Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIA?A DIECEZEI 

Ladispoli (Italia): Prima sfântă Împărtășanie

În comunitatea românilor romano-catolici din Ladispoli (IT) duminică, 11 iunie 2017, șase copii l-au primit pentru prima dată pe Isus în sfântă Împărtășanie. Celebrarea a fost prezidată de pr. Adrian Chili, parohul comunității, alături de care a concelebrat pr. Adrian Blăjuță, iar la scaunul de spovadă a fost pr. Claudiu Mărtișcă; ambii fiind preoți studenți la Roma. Copiii au fost însoțiți la acest moment de familie, de prieteni și de întreaga comunitate.

În solemnitatea Preasfintei Treimi, comunitatea catolicilor români din Ladispoli a fost din nou în sărbătoare. După aproape un an de pregătire, timp în care acești șase copii (trei fetițe și trei băieți) au cunoscut noțiunilor elementare ale credinței lor, rolul și importanța sacramentelor și mai ales după ce au făcut o Spovadă bună, iată că a sosit și ziua mult așteptată, în care urmau să-l primească pentru prima dată, în sufletul lor curat, pe Isus Cristos în sfânta Împărtășanie.

Încă de la ora 9.00 părinții erau deja prezenți la biserica "San Giovanni Battista" din localitate cu copiii lor îmbrăcați frumos în haine albe, semn al curăției lor sufletești. Procesiunea pentru începerea sfintei Liturghii de la 9.30 a fost deschisă de crucea procesională, ministranți, urmați apoi de acești copii, care se îndreptau spre altar cu un crin alb în mână și de preoții concelebranți. După salutul inițial de la începutul sfintei Liturghii, doamna Antonina a reamintit copilașilor că timpul de pregătire pentru primirea sfintei Euharistii a ajuns la sfârșit, iar ei ca semn că sunt bine pregătiți au trebuit să răspundă cu mult curaj, când și-au auzit numele, un "iată-mă"; oferind în același timp, la picioarele altarului, crinul lor alb pe care-l aveau în mână.

La începutul celebrării, prin întrebările și răspunsurile adresate catehetei care i-a însoțit pe copii la pregătire, pr. Adrian Chili, paroh, a dorit să scoată în evidență faptul că acești candidați la primirea sfintei Împărtășanii sunt bine pregătiți și mai ales că părinții lor îi vor susține și încuraja pe acest nou drum de credință. După acest scurt dialog pr. Chili le-a cerut însăși copiilor să spună ce anume cer de la Biserică și dacă știu ce vor primi astăzi.

Candidații la prima sfântă Împărtășanie au fost aceia s-au implicat în mod activ la sfânta Liturghie prin citirea lecturilor și a intențiilor de la rugăciunea credincioșilor, au prezentat darurile la altar și au intonat unele din minunatele cântece de la celebrare.

În predica rostită de pr. Adrian Blăjuță, prin mai multe imagini simple, și printr-un dialog continuu cu copiii, a încercat să prezinte cum e posibil ca Dumnezeu să fie unul și totuși în trei persoane, scoțând în evidență importanța sfintei Treimi în viața oamenilor. Astfel copiii și toți cei prezenți în Biserică au înțeles că "Dumnezeu Tatăl este Creatorul, Dumnezeul Fiul este Mântuitorul, iar Dumnezeu Duhul Sfânt este Iubitorul". Deseori, părintele predicator s-a adresat părinților și comunității, amintind de responsabilitatea pe care o au ei în educarea copiilor și în ceea ce privește viața de credință, amintind că nimeni nu poate să înlocuiască rolul lor unic din viața copiilor. Apoi, pr. Adrian prin întrebările din catehism legate de sacramentele Spovezii și Împărtășaniei, a dorit ca toți, ajutați de acești copii, să ne reamintim de importanța și rolul pe care aceste sacramente le au în viața noastră.

După mărturisirea de credință (la care copii au ținut o lumânare aprinsă în mână) și momentul consacrării pâinii și vinului în trupul și sângele lui Cristos (timp în care acești copii au stat în genunchi în fața altarului) a sosit și momentul mult așteptat de acești copilași: primirea sfintei Împărtășanii.

După primirea sfintei împărtășanii, un băiețel și o fetiță au dorit să mulțumească Bunului Dumnezeu, părinților, părintelui paroh, cateheților, corului și tuturor acelora care le-au fost alături în creșterea lor în credință și i-au ajutat ca să trăiască din plin această unică sărbătoare. Și una dintre mămici, în numele tuturor părinților acestor copii, a dorit să mulțumească pentru aceste clipe de binecuvântare și de emoții profunde pe care și ei le-au simțit în această zi, alături de copiii lor.

Înainte de binecuvântarea finală pr. Adrian Chili i-a felicitat pe acești șase "mici consumatori de Cristos" pentru că ne-au făcut să simțim din plin sărbătoarea, reamintindu-ne că ori de câte ori îl primim pe Isus în inima noastră este sărbătoare, "deoarece Isus este cel care face sărbătoare".

Antonina & Mihaela

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 11 iunie: Ladispoli (Italia): Prima sfântă Împărtășanie.


 

lecturi: 34.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat