Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Predica PS Petru Gherghel la Liturghia de hirotonire a 13 preoți

"Fascinația chemării și exigențele ei"

Domnul v-a îndrăgit și v-a ales.

El care este iubire, blând și smerit cu inima s-a îndreptat spre voi!

Preasfințite, Sfințiile voastre, dragi candidați la sfânta Preoție, dragi seminariști, dragi părinți și prieteni ai acestor tineri diaconi, dragi radio ascultători, dragi frați și surori!

Celebrăm cu bucurie sărbătoarea Inimii Preasfinte a lui Isus, ziua în care Biserica ne cheamă să contemplăm misterul iubirii divine întrupate, inima care s-a lăsat străpunsă de sulița ostașului pentru noi toți. Este o zi în care suntem invitați să ne rugăm pentru preoți, pentru sfințirea lor, o zi în care noi cei aleși, episcopi și preoți, simțim mai aproape iubirea inimii preasfinte a lui Isus, Marele Preot, care ne-a ales să-i fim prieteni.

În această atmosferă a iubirii divine, dieceza noastră seminarul nostru de Iași, împreună cu seminarul provinciei franciscane "Sfântul Iosif" se bucură să trăiască un moment de mare împlinire: sfințirea acestor absolvenți gata să-și exprime alegerea și hotărârea lor de a spune, plini de avânt tineresc, "Da"-ul lor în fața lui Isus și a noastră.

Această iubire este oferită tuturor celor care cred în el; iubire pe care el o arată, într-un chip deosebit, celor pe care el îi alege la o așa de mare slujire.

Aceasta a fost hotărârea Părintelui ceresc și alegerea lui Cristos, venit pe pământ pentru mântuirea oamenilor, ca prin lucrarea specială a preoților, iluminați și întăriți de Duhul Sfânt, iubirea sa infinită, mesajul evangheliei să ajungă la toate popoarele din toate timpurile.

În această zi, a Inimii Preasfinte a lui Isus, Biserica a ales momentul cel mai potrivit ca toți să mediteze la acest adevăr, toți să se roage ca aceia pe care i-a ales pentru a fi colaboratorii săi direcți să fie mereu la înălțimea vocației lor, preoți după inima sa. El a hotărât acest lucru, el singur i-a ales și îi alege să fie cu el în mijlocul oamenilor.

Într-o zi marele teolog elvețian, Urs von Baltazar, a fost întrebat: "Pentru ce ai ales să te faci preot?" El a rămas îngândurat pentru câteva minute apoi a răspuns răspicat: "Eu nu am ales, ci am fost ales".

Acesta este adevărul, un adevăr mângâietor, care explică misterul preotului și misiunea sa. Despre acest adevăr ne-a vorbit Isus, în Evanghelia după sfântul Ioan descoperindu-ne o realitate pe care nu trebuie s-o uităm niciodată, mai ales astăzi: "Nu voi m-ați ales pe mine, ci eu v-am ales pe voi și v-am rânduit să mergeți și să aduceți roade, iar roadele voastre să rămână" (In 15,16).

Sfințiile voastre, dragi diaconi, dragi seminariști,

Suntem invitați astăzi să contemplăm acest mare mister al alegerii noastre, această marea iubire care ne-a fost încredințată nouă, un dar divin pe care ni l-a făcut Dumnezeu nouă, preoților, și pe care, iată astăzi, vrea să vi-l facă vouă, dragi tineri, alegându-vă să fiți prietenii săi, nu slugi, ci colaboratorii săi, cu misiunea de a răspândi în lume iubirea sa dumnezeiască, cuvintele sale mântuitoare, evanghelia sa.

Pe bună dreptate, astăzi, putem spune că este ziua noastră, a tuturor slujitorilor altarelor și că întreaga Biserică, lumea întreagă, este invitată și îndemnată să se roage pentru noi și pentru marea noastră misiune.

Știm că, asemenea celorlalți papi care au fost mari prieteni ai slujitorilor altarelor, actualul Sfânt Părinte, papa Francisc, încă de la începutul alegerii sale, ne-a adresat o repetată chemare de a reflecta la marea și nobila chemare pe care o caracterizează printr-o frumoasă și cuprinzătoare declarație: "Fascinația chemării la Preoție, Dar și exigențele ei".

Trăind astăzi misterul iubirii Inimii Preasfinte a lui Isus, ne amintim ce spunea sfântul Ioan Maria Vianney despre Preoție și cum o definea el: "Preoția este iubirea inimii lui Isus". Această expresie emoționantă ne permite, înainte de toate, să evocăm cu gingășie și recunoștință darul imens pe care Preoția îl constituie nu numai pentru Biserică, ci și pentru omenirea însăși, după cum a ținut să sublinieze marele papă, Benedict al XVI-lea atunci când a invitat pe toți preoții la trăirea Anului Jubiliar al Preoției din anul 2009.

Sfântul Ioan Maria Vianney, ales să fie patronul tuturor preoților, făcând referință la acest dar, obișnuia să spună: "O cât de mare este preotul! Dacă el ar înțelege, ar muri. Dumnezeu ascultă de el; el rostește două cuvinte și Domnul coboară din cer la glasul lui și se închide într-o ostie mică". Tot el avea să spună: "Un păstor bun, un păstor după inima lui Dumnezeu, este cea mai mare comoară pe care bunul Dumnezeu poate să o acorde unei parohii și unul dintre cele mai prețioase daruri ale milostivirii divine".

În lumina textelor, care ne prezintă astăzi misterul iubirii lui Dumnezeu concretizat în inima preasfântă a lui Isus, înțelegem că am fost cuprinși cu toții în același mister al iubirii și slujirii, și în această atmosferă mă bucur să vă împărtășesc câteva gânduri pe care ni le oferă papa Francisc, un adevărat exemplu de apostol și preot a lui Cristos.

Adresând participanților la Adunarea Plenară a Congregației pentru Cler, chiar în prima zi a lunii iunie, luna Inimii Preasfinte a lui Isus, Sfântul Părinte papa Francisc, cu modul său surprinzător și părintesc, le-a spus celor chemați la Preoție,(precum și celor care se ocupă de formarea lor) un adevărat mesaj mobilizator ce reprezintă un program generos și hotărât de a răspunde la chemarea sa de a fi astăzi păstori noi ai timpului nostru. Acest program reiese din noul ghid al formării preoțești, document de o mare importanță pentru "formarea integrală a clerului", promulgat recent de Congregația pentru Cler, cu denumirea oficială de "Ratio fundamentalis". Acest document conține adevărate norme pentru calea cea mai sigură și autentică a formării adevărate a viitorilor discipoli, pentru a deveni vestitorii ai iubirii divine și a cuvântului său, adică a iubirii divine.

Trăind acum, în Biserica noastră locală, acest moment al culegerii roadelor anilor de pregătire din întreaga perioadă de formare din seminar ca și în cadrul academic, consider că acest cuvânt, adresat de Sfântul Părinte formatorilor, responsabililor cu formarea viitorilor preoți, dar și fiecărui candidat în parte, reprezintă un mare dar în drumul de pregătire la sfânta Preoție și o garanție a unui angajament spiritual și pastoral rodnic și binecuvântat ce face din Preoție un ideal apostolic și misionar.

Descoperim în cuvântul Sfântului Părinte "fascinația adevărată a chemării la Preoție, dar și exigențele angajante" pe care această slujire le comportă.

Făcând referință specială la toți preoți, dar mai ales la cei tineri, mă gândesc că trebuie să vă simțiți și voi destinatarii acestui mesaj, dragi candidați la sfânta Preoție, care trăiți sau așteptați bucuria începuturilor slujirii preoțești. În acest sens, permiteți-mi să mă îndrept spre voi și să vă spun, împreună cu toți cei ce vă iubesc, că nu trebuie să neglijați și mai ales să uitați datoria și angajarea voastră. Sfântul Părinte o încredințează întregii Biserici, tuturor formatorilor din seminarii și tuturor preoților din parohii.

Pot să spun și să afirm că el s-a îndreptat și se îndreaptă și spre voi cu câteva sfaturi și căi absolut necesare și benefice, pentru a învinge orice dificultate și a face rodnică această fericită alegere în a deveni și a fi preoții noi ai zilelor noastre.

Parcurgând cu atenție acest cuvânt, ca un îndreptar adresat Congregației pentru Cler și tuturor formatorilor, ce au în Biserică o misiune așa de important, veți putea descoperi și voi, dragi tineri, dragi candidați la sfânta Preoție, un adevărat semn de prețuire și un îndemn la o nobilă și măreață slujire ca și la o angajare tinerească pentru marele ideal al sfintei Preoții de care lumea are atâta nevoie.

Speranțele și așteptările Sfântului Părinte sunt și așteptările fiecărui episcop și a fiecărui formator, iar cu această atenționare și cu aceleași gânduri vă propun astăzi spre reflecție și trăire acest program de realizare a acestui măreț ideal, propus de Sfântul Părinte în mesajul său: Iată calea de aur: a se ruga fără încetare într-o relație continuă cu Isus; a merge mereu, a nu se opri, a fi adevărat pelerin de slujire; a împărtăși cu inima că viața preotului nu este un oficiu birocratic, ci o adevărată misiune la slujire.

Cu un astfel de program, trasat așa de simplu, dar atât de profund, fiecare preot, în vârstă sau tânăr, fiecare slujitor al altarului și al poporului va simți din plin bucuria slujirii și a dăruirii pentru că numai așa preotul va putea fi asemănător marelui preot, Cristos, care "nu a venit să fie slujit, ci să slujească și să-și dea viața pentru cei mulți" (cf. Mt 20,26-28).

Totodată, vă rog să-mi permiteți să vă recomand și celelalte sfaturile practice, adresate celor prezenți de către papa Francisc, cu ocazia întâlniri sale cu preoții și cu persoanele consacrate din momentul vizitei sale pastorale la Genova. Această întâlnire s-a desfășurat în zilele ce au premers luna iunie, luna iubirii inimii preasfinte a lui Isus și a chemării tuturor la o iubire generoasă și la o consacrare totală din partea celor aleși, ca să nu uite că sunt chemați să fie vestitorii ai aceleeași iubiri, prin sfânta Preoție și consacrare.

Dorințele mele și ale episcopului nostru auxiliar Aurel, vor să fie întărite și îmbrăcate în haina gândurilor și a îndemnurilor papei Francisc, pe care desigur le veți găsi în broșura pe care o aveți în mână.

Știm și sperăm cu adevărat ca lumea de astăzi, care are nevoie de adevărați lideri spirituali, va putea vedea și întâlni în voi, ceea ce autorul scrisorii către evrei spunea despre orice preot, un adevărat slujitor, adică un adevărat "alt Cristos": "Într-adevăr, orice mare preot este luat dintre oameni, pus pentru oameni în relațiile cu Dumnezeu, ca să ofere daruri și jertfe pentru păcate". "El poate avea compătimire pentru cei care sunt în ignoranță și în rătăcire, întrucât și el este cuprins de slăbiciune și din cauza ei trebuie să ofere [jertfe] pentru păcate atât pentru popor, cât și pentru sine. Nimeni nu-și ia singur această cinste, ci numai cel chemat de Dumnezeu, la fel ca Aaron" (Evr 5,2).

Primiți, vă rog, dragi neoprezbiteri, aceste dorințe ale mele și ale celor ce vă prețuiesc, să fie ca un dar spiritual de ziua Preoției voastre, ca un mic simbol al prețuirii noastre, din partea mea, a episcopului nostru auxiliar Aurel, dar și din partea superiorilor voștri din Seminariile noastre, sub coordonarea înțeleaptă a părinților rectori: Mons. Benone și pr. Marius-Petru Bîlha. Domnul să le facă rodnice pentru preamărirea sa veșnică, pentru fericirea sufletului vostru și desigur, pentru binele sufletesc al credincioșilor noștri.

Ne pregătim acum să ascultăm "Da"-ul vostru ca să putem invoca darul sfintei Preoții prin impunerea mâinilor noastre peste voi pentru o totală consacrare în iubirea lui Dumnezeu și a poporului nostru credincios. Să nu uitați că în fața voastră stă acum o misiune fascinantă, dar, de asemenea, să nu uitați să vă însușiți și exigențele ei.

Inima Preasfântă a lui Isus, cu iubirea sa dumnezeiască și Preacurata, Fecioară Maria, cu frumusețea slujirii sale, să vă însoțească mereu. Amin

Iași, 23 iunie 2017
Sărbătoarea Inimi preasfinte a lui Isus

Petru Gherghel
episcop de Iași

* * *

Iași: Sfințirea a 13 preoți

PS Petru Gherghel: Spre aducere aminte: Fascinația chemării și exigențele ei. Gânduri pentru preoții tineri, după Sfântul Părinte papa Francisc


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat