Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (25 iunie 2017)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

În Evanghelia de astăzi (cf. Mt 10,26-33) Domnul Isus, după ce i-a chemat și i-a trimis în misiune pe discipolii săi, îi instruiește și-i pregătește să înfrunte încercările și persecuțiile pe care vor trebui să le întâlnească. A merge în misiune nu înseamnă a face turism, și Isus îi avertizează pe ai săi: "Veți găsi persecuții". Așa îi îndeamnă: "Nu vă temeți de oameni, căci nu este nimic ascuns care nu va fi descoperit [...] Ceea ce eu vă spun în întuneric spuneți la lumină [...]. Nu vă temeți de cei care ucid trupul, dar nu pot ucide sufletul!" (v. 26-28). Pot să ucidă numai trupul, nu au putere să ucidă sufletul: de aceștia să nu vă temeți. Trimiterea în misiune din partea lui Isus nu le garantează discipolilor succesul, așa cum nu-i pune la adăpost de eșecuri și suferințe. Ei trebuie să țină cont fie de posibilitatea refuzului, fie de cea a persecuției. Asta înspăimântă un pic, dar este adevărul.

Discipolul este chemat să-și conformeze propria viață cu Cristos, care a fost persecutat de oameni, a cunoscut refuzul, abandonarea și moartea pe cruce. Nu există misiune creștină caracterizată de liniște! Dificultățile și suferințele fac parte din opera de evanghelizare și noi suntem chemați să găsim în ele ocazia pentru a verifica autenticitatea credinței noastre și a raportului nostru cu Isus. Trebuie să considerăm aceste dificultăți ca posibilitatea pentru a fi și mai mult misionari și pentru a crește în acea încredere față de Dumnezeu, Tatăl nostru, care nu-i abandonează pe fiii săi în ora furtunii. În dificultățile mărturiei creștine în lume, nu suntem niciodată uitați, ci întotdeauna asistați de atenția grijulie a Tatălui. Pentru aceasta, în Evanghelia de astăzi, de trei ori Isus îi asigură pe discipoli spunând: "Nu vă temeți!".

Și în zilele noastre, frați și surori, persecuția împotriva creștinilor este prezentă. Noi ne rugăm pentru frații noștri și surorile noastre care sunt persecutați și îl lăudăm pe Dumnezeu pentru că, în pofida acestor lucruri, continuă să mărturisească credința lor cu curaj și fidelitate. Exemplul lor ne ajută să nu ezităm să luăm poziție în favoarea lui Cristos, mărturisindu-l cu curaj în situațiile de fiecare zi, chiar și în contexte aparent liniștite. De fapt, o formă de încercare poate să fie și lipsa de ostilitate și de suferințe. În afară de a trimite ca pe niște "oi în mijlocul lupilor", Domnul, și în timpul nostru, ne trimite ca santinele în mijlocul oamenilor care nu vor să fie treziți din toropeala mondenă, care ignoră cuvintele Adevărului Evangheliei, construindu-și propriile adevăruri efemere. Și dacă noi mergem sau trăim în aceste contexte și spunem Cuvintele Evangheliei, asta deranjează și nu ne vor privi bine.

Dar în toate acestea Domnul continuă să ne spună, așa cum spunea discipolilor din timpul său: "Nu vă temeți!". Să nu uităm acest cuvânt: mereu, când noi avem vreo suferință, vreo persecuție, ceva ce ne face să suferim, să ascultăm glasul lui Isus în inimă: "Nu vă temeți! Nu te teme, mergi înainte! Eu sunt cu tine!". Nu vă temeți de cei care vă iau în râs și vă maltratează și nu vă temeți de cel care vă ignoră sau "în față" vă cinstesc dar "în spate" combate Evanghelia. Există atâția care în fața ne zâmbesc, dar în spate combat Evanghelia. Toți îi cunoaștem. Isus nu ne lasă singuri pentru că suntem prețioși pentru El. Pentru aceasta nu ne lasă singuri: fiecare dintre noi este prețios pentru Isus, și El ne însoțește.

Fecioara Maria, model de adeziune umilă și curajoasă la Cuvântul lui Dumnezeu, să ne ajute să înțelegem că în mărturia credinței nu contează succesele, ci fidelitatea, fidelitatea față de Cristos, recunoscând în orice împrejurare, chiar și cele mai problematice, darul inestimabil de a fi discipolii săi misionari.

_______________

După Angelus

Iubiți frați și surori!

Exprim apropierea mea de populația din satul chinez Xinmo lovit ieri dimineață de o alunecare de teren cauzată de ploi puternice. Mă rog pentru răposați și răniți și pentru cei care și-au pierdut casa. Dumnezeu să întărească familiile și să-i ajute pe salvatori. Vă sunt foarte aproape!

Astăzi, la Vilnius (Lituania), este proclamat fericit episcopul Teofil Matuluinis, ucis din ură față de credință în 1962, când avea deja aproape 90 de ani. Să-i aducem laudă lui Dumnezeu pentru mărturia acestui curajos apărător al credinței și al demnității omului. Să salutăm cu aplauze pe el și întregul popor lituanian!

Adresez salutul meu vouă tuturor, romani și pelerini! Îndeosebi îl salut pe arhiepiscopul major, pe episcopii, pe preoții și pe credincioșii din Biserica greco-catolică ucraineană, precum și pe pelerinii din Bielorusia, care amintesc cei 150 de ani de la canonizarea sfântului Iozafat. Mă unesc spiritual cu Dumnezeiasca Liturgie pe care o veți celebra imediat în bazilica "Sfântul Petru", invocând de la Domnul pentru fiecare curajul mărturiei creștine și darul păcii pentru iubitul ținut ucrainean.

Salut ministranții din Komorow (Polonia) și pe ceilalți credincioși polonezi, cu un gând și pentru pelerinii la Sanctuarul Născătoarei de Dumnezeu din Gietrzvałd. Salut credincioșii chilieni din Santiago de Chile, Rancagua și Copiapó, precum și pe cei din Montpellier și din Corsica. Salut candidații la mir din Tombolo și pelerinajul Ordinului Minimilor Sfântului Francisc de Paola.

Urez tuturor o duminică frumoasă și, vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat