Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Sfințirea a 13 preoți

PS Petru Gherghel a hirotonit 13 preoți vineri, 23 iunie 2017, sărbătoarea Preasfânta Inimă a lui Isus, în cadrul Liturghiei celebrate la ora 11.00 în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași. La celebrare au fost prezenți PS Aurel Percă și aproximativ 160 de preoți, familiile preoților nou sfințiți și numeroși credincioși.

Ajutați de Dumnezeu, îndrumați de preoții formatori și sprijiniți de propriile familii, preoții nou sfințiți au ajuns la momentul mult așteptat: ziua hirotonirii lor. Această zi marchează sfârșitul drumului formării în seminar, dar, totodată, este ziua în care încep drumul perfecționării între oameni.

La sărbătoarea acestor tineri au participat PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, Mons, Benone Farcaș, rector al Institutului "Sfântul Iosif" din Iași, pr. Teofil Petrișor, ministru provincial al Provinciei "Sfântul Iosif" a Fraților Minori Conventuali din România, profesori de la institutele unde au studiat candidații, preoți din țară și străinătate, părinți și rude ale candidaților, precum și mulți credincioși.

Cei 13 de diaconi candidați la treapta preoției au trăit cu emoție fiecare moment al acestei zile. Unii erau stăpâni pe sine, alții erau mai emotivi, dar cu siguranță toți erau fericiți. Așezați în rânduri de câte doi, cu hainele de preot pe brațe, cu inima vibrând de emoție și bucurie, diaconii au pornit în procesiune spre catedrala nouă.

Intrând în catedrală, mare le-a fost bucuria văzând mulțimea preoților și a credincioșilor, dar mai ales văzându-i pe cei dragi care au dorit să participe la sărbătoarea lor. Cu siguranță în acele momente fiecare a fost încercat de diferite sentimente și emoții. A fost un moment unic, de care își vor aminti mereu cu plăcere, poate cel mai frumos rând scris în cartea vieții lor.

Seminariștii diecezani și franciscani, foștii colegi ai noilor prezbiteri, au condus cântarea.

La începutul Liturghiei, PS Petru Gherghel l-a salutat pe PS Aurel, pe candidații la Preoție și pe toți credincioșii prezenți.

După proclamarea evangheliei, rectorul Seminarului mare din Iași, Mons. Benone Farcaș, i-a strigat pe nume pe fiecare diacon în parte, menționând și dieceza în care vor activa. Astfel, opt sunt pentru Dieceza de Iași și cinci pentru Ordinul Fraților Minori Conventuali. Cei 13 au fost hirotoniți prin impunerea mâinilor PS Petru Gherghel.

Cuvântul de învățătură a fost adresat de păstorul diecezei, PS Petru Gherghel. Excelența Sa, le-a vorbit celor care urmau să fie hirotoniți preoți despre fascinația chemării la viața de preot, dar și despre exigențele ei. Citându-l pe papa Francisc Excelența Sa le-a prezentat candidaților calea de aur pentru viața de preot: "A fi relație continuă cu Isus prin rugăciune; a fi adevărat pelerin în slujire; a împărtăși cu inima că viața preotului nu este un oficiu birocratic, ci o adevărată misiune la slujire". La final, Preasfințitul le-a reamintit aspiranților la treapta prezbiteratului: "În fața voastră stă acum o misiune fascinantă, dar, de asemenea, să nu uitați să vă însușiți și exigențele ei".

După predică, a urmat ritualul hirotonirii. În grupuri de câte doi, diaconii veneau în fața Preasfințitului, îngenuncheau și promiteau ascultare și respect episcopului și superiorilor lor. A urmat apoi momentul de prosternare. Candidații au căzut cu fața la pământ în semn de umilință față de Dumnezeu. Cristos, Abraham și candidații la preoție au în comun același gest: prosternarea. Acest gest de umilință și abandonare marchează momentul încredințării întregii vieți lui Dumnezeu. Cristos se prosternează în grădina Măslinilor când, cu fruntea însângerată, acceptă misiunea primită de la Dumnezeu: "Însă nu precum voiesc eu, ci precum tu voiești" (Mt 26,39). Abraham cade cu fața la pământ când Dumnezeu îi schimbă numele, încredințându-i astfel o misiune (Gen 17,3). Candidații la preoție cad cu fața la pământ în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași când primesc de la Dumnezeu misiunea de a vesti evanghelia.

Corul invoca ceata sfinților prin intonarea Litaniei tuturor sfinților.

Ultima parte a ritualului de hirotonire a cuprins impunerea mâinilor și rugăciunea de consacrare. Numărul preoților prezenți a crescut cu 13, ajungând până la peste 200. După îmbrăcarea hainei de slujitor al altarului, noi prezbiteri au fost unși cu sfânta Crismă în palmă de PS Petru Gherghel.

Apoi au urcat la altar și au concelebrat prima lor sfântă Liturghie, alături de episcopi și ceilalți preoți.

La final, pr. Valentin Giurgică, din Gherăești, a adresat în numele tuturor preoților nou sfințiți cuvântul de mulțumire.

PS Aurel Percă i-a felicitat pe noii prezbiteri pentru disponibilitatea și dorința de a-i sluji bunului Dumnezeu și le-a făcut cunoscut celor prezenți că sâmbătă, 24 iunie 2017, în capela seminarului din Iași, vor primi decretele de numire în viitoarele parohii în care vor fi preoți vicari.

La final, preoții nou sfințiți au împărțit binecuvântarea specială.

Bucuria noilor preoți a continuat și după sfânta Liturghie. Părinții, frații, rudele, foștii colegi și prietenii s-au strâns în jurul lor să-i felicite. Seara, la Seminar, s-a ținut o oră de adorație, condusă de trei dintre noi prezbiteri, la finalul căreia întreaga capelă a intonat imnul "Te Deum", ca mulțumire pentru darul primit.

În dimineața zilei de 24 iunie 2017, noi clerici vor celebra o Liturghie de mulțumire în capela seminarului. La celebrarea liturgică vor participat preoții nou sfințiți, părinții profesori, seminariștii și surorile care activează la seminar. În duminicile următoare (25 iunie, 2 și 9 iulie) noii prezbiteri vor celebra prima sfântă Liturghie în parohia proprie.

Ziua de 23 iunie va rămâne adânc întipărită în mintea și inima acestor tineri. Este ziua în care, asemenea Mariei, și-au spus "fiat"-ul lor Domnului. Această zi este un punct de sosire, dar și un nou început de drum. De aceea le dorim: Drum bun noilor confrați întru Preoție!

Pr. Claudiu Bulai

* * *

Impresii ale unora dintre noii preoți

  • "Îmi doresc ca această zi de vineri, în sărbătoarea Preasfânta Inimă a lui Isus, să fie o zi pe care nu o voi uita niciodată, mai ales că se spune că aceasta este ziua care schimbă viața celui care se pregătește pentru sfânta Preoție. Îmi doresc, asemenea oricărui candidat la treapta prezbiteratului, ca bunul Dumnezeu să își reverse harul și binecuvântarea lui în viața mea de preot nou sfințit pentru a fi toată viață un «alter Cristus» și pentru a avea inima mea asemenea inimii lui Isus". (pr. Valentin Giurgică, Gherăești)

    "În primul rând aș dori să fiu un pic îndrăzneț. «Da»-ul meu a fost spus încă de când am pășit în seminarul nostru pentru că știam că aceasta este voința lui Dumnezeu, pentru că nu puteam eu singur să ajung aici în seminar. Știam că este opera și lucrarea lui Dumnezeu în totalitate, fără nici un merit din partea mea, iar așteptările mele ar fi ca eu să împlinesc voința lui Dumnezeu și să mă las călăuzit de Duhul lui Dumnezeu, ca să împlinesc întotdeauna voința sa. Și aș adăuga ceva dacă se mai poate. Menționez rolul deosebit al sfintei Fecioare Maria care este mama noastră și pe care o simt mereu aproape și care a avut un rol deosebit în chemarea mea la sfânta Preoție". (pr. Cristian Nistor, Pustiana)

  • "Am așteptat de mult această zi și deși ne-am pregătit intens pentru acest eveniment, abia acum realizez măreția acestui sacrament și responsabilitatea care o implică, dar sunt încrezător în harul lui Dumnezeu, căci așa cum spune sfântul Paul, puterea lui Dumnezeu se arată în slăbiciune. Exercițiile spirituale pe care tocmai le-am parcurs ne-au ajutat să înțelegem ce înseamnă viața spirituală în viața unui preot și mă bucur foarte mult că hirotonirea noastră avut loc în această sărbătoare frumoasă a inimii lui Isus. Vreau să-i mulțumesc lui Dumnezeu pentru misiunea încredințată, pentru familia pe care mi-a dat-o și pentru toți oamenii pe care i-am întâlnit în tot acest parcurs". (pr. Robert Cojoc, OFMConv., Berzunți)

  • "Prin mila Domnului am fost consacrat preot și este un dar minunat, mai ales că astăzi este și sărbătoarea inimii lui Isus. Este un privilegiu că sunt ales și consacrat în această zi. Preoția este iubirea inimii lui Isus, spunea sfântul Ioan Maria Vianney. Cred că este o mare provocare și o mare responsabilitate să fii preot astăzi. În această zi minunată sunt dator să-i mulțumesc lui Dumnezeu și sfintei Fecioare Maria care mi-au fost alături mereu și le cer ajutorul ca să pot fi un preot bun după inima lui Cristos". (pr. Marius Andrei Blaj, OFMConv., Sagna)

  • "Astăzi este într-adevăr o zi specială pentru mine, pentru că în această zi văd efortul depus de mine, de părinții, rudele și binefăcătorii mei, că a ajuns la un anumit punct din harului Dumnezeu. Mă bucur din acest moment de o viață cu totul aparte, o viață dedicată cu totul lui Dumnezeu. Încă din copilărie am simțit această chemare și deși uneori a fost mai grea, mai dificilă totuși frumusețea de a te dărui lui Cristos m-a pătruns până în adâncuri, cum spune profetul Irimia, «până în oasele mele». Cred cu tărie că Dumnezeu m-a chemat și vrea să reverse în continuare harul său asupra mea. Totul depinde dacă voi colabora cu harul său și mă încredințez rugăciunilor binefăcătorilor mei, mijlocirii sfinților, mai ales a sfintei Fecioare Maria, ca să-mi fie mereu aproape și să colaborez cu acest har divin. Nu aș putea spune cuvinte, nu aș putea exprima ceea ce înseamnă acest dar al lui Dumnezeu, însă am credința că în viața de apoi când voi fi în casa Tatălui acolo voi înțelege toate. Acum însă le pun pe toate la picioarele crucii pentru ca Dumnezeu să reverse bunătatea și să le transforme pe toate, astfel încât să se împlinească și să ducă la îndeplinire lucrarea sa bună pe care a început mâine". (pr. Petrișor Robert, București - "Adormirea Maicii Domnului")

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
- 23 iunie: Iași: Hirotonirea a 13 preoți. Foto: Gabriel Iulian Cocianga
- 23 iunie: Iași: Hirotonirea a 13 preoți. Foto: Adrian Cuba
- 23 iunie: Iași: Hirotonirea a 13 preoți. Foto: Emilian Lupu

* * *

Iași (catedrală): Liturghie de hirotonire de preoți (23 iunie 2017)

Iași: Procesiunea de încheiere după Liturghia cu hirotonirea a 13 preoți (23 iunie 2017)


 

lecturi: 98.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat