Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIA?A DIECEZEI 

Liniile călăuzitoare ale episcopilor polonezi despre Amoris laetitia

De Andrea Tornielli

Vor fi publicate în octombrie liniile călăuzitoare pentru aplicarea exortației apostolice Amoris laetitia ale Conferinței Episcopilor din Polonia, care în zilele trecute s-a reunit în cursul celei de-a 376-a reuniuni plenare.

Al treilea paragraf al comunicatului final explică: "Episcopii au luat act despre proiectul «Linii călăuzitoare» referitoare la pastorația căsătoriei și a familiei pregătit de Consiliul pentru Familie din Conferința Episcopală Poloneză. Urmând invitația papei Francisc exprimată în exortația Amoris laetitia, au fost tratate aspectele însoțirii, discernământului și integrării persoanelor care trăiesc în situații de cupluri non-sacramentale. A fost afirmat că în seminarii, acolo unde asta nu se petrece deja, este necesar de a introduce materii pentru a-i pregăti pe seminariști să întreprindă slujiri pentru soți și familii. Și în formarea permanentă a preoților are o mare importanță pregătirea pentru a ține pastorația cuplurilor de soți și a familiilor, și pentru slujirea sacramentului Reconcilierii. S-a subliniat în același timp necesitatea unei implicări a catolicilor laici în pastorația pentru cuplurile de soți și pentru părinți".

Cât privește însoțirea "persoanelor care trăiesc în situații de cupluri non-sacramentale a fost evidențiată necesitatea de a le călăuzi la o adevărată convertire și la o reconciliere cu propriul soț și cu copiii din acea unire. Cu privire la chestiunea sfintelor sacramente pentru persoanele care trăiesc în situații de cupluri non-sacramentale, episcopii amintesc învățătura sfântului Ioan Paul al II-lea al cărui succesor este acum papa Francisc. După discuție, proiectul «Linii călăuzitoare» a fost îndreptat spre redactarea finală. În același timp episcopii invită să se roage pentru soți și pentru familii".

Din comunicat se înțelege că episcopii au luat în serios conținutul din Amoris laetitia și vor să pună pe picioare parcursuri de ajutor și însoțire pentru familii. Așa cum se vede, textul notei nu se exprimă în mod explicit despre problema admiterii la sacramente - așadar va trebui să se aștepte liniile călăuzitoare -, însă referința la magisteriul lui Ioan Paul al II-lea lasă să se înțeleagă mai degrabă în mod clar că în privința acelui punct special a prevalat interpretarea mai restrictivă, care nu ține cont așadar de deschiderile conținute în document cu privire la posibilitatea unei vine diminuate din cauza condițiilor care limitează responsabilitatea persoanei. În sensul de a da Împărtășania, în unele cazuri și numai după un parcurs de discernământ. Așa cum este citat într-o notă din exortație, s-au exprimat episcopii argentinienii, obținând o scrisoare de sprijin a pontifului. Tot în această direcți moderat de deschidere s-au pronunțat alte episcopate, și este și poziția exprimată, în timpul prezentării documentului, de cardinalul Christoph Schönborn, pe care însuși Francisc l-a indicat drept cel mai bun interpret. Apoi nu trebuie uitată mica lucrare a cardinalului Francesco Coccopalmerio, președinte al Consiliului Pontifical pentru Textele Legislative, și ea cu caracter deschis și difuzată pe coloanele ziarului "L'Osservatore Romano".

Din comunicatul episcopilor polonezi reiese o poziție care nu este o surpriză, date fiind comentariile și interviurile câtorva exponenți ale acelui episcopat în timpul celor două Sinoade dedicate familiei, categoric contrare oricărei schimbări a disciplinei sacramentale așa cum a fost fixată de papa Wojtyła. Așadar, se continuă să se citească Amoris laetitia în lumina lui Familiaris consortio (care și el a inovat, în schimb, pentru că niciodată nu s-a spus înainte că un cuplu de divorțați în a doua unire putea să meargă la Împărtășanie cu condiția să trăiască precum frate și soră, deși continuă să conviețuiască precum o familie și să se îngrijească de copii).

(După Vatican Insider, 14 iunie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat