Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc în Columbia, țară suspendată între război și pace

De Luis Badilla - Francesco Gagliano

Columbia pe care papa Francisc se pregătește s-o viziteze, de la 6 la 11 septembrie, este o țară intrată într-o nouă fază istorică deși cu multe necunoscute și incertitudini: dezarmarea forțelor armate ale celui mai important și vechi grup armat din America Latină și apoi, așa cum doresc milioane de columbieni, sfârșitul războiului civil sfâșietor început cu peste jumătate de secol în urmă.

Pare incredibil că acest teribil conflict care a costat viața a cel puțin 220 de mii de persoane, a fost rezolvat definitiv - cel puțin din punct de vedere politic și juridic - nu pe "cale militară", așa cum predică de multe decade o parte a politicii columbiene, ci cu folosirea răbdătoare a dialogului, asupra căruia preșidintele Juan Manuel Santos n-a încetat niciodată să creadă - uneori împotriva oricărei speranțe - motiv pentru care a primit premiul Nobel pentru pace 2016. Trebuie subliniat imediat că în această provocare președintele Santos a avut mereu, în privat și în public, sprijinul și încurajarea papei Francisc și desigur a episcopatului local care în procesul complex de negociere (demarată între 2011 și 2012 și culmină în întâlnirea din 2016 la La Habana, Cuba, între Santos și liderul FARC, Timoschenko) a desfășurat un rol relevant și determinant.

Cei doi preoți martiri noi fericiți

Cei doi următori fericiți noi, monseniorul Jesús Emilio Jaramillo Monsalve și părintele Pietro Maria Ramírez, pe care papa îi va proclama în Columbia sunt simboluri ale dorințelor națiunii columbiene: adevăr, dreptate și reconciliere după 70 de ani de război civil neîntrerupt și sfâșietor, care a costat peste 500 de mii de morți. Celebrarea euharistică împreună cu două beatificări, pe care Francisc o va prezida la 8 septembrie în orașul Villavicencio va fi, în definitiv, inima celei de-a XX-a călătorii internaționale a papei. Pontiful dorește să însoțească, în modul cel mai apropiat și vizibil care este posibil, nu numai drumul fragil și complex spre o pace durabilă și autentică întreprins de poporul columbian, ci și să pună în centrul acestui proces multele victime, aproape întotdeauna civili nevinovați.

Columbia, cu Acordurile de pace semnate cu fosta gherilă FARC în octombrie 2016, nu numai că încearcă să încheie anii violenței politice și ideologice a ciocnirilor cu grupurile armate marxist-leniniste, începuți în primii ani '60 din secolul trecut, dar și multiplele "moșteniri" ale perioadei precedente (1948-1958), deceniu numit "La Violencia", în cursul căruia s-au luptat cu armele Partidul Conservator și Partidul Liberal. Această prima decadă de sânge nu s-a terminat nici după semnarea unui acord între cele două partide și întoarcerea democrației. Din 1948, anul uciderii liderului liberal catolic Jorge Eliecer Gaitán, motiv care a dezlănțuit războiul civil, până cu puține luni în urmă, au trecut aproape 70 de ani, morții au fost peste 500 de mii din care 220 de mii în perioada 1960-2016.

În drum spre pace...

Columbia va fi a șasea națiune latinoamericană vizitată de Francisc de la începutul pontificatului său1, cu această următoare călătorie papa va completa în aceste ținuturi sudamericane un arc de timp singular: 27 de zile de slujire petrină trăite în America Latină, pământul său, pe care papa îl iubește foarte mult și îl cunoaște profund. Chiar Columbia a fost mult timp frecventată de Bergoglio în cursul activităților legate de Consiliul Episcopal Latinoamerican, CELAM, care de la întemeierea sa, în îndepărtatul 1956, are sediu în capitala columbiană Santa Fe de Bogotá.

Provocări de depășit pentru a blinda pacea

De circa șase luni Columbia este deci o țară "în drum pe calea păcii" și deocamdată pare, în pofida puternicelor rezistențe interne și externe, că procesul și-a consolidat o poziție ireversibilă, o condiție care, în zborul de întoarcere din Azerbaidjan (2 octombrie 2016), a fost pusă de papa ca esențială înainte de a se angaja să realizeze vizita sa apostolică. "Eu aș vrea să merg, când totul va fi «blindat»", a spus el.

Acum a venit momentul. Pacificarea este în desfășurare și toate condițiile sale principale și strategice au fost respectate fie din partea guvernului fie din partea fostei gherile. Însoțirea ONU și a numeroase națiuni prietene funcționează bine. Pentru a face și mai incisiv și definitiv acest proces încă lipsesc câteva condiții: prima este un Acord de pace cu al doilea grup armat, Armata de eliberare națională (ELN), și asta depinde de progresele dintre părțile care negociază în Ecuador.

A doua condiție este probabil cea mai dificilă, așa cum demonstrează câteva sondaje demoscopice recente: ca majoritatea poporului columbian să ia o conștiință serioasă și durabilă că pacea este necesară și urgentă și mai ales să abandoneze două sentimente foarte răspândite: pe de o parte fatalismul celui care s-a născut și a crescut în violență și deci o consideră normală, pe de altă parte neîncrederea în politică și în politicieni care prea mult timp au construit propriile succese electorale folosind pacea și războiul ca artificiu demagogic.

Prezența și magisteriul papei în patru orașe importante și strategice din țară - Bogotá, Villavicencio, Medellín și Cartagena - va fi cu siguranță determinant și pentru depășirea acestor întârzieri pe care episcopii o consideră esențială pentru a ajunge la pacea adevărată, autentică și solidă.

(După Vatican Insider, 20 iulie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

Notă:
1 Călătorii în America Latină: Brazilia (22-29 iulie 2013); Ecuador, Bolivia și Paraguay (6-12 iulie 2015); Cuba (19-22 septembrie 2015); Mexic (12-18 februarie 2016); Columbia (6-11 septembrie 2017); va mai fi Peru (15-21 ianuarie 2018).


 

lecturi: 15.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat