Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Giulgiul, nouă cercetare: este sângele unui bărbat torturat și ucis

De Andrea Tornielli

Giulgiul din Torino, pânza de lână care conform unei tradiții antice a înfășat trupul lui Isus după răstignire, a venit efectiv în contact cu sângele unui bărbat mort pentru că a suferit multe traume grave. Este ceea ce reiese dintr-o cercetare pe o fibră de țesut extrasă la timpul său din amprenta dorsală a pânzei, în regiunea piciorului. Studiul a fost făcut de două institute de la CNR, Institutul Oficină a Materialelor (IOM-CNR) din Trieste și Institutul de Cristalografie (IC-CNR) din Bari, împreună cu Departamentul de Inginerie Industrială de la Universitatea din Padova. Articolul detaliat cu rezultatele descoperii și măsurătorile efectuate este publicat astăzi în revista științifică americană PlosOne cu titlul "Atomic resolution studies detect new biologic evidences on the Turin Shroud" (Noi evidențe biologice relevate de studii de rezoluție atomică asupra Giulgiului din Torino).

"Experimentele au fost făcute printr-o nouă metodă de microscopie electronică în transmitere la rezoluție atomică și difracție de raze x la unghi larg", explică Elvio Carlino, de la IC-CNR, care a condus cercetarea. "Îndeosebi studiile s-au concentrat asupra regiunilor fibrei departe de petele vizibile în microscopia optică. Fibra a fost studiată la rezoluție atomică pentru studierea nanoparticulelor organice, în urmă cu câteva săptămâni. Studiul a demonstrat că fibra de lână este acoperită de creatinină, de dimensiuni între 20 și 90 nm (un nanometru echivalează cu a milioana parte dintr-un milimetru), legată de mici particule de fierhidrat de dimensiuni între 2 nm și 6 nm, tipice ale fieritinei".

Articolul demonstrează, afirmă profesorul Giulio Fanti de la Universitatea din Padova, "că particulele observate, prin dimensiune, tip și distribuire, nu pot să fie falsuri realizate de-a lungul secolelor pe țesutul Giulgiului". Sunt dezmințite încă o dată atâtea reconstrucții fanteziste referitoare la confecționarea Giulgiului ca obiect pictat. "În afară de asta - adaugă Fanti - prezența amplă a particulelor de creatinină legate de particulele de fierhidrat nu este tipică a unui organism sănătos. Este în schimb indice al unei puternice politraume îndurate de trupul înfășat în lână. Studiul arată că bărbatul depus în Giulgiu a fost victimă de torturi foarte mari înainte de o moarte sângeroasă".

Imaginea Giulgiului în care este vizibilă amprenta părții frontale și dorsale a unei figuri umane. Săgeata galbenă în dreapta indică regiunea din care a fost extrasă fibra obiect al studiului publicat în PlosOne.

La această concluzie cercetătorii - semnează studiul și Liberato de Caro și Cinzia Giannini de la IC-CNR - au ajuns "pe baza evidențelor experimentelor de microscopie electronică la rezoluție atomică făcând referință la studii medicale recente pe pacienți care au suferit politraume puternice și tortură", conclude Carlino. "În fibre s-a înregistrat la nivel nanoscopic un scenariu violent, a cărui victimă a fost după aceea înfășată în pânza funerară. Aceste evidențe putea să fie dezvăluite numai cu metodicile puse la punct recent în domeniul microscopiei electronice la rezoluție atomică".

Rezultatul cercetării, făcute de centre științifice de avangardă, este de interes însemnat și confirmă ipotezele prezentate de investigații precedente, ca acelea făcute de biochimistul Alan Adler în anii Nouăzeci: de acum nu mai sunt îndoieli cu privire la faptul că pânza giulgiului a înfățat cadavrul unui bărbat torturat și ucis cu aceeași modalitate descrisă în Evanghelii pentru răstignirea lui Isus. Un element important de care va trebui să se țină cont în momentul în care vor fi autorizate de Sfântul Scaun noi examinări complete pe eșantioane oficiale.

Imagine la microscopul optic a fibrei studiate în lucrarea publicată în PlosOne. Săgețile arată câteva pete recunoscute în literatură ca pete hematice. Studiul TEM a fost realizat departe de petele vizibile în imaginea optică, în zone aparent lipsite de orice detaliu vizibil la microscopul optic.

(După Vatican Insider, 1 iulie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 15.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat