhul meu tresaltă de bucurie în Dumnezeu, Mântuitorul meu. Căci lucruri mari mi-a făcut Cel Atotputernic și numele lui e sfânt" (Lc 1,46-47.49).

Sfințiile voastre, dragi frați și surori, împreună cu Excelența Sa nunțiu apostolic, arhiepiscopul Miguel Maury Buendía, cu Preasfințitul Aurel, cu rectorul sanctuarului și cu asistenții voștri spirituali, vă dăm întâlnire la Cacica, la marea sărbătoare a hramului sanctuarului din zilele de 14 și 15 august, după tradiția noastră locală și după programul anunțat de rectorul sanctuarului.

Cu bunul Isus să ne binecuvânteze Fecioara de sus!

Cu implorarea binecuvântării cerești și cu îmbrățișarea noastră arhierească,

Iași, 1 august 2017

Petru Gherghel,
episcop de Iași

* * *

PS Petru Gherghel: Copiii, tinerii și Fecioara Maria - Invitație la Cacica

Programul pelerinajului la Cacica (14-15 august 2017)

* * *

Alte scrisori pastorale ale PS Petru Gherghel sunt publicate în secțiunea: "Bibliotecă" la pagina Documente episcopale.


 

lecturi: 19.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat