Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Sfântu Gheorghe: Prezentarea cărții O viață închinată unei opere. In memoriam professoris Dumitru Mărtinaș

În perioada 20 iunie 2017 - 8 iulie 2017, în județul Covasna are loc cea de a XXV-a ediție a "Zilelor «Andrei Șaguna»", eveniment cultural-științific organizat de Episcopia Ortodoxă a Covasnei și Harghitei, Centrul Ecleziastic de Documentare "Mitropolit Nicolae Colan", Centrul European de Studii Covasna-Harghita, Liga Cultural-Creștină "Andrei Șaguna", Asociația "Ștefadina" București, în parteneriat cu Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni, Primăria și Consiliul Local al comunei Vâlcele, cu sprijinul Consiliului Județean Covasna și Consiliului Local Sfântu Gheorghe.

În zilele de 22 și 23 iunie 2017, în cadrul manifestărilor cuprinse în programul Zilelor "Andrei Șaguna", la Centrul Ecleziastic de Documentare "Mitropolit Nicolae Colan" din Sfântu Gheorghe, au avut loc o serie de discuții cu caracter științific: simpozionul cu tema "Anul 1917 - moment hotărâtor în realizarea idealului național", colocviul "Marea Unire în sociologia românească", simpozionul "Pagini de istorie și cultură românească", precum și dezbaterea cu tema "Noi cercetări privind istoria și cultura românilor din sud-estul Transilvaniei" (din cadrul Colocviului național al Grupului de cercetare "I.I. Russu" pentru studiul sud-estului Transilvaniei, ediția a IX-a).

De la Bacău au participat ca invitați: ing. Gheorghe Bejan (președintele Asociației Romano-Catolicilor "Dumitru Mărtinaș"), prof. dr. Anton Coșa și prof. Vilică Munteanu.

La simpozionul cu tema "Anul 1917 - moment hotărâtor în realizarea idealului național", prof. dr. Anton Coșa a prezentat comunicarea "Jertfă și patriotism în România anului 1917".

Printre volumele prezentate la Sfântu Gheorghe s-a aflat și cartea apărută recent la Editura "Sapientia" din Iași, sub coordonarea prof. dr. Anton Coșa: O viață închinată unei opere. In memoriam professoris Dumitru Mărtinaș.

În cuvântul său, domnul Gheorghe Bejan a insistat asupra personalității lui Dumitru Mărtinaș, de la a cărui naștere s-au împlinit anul acesta 120 de ani.

Adăugăm aici și prezentarea (de către domnul Vilică Munteanu) altor două volume, importante și pentru comunitatea catolică din Moldova. Este vorba de ediția de lux a cărții profesorului Corneliu Stoica, Valea Trotușului: enciclopedie, precum și albumul omagial semnat de doamna Maria Dohotaru: În serviciul culturii naționale. Magic Print 1996-2016, ambele tipărite la Editura "Magic Print" din Onești. În paginile celor două cărți sunt (cum era firesc) referiri și la istoria catolicilor moldoveni, la comunitățile catolice din zona Văii Trotușului, fiind citate în acest sens o serie de alte materiale științifice (studii, articole, cărți) publicate între timp.

Menționăm și faptul că la prestigioasa editură din Onești (care a împlinit anul trecut două decenii de existență) au văzut lumina tiparului și câteva cărți privitoare la istoria catolicilor din Dieceza de Iași, toate semnate de prof. dr. Anton Coșa: Catolicii din Faraoani (2007), Comunitățile catolice din județul Bacău (2007), Monografia comunei Faraoani (2009), Monografia comunei Oituz (2010), Monografia satului Somușca (2013).

Prof. dr. Anton Coșa

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 22 iunie: Sfântu Gheorghe: Prezentarea cărții O viață închinată unei opere. In memoriam professoris Dumitru Mărtinaș


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat