Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Arhiep. Vincenzo Paglia: "Nu-ul nostru spus avortului este total"

De Andrea Tornielli

Academia Pontificală pentru Viață are 45 de membri ordinari noi, numiți de papa Francisc. Schimbarea n-a avut loc fără polemici, din cauza includerii în lista noilor membri a unui teolog moralist anglican, profesorul Nigel Biggar, profesor de teologie morală și pastorală la Oxford. În ziua următoare numirii, Catholic Herald a amintit de un dialog al lui Biggar cu filozoful Peter Singer, care a avut loc în urmă cu șase ani, în cursul căruia noul membru al Academiei pentru Viață a spus: "Aș fi înclinat să trasez o linie pentru avort la optsprezece săptămâni după concepere, care este mai mult sau mai puțin prima perioadă în care există oarecare evidență de activități cerebrale, deci de conștiință". Vatican Insider a adresat câteva întrebări arhiepiscopului Vincenzo Paglia, care prezidează Academia.

De ce a fost numit profesorul Biggar?

Candidatura profesorului Biggar a fost prezentată direct de primatul Bisericii anglicane, arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, căruia i s-a cerut în lunile trecute să semnaleze un reprezentant al său. Polemica s-a născut ca urmare a găsirii unei fraze a lui Biggar într-un interviu din 2011 în care se declară înclinat - în fața unui avortist violent - să limiteze avortul la a optsprezecea săptămână după concepere, cu scopul - și citez exact cuvintele sale - de a menține o puternică angajare socială pentru a ocroti viața umană în forma împiedicate și de a nu face să devină prea "accidentală" uciderea vieții umane. Desigur aceasta nu este nici poziția mea personală și cu atât mai puțin a Academiei. Însă trebuie adăugat că Biggar, pe care l-am recontactat în aceste zile, nu numai că n-a publicat vreodată nimic despre tema avortului - de fapt specializarea sa este despre temele sfârșitului vieții unde are o poziție care coincide în mod absolut cu cea catolică - dar a și asigurat că nu intenționează să intre în viitor în dezbaterea despre această temă.

Dumneavoastră cunoșteați acel dialog cu Singer?

Nu, nu cunoșteam acea frază din interviul din 2011. Dar aș vrea să repet că Biggar n-a scris niciodată nimic despre tema avortului.

Refuzarea avortului, la orice stadiu de sarcină, rămâne neschimbată?

Cu siguranță da. Absolut da. Ar fi nefiresc chiar și numai să ne gândim la o schimbare. Academia Pontificală pentru Viață, amintește noul statut semnat de papa Francisc, are ca scop "apărarea și promovarea valorii vieții umane și a demnității persoanei" prin studiu, formare și informare (art. 1). De aceea noi suntem în slujba și în apărarea vieții, din prima clipă a conceperii sale până la ultima respirație. Nimic și nimeni nu va putea schimba vreodată această orientare clară. Eventual vom merge pretutindeni pentru a convinge cel mai mare număr posibil. În acest sens și Academia este chemată "să iasă". Desigur fără a diminua cu nimic bagajul prețios care-i aparține. Vom fi mereu, vreau să repet asta încă o dată, împotriva oricărei practici avortive. Și vrem să implicăm tot mai multe personalități în această bătălie. Este nevoie de a lărgi atât persoanele cât și bătăliile: marile chestiuni care marchează timpul nostru trebuie înfruntate împreună, câștigând cu răbdare cel mai mare consens posibil. Academia - cu toți ai săi, vechi și noi - este hotărâtă în apărarea și promovarea vieții umane în toate fazele sale și în orice condiție. Viața este demnă prin sine.

Ce semnificație au numirile din zilele trecute?

Cei 45 de academicieni numiți de papa Francisc sunt oameni de știință excelenți care provin din 25 de țări ale lumii și care reprezintă, la cel mai mare grad posibil, diferitele discipline care astăzi trebuie să conveargă pentru a crea o cultură a vieții care să răspundă la marile provocări dintr-o lume globalizată, hiper-tehnologizată și marcată de inegalități nesustenabile. Mai mulți dintre cei numiți deja au făcut parte din Academie. Lor, după o indicație precisă a papei Francisc care mi-a cerut să activez un "dialog cordial și real cu alte Institute științifice și Centre academice, și în domeniul ecumenic sau interreligios, atât de inspirație creștină cât și din alte tradiții culturale și religioase" (15 august 2016), li s-au adăugat unii oameni de știință care aparțin și altor confesiuni creștine sau altor religii și tradiții culturale: amintesc numai laureatul Nobel pentru medicină, Shinya Yamanaka. Papa a numit și cinci membri de onoare care reprezintă istoria prețioasă a Academiei care nu trebuie uitată și în această nouă perioadă: văduva profesorului Lejeune, fondator al Academiei; președinții emeriți (cardinalul Sgreccia, profesorul Vial Correa, monseniorul Carrasco de Paula) și cardinalul Caffarra.

Când vor fi desemnați noii membri corespondenți și tineri ai Academiei?

Statutul prevede că numirea celorlalte două colegii de academicieni revine Consiliului director care va fi numit de papa în zilele următoare și care se va îngriji, imediat după această îndeplinire. În câteva săptămâni cred că Academia - în sfârșit completă - va putea să-și înceapă munca. Sunt bucuros că este un grup de tineri cercetători - o noutate voită de papa Francisc - pentru a putea ajuta creșterea de noi generații de oameni de știință și studioși care să știe să înfrunte marile chestiuni ale vieții.

Ce așteaptă Academia după aceste numiri?

În sfârșit vom putea lucra cu toate forțele! Deja în aceste luni am găsit câteva teme deosebit de urgente care sunt deja prezente și în paginile cotidienelor naționale. De exemplu, chestiunea genomului uman, raportul creier-conștiință, sfârșitul vieții... Și am inaugurat un proiect mondial dedicat îngrijirilor paliative - denumit PALLIFE - pentru care prevedem un eveniment important în februarie la Roma precedat de întâlniri regionale în diferitele continente. Însă mai ales vom celebra la Roma, de la 5 la 7 octombrie, Adunarea noastră Generală care va fi deschisă de papa Francisc despre tema crucială: "A însoți viața. Noi responsabilități în era tehnologică". Sperăm deja ca săptămâna viitoare să facem public întregul program care va avea, ca întotdeauna, un moment deschis publicului, pe care mi-l doresc deosebit de numeros: chestiunile sunt decisive, trebuie să le înfruntăm împreună!

(După Vatican Insider, 17 iunie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat