Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Vatican: Consistoriu ordinar public pentru crearea de cinci cardinali noi

Miercuri, 28 iunie 2017, în bazilica vaticană, Sfântul Părinte Francisc a ținut un Consistoriu Ordinar Public pentru crearea a cinci noi cardinali, pentru impunerea beretei, încredințarea inelului și acordarea titlului sau diaconiei.

Celebrarea a început cu salutul, rugăciunea și lectura unui text din Evanghelia după Marcu (10,32-45). Apoi papa a rostit alocuțiunea sa.

La deschiderea Consistoriului, monseniorul Juan José Omella Omella, arhiepiscop de Barcelona (Spania), a adresat papei un mesaj de salut și recunoștință, în numele tuturor noilor cardinali.

Sfântul Părinte a citit apoi formula de creare și a proclamat solemn numele noilor cardinali, anunțându-i ordinul prezbiteral sau diaconal. Ritul a continuat cu mărturisirea de credință a noilor cardinali în fața poporului lui Dumnezeu și jurământul de fidelitate și de ascultare față de papa Francisc și față de succesorii săi.

Noii cardinali, după ordinea de creare, au îngenuncheat apoi în fața Sfântului Părinte care le-a impus tichia și bereta de cardinal, le-a încredințat inelul și a acordat fiecăruia o biserică din Roma ca semn de participare la grija pastorală a papei în urbe.

După încredințarea bulei de creare de cardinal și de acordare a titlului, Sfântul Părinte Francisc a schimbat cu fiecare neo-cardinal îmbrățișarea păcii.

La sfârșitul celebrării, Sfântul Părinte Francisc și noii cardinali au mers la mănăstirea Mater Ecclesiae pentru a-l întâlni pe papa emerit, Benedict al XVI-lea.

Omilia Sfântului Părinte Francisc

"Isus mergea înaintea lor". Aceasta este imaginea care ne vine din Evanghelia pe care am ascultat-o (Mc 10,32-45) și care a fost fundal și pentru actul pe care-l săvârșim: un consistoriu pentru crearea de câțiva cardinali noi.

Isus merge cu hotărâre spre Ierusalim. Știe bine ce-l așteaptă și a vorbit despre asta de mai multe ori discipolilor săi. Însă între inima lui Isus și inimile discipolilor există o distanță, pe care numai Duhul Sfânt va putea s-o umple. Isus știe asta; pentru aceasta este răbdător cu ei, le vorbește cu franchețe și mai ales îi precede, merge înaintea lor.

De-a lungul drumului, discipolii înșiși sunt distrași de interese care nu sunt coerente cu "direcția" lui Isus, cu voința sa care este una cu voința Tatălui. De exemplu - am auzit - cei doi frați Iacob și Ioan se gândesc cât de frumos ar fi să șadă la dreapta și la stânga regelui lui Israel (cf. v. 37). Nu privesc realitatea! Cred că văd și nu văd, că știu și nu știu, că înțeleg mai bine decât alții și nu înțeleg...

În schimb realitatea este cu totul alta, este aceea de care Isus ține cont și care conduce pașii săi. Realitatea este crucea, este păcatul lumii pe care El a venit să-l ia asupra sa și să-l dezrădăcineze din pământul bărbaților și femeilor. Realitatea sunt nevinovații care suferă și mor datorită războaielor și terorismului; sunt sclaviile care nu încetează să nege demnitatea și în epoca drepturilor umane; realitatea este aceea din lagărele de refugiați care uneori se asemănă mai mult cu un iad decât cu un purgator; realitatea este rebutarea sistematică a tot ceea ce nu mai folosește, inclusiv persoanele.

Asta vede Isus, în timp ce merge spre Ierusalim. În timpul vieții sale publice El a manifestat duioșia Tatălui, vindecând pe toți cei care erau sub puterea celui rău (cf. Fap 10,38). Acum știe că a venit momentul de a merge până la capăt, de a smulge rădăcina răului, și pentru aceasta merge cu hotărâre spre cruce.

Și noi, frați și surori, suntem în mișcare cu Isus pe acest drum. Îndeosebi mă adresez vouă, preaiubiți cardinali noi. Isus "merge înaintea voastră" și vă cere să-l urmați cu hotărâre pe calea sa. Vă cheamă să priviți realitatea, să nu vă lăsați distrași de alte interese, de alte perspective. El nu v-a chemat să deveniți "principi" în Biserică, să "ședeți la dreapta sa sau la stânga sa". Vă cheamă să slujiți ca El și cu El. Să-l slujiți pe Tatăl și pe frați. Vă cheamă să înfruntați cu însăși atitudinea sa păcatul lumii și consecințele sale în omenirea de astăzi. Urmându-l pe El, și voi mergeți înaintea poporului sfânt al lui Dumnezeu, ținând privirea îndreptată spre Crucea și spre Învierea Domnului.

Așadar, prin mijlocirea Fecioarei Mame, să-l invocăm cu credință pe Duhul Sfânt, pentru ca să imple orice distanță între inimile noastre și inima lui Cristos, și toată viața noastră să devină slujire adusă lui Dumnezeu și fraților.

Franciscus

__________________

Consistoriu Ordinar Public: Acordarea titlurilor (28 iunie 2017)

Prezentăm în continuare lista titlului acordat de Sfântul Părinte fiecăruia dintre noii cardinali în momentul creării în Consistoriul Ordinar Public de astăzi:

Cardinal - Titlu/Diaconia:

  1. Card. Jean Zerbo - Sfântul Anton de Padova in Via Tuscolana

  2. Card. Juan José Omella Omella - Santa Croce in Gerusalemme

  3. Card. Anders Arborelius, O.C.D. - Santa Maria degli Angeli

  4. Card. Louis-Marie Ling Mangkhanekhoun - San Silvestro in Capite

  5. Card. Gregorio Rosa Chávez - Santissimo Sacramento a Tor de' Schiavi

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat