Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Comemorarea regelui Ferdinand I

S-au împlinit joi, 20 iulie 2017, 90 de ani de la moartea Majestății Sale regele Ferdinand I. Cu această ocazie în Iași, în cadrul seriei de manifestări intitulată "Comemorarea regelui Ferdinand I Întregitorul" au avut loc: dezvelirea unei plăci comemorative, lansarea volumului "Bunul nostru rege: Ferdinand", vernisajul expoziției "Regele Ferdinand, regele capitalei rezistenței până la capăt". La ora 12.30, PS Petru Gherghel, însoțit de un grup de preoți și credincioși, s-a rugat și a cântat un requiem la bustul regelui Ferdinand I din Copou.

Ferdinand a devenit rege al României la 28 septembrie 1914. La 15 octombrie 1922, la Alba-Iulia, în Catedrala Reîntregirii a avut loc încoronarea regelui Ferdinand și a reginei Maria ca suverani ai României întregite. În cei 13 ani de domnie ai regelui Ferdinand I, România a cunoscut mari progrese pe toate planurile: cultural, politic, economic.

A promovat relațiile diplomatice cu Sfântul Scaun, deschiderea Nunțiaturii Apostolice de la București și încheierea unui Concordat între Regatul României și Sfântul Scaun. Timp de doi ani, în timpul Primului Război Mondial, cât a stat la Iași, a luat parte deseori la sfintele Liturghii din catedrala din Iași. De câteva ori a fost oaspete al reședinței episcopale, discutând cu administratorul apostolic de atunci al Diecezei, preotul Ulderic Cipolloni. La București mergea la Liturghie în capela Institutului "Sfânta Maria" din str. Pitar Moș. Când s-a îmbolnăvit a cerut să se celebreze Liturghia acolo unde era: în Palatul Cotroceni, la Scroviștea sau la Sinaia.

În testamentul său a notat: "Luând hotărârile din urmă și gândindu-mă la sfârșitul vieții mele, îndreptez către Atotputernicul prinosul recunoștinței mele că mi-a îngăduit să-mi consacru munca poporului român, a cărui propășire a fost, fără preget și fără încetare, scopul vieții mele".

S-a pregătit cât mai bine pentru trecerea la cele veșnice spovedindu-se și primind de mai multe ori sfânta Împărtășanie. S-a stins din viață în noaptea de 20 iulie 1927, la Castelul Pelișor. A fost înmormântat la Curtea de Argeș în necropola familiei regale.

Pr. Cornel Cadar

* * *

Cuvântul Preasfințitului Petru Gherghel la comemorarea regelui Ferdinand I

În veci amintirea lui

Onorată asistență, Sfințiile și Preacucerniciile Voastre, Stimate autorități centrale și locale,

Dragi iubitori de patrie, dragi ofițeri și oșteni!

"Aduceți-vă aminte de mai-marii voștri, care v-au grăit vouă cuvântul lui Dumnezeu; priviți cu luare aminte cum și-au încheiat viața și urmați-le credința" (cf. Evr 13,7-17).

Se împlinesc astăzi (20 iulie 2017) 90 de ani de la moartea Maiestății Sale regele Ferdinand I.

Aici, în orașul unirii, având în fața noastră chipul său de suveran ridicat și așezat aici prin grija cetățenilor acestui oraș, vrem să-l omagiem astăzi pe vrednicul de amintire regele Ferdinand ca pe unul dintre marii domnitori și binefăcători ai poporului nostru, dar și ca pe unul care a crezut în Dumnezeu și a ținut să încredințeze soarta acestui popor în mâinile sale ocrotitoare.

Maiestatea Sa a devenit rege al României la 28 septembrie 1914. La 15 octombrie 1922, la Alba-Iulia, în Catedrala Reîntregirii a avut loc încoronarea regelui Ferdinand și a reginei Maria ca suverani ai României întregite. În cei 13 ani de domnie ai regelui Ferdinand I, România a cunoscut mari progrese pe toate planurile: spiritual, cultural, politic, economic.

Se știe că Maiestatea Sa a fost crescut și educat în spirit creștin și că a fost mereu inspirat, în împlinirea misiunii sale, plin de încredere în Dumnezeu și de respect față de semenii și supușii săi.

Astăzi avem fericita ocazie să ne reîntoarcem câteva clipe în timp și ne facem datoria de onoare de a ne apropia de figura lui istorică care s-a învrednicit pe drept să fie numit și să poarte numele de "Regele loial" față de popor "Regele întregitor de neam".

Sunt impresionante cuvintele pe care ni le-a lăsat în testamentul său din 2 iunie 1925, cu doi ani înainte de moartea sa.

"Gândindu-mă la sfârșitul vieții mele, îndreptez către Atotputernicul prinosul recunoștinței mele că mi-a îngăduit să-mi consacru munca poporului român, a cărui propășire a fost, fără preget și fără încetare, scopul vieții mele.

A vrut astfel pronia cerească să nu lase fără rod domnia mea și a dat dragostei mele de neam cea mai scumpă și sfântă răsplată.

Ridic până la ultima suflare ruga mea fierbinte ca să binecuvânteze și în viitor soarta poporului român și să hărăzească iubitului meu fiu, viitorul rege al României întregite (NN Mihai), ajutor ceresc, ca la rândul său să întărească și să sporească moștenirea națională, unind tot mai strâns puterile și însușirile românilor din toate ținuturile și din toate straturile sociale".

A știut să chivernisească cu grijă toate treburile țării, să promoveze cu înțelepciune relațiile cu diferitele țări din bătrâna Europa și din împrejurările țării să apere interesele românilor să promoveze legăturile diplomatice cu Sfântul Scaun, promovând deschiderea Nunțiaturii Apostolice de la București și perfectând încheierea unui Concordat între Regatul României și Sfântul Scaun.

Timp de doi ani, în timpul Primului Război Mondial, cât a stat la Iași, pe lângă marea preocupare pentru binele întregului popor în suferință, a păstrat cu respect legăturile cu Biserica Ortodoxă, Arhivele noastre notează că a luat parte deseori la sfintele Liturghii din catedrala din Iași.

Trebuie remarcat că Regele Ferdinand a fost un om deosebit de evlavios. Încă din copilărie și-a însușit spiritul religios creștin catolic, fiind crescut în mijlocul preoților și călugărilor catolici. Având o asemenea sensibilitate a ajuns să trăiască o mare durere sufletească provocată de excomunicarea în care a intrat, pentru că și-a botezat copiii în religia ortodoxă. Se știe că regele Ferdinand a suferit mult din această cauză și-a dorit tot timpul să scape de această anatema papală, lucru care s-a întâmplat la 10 mai 1927 (cu două luni înainte de a se stinge din viață), când a fost parafat de ministrul Vasile Goldiș și cardinalul Gasparri "Concordatul" cu Vaticanul. În această împrejurare, după semnarea Concordatului, papa a anunțat ridicarea excomunicării regelui Ferdinand, astfel încât, acesta a putut să-și trăiască resemnat și liniștit ultimele luni de viață. Din acel moment a reintrat în normalul vieții creștinești și a început să se mărturisească să primească în multe împrejurări sfânta Împărtășanie. S-a stins din viață în noaptea de 20 iulie 1927, la Castelul Pelișor. A fost înmormântat la Curtea de Argeș în necropola familiei regale.

Vedem așadar din întreaga sa viață ca rege și din toate evenimentele și realitățile trăite și realizate nota demnității și a conștiinței sale de ales al lui Dumnezeu ajuns pe tron prin voința țării. Cu această noblețe și-a împlinit misiunea, alegând mereu grija pentru rezolvarea problemelor publice ale țării, puse în slujba poporului din regatul său.

A ținut să introducă în testamentul său marea grijă pentru toți cei pe care-i știa uniți în aceeași țară întregită spre armonia tuturor și fiecărui cetățean în parte.

Istoricii și analiștii poporului nostru pot să aducă noi lumini și noi aspecte ale nobleței și demnității sale de rege loial și întregitor de țară.

Iată ce declara la finalul testamentului său, plin de grijă față de viitorul poporului chemat să trăiască în unitate întregit:

"Închei aceste ultime ale mele voințe cu gândul care mi-a stăpânit toată viața, chemând binecuvântarea cerească asupra scumpului meu popor, mă închin cu smerenie în față hotărârilor lui Dumnezeu și iscălesc: În numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, amin".

(Făcut în Sinaia, la două iunie una mie nouă sute douăzeci și cinci.)" FERDINAND

În lumina acestor fapte și amintiri, când facem memoria celor 90 de ani de la trecerea la Domnul a marelui rege Ferdinand, ne unim într-o amintire și rugă comună, ca să implorăm iertarea păcatelor sale, cele cu voie sau fără voie, și el, Dumnezeu milostivirilor, să-i ofere marelui și vrednicului rege Ferdinand odihnă veșnică în patria celor drepți.

Înălțăm, de asemenea, o sfântă și profundă rugă pentru țara și poporul nostru, ca Dumnezeu, stăpânul istoriei, să reverse peste noi toți darurile iubirii sale, ca să nu fie uitați nicicând marii binefăcători ai neamului nostru și astfel să se împlinească visul celui care s-a dăruit pentru noi cei de azi și pentru generațiile viitoare: ca toți să rămână una.

Requiescat in pace! Să se odihnească în pace!

Iași, 20 iulie 2017

Petru Gherghel,
episcop de Iași

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 20 iulie: Iași: Comemorarea regelui Ferdinand I


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat