Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Fatima, prevăzut un milion de persoane pentru papa. Nicio polemică pentru al treilea secret

De Salvatore Cernuzio

"Piața sanctuarului poate primi 400.000 de persoane circa, însă noi, la celebrările papei, așteptăm dublul, 800.000, și probabil vom ajunge chiar la un milion". Părintele Nuno Rosário Fernandes, director al departamentului de comunicare al Patriarhiei de Lisabona, relatează marea așteptare pentru 12 și 13 mai 2017, când papa Francisc va veni "ca pelerin" la Fatima pentru centenarul aparițiilor.

La capătul briefingului de prezentare a vizitei papale - unde a intervenit împreună cu Carmo Rodeia, directoarea comunicării de la sanctuarul marian - călugărul vorbește despre "o mare bucurie" în dieceza portugheză pentru venirea lui Bergoglio, papa care încă de la primele momente de pontificat a arătat o profundă evlavie mariană. "Există mult ferment și dieceza și Conferința Episcopilor sunt la muncă de mai multe luni. Credincioșii vor veni și din țările vecine", le explică jurnaliștilor.

Nimic nou pentru un centru marian care este ținta pelerinajelor continue și care, numai în 2016 a înregistrat peste 5,3 milioane de prezențe la celebrările de la sanctuar. Cu Francisc un milion de persoane în două zile este aproape asigurat, luându-i în considerare și pe cei 1500 de reporteri, 200 de preoți, 71 de episcopi și 8 cardinali care vor participa la Liturghia "sub cerul liber" de sâmbătă 13 mai 2017, cum a afirmat Rodeia. Care a furnizat și alte numere: 100 de grupuri de pelerini și 40.000 sosesc pe jos deja în week-end; mulți vor veni și din America Latină (Argentina îndeosebi) urmându-i pe liderii lor invitați de președintele Marcelo Rebelo de Sousa și de premierul António Costa pentru o întâlnire care va urma după călătoria papală.

Dar afluența amplă în micul orășel unde Fecioara în 1917 a apărut este datorată mai ales marelui eveniment al canonizării celor doi pastorinhos, Francisco și Giancinta Marto, cei doi frați analfabeți care, împreună cu verișoara Lucia Dos Santos, au primit mesajul de la "Doamna" ca să-l răspândească în toată lumea. La ceremonie va fi prezent și copilul brazilian vindecat în mod miraculos în martie 2013 când avea 6 ani, prin mijlocirea celor doi fericiți, însoțit de familia sa care - informează tot Carmo Rodeia - va povesti propria experiență într-o conferință de presă la Fatima la 11 mai.

"Această canonizare este un eveniment fără precedent, doi copii devin sfinți", comentează părintele Nuno, "sunt un exemplu de sfințenie pentru noi toți. Prin mărturia lor putem înțelege că pentru a deveni sfinți nu trebuie trăită o viață întreagă, ci sunt suficienți puțini ani, se poate începe să fim sfinți deja la vârstă fragedă. Modul cu care au primit mesajul Sfintei Fecioare Maria, cum l-au trăit și transmis este exemplul clar al faptului că sfințenia este ceva la care toți pot să aspire".

Un mesaj, cel de la Fatima, de altfel de "actualitate puternică", afirmă preotul. "Ca în urmă cu o sută de ani, lumea se află în mijlocul echilibrelor internaționale precare, de aceea sunt necesare invitațiile la pace, la convertire și la milostivirea Sfintei Fecioare Maria". Cu venirea lui Francisc, care merge la sanctuar pe urma predecesorilor, "Biserica desigur confirmă aparițiile - și nu este un lucru sigur dat fiind că, așa cum știm, nu întotdeauna aceste fenomene sunt aprobate cu ușurință - dar mai ales confirmă mesajul care reiese din ele", subliniază Fernandes.

Și îndepărtează de la pelerinajul papal orice umbră de polemică, în special dacă se referă la nerevelarea sa revelarea parțială a celui de-al treilea secret de la Fatima. Se amintește că secretul a fost făcut public de Ioan Paul al II-lea în timpul călătoriei sale din 13 mai în orășelul portughez în cadrul marelui Jubileu al anului 2000, în timpul căreia a beatificat, printre altele, pe Francisco și pe Giacinta. Textul secretului a fost citit în acea vreme de cardinalul Angelo Sodano, secretar de stat al Vaticanului. "Este valabil ceea ce deja Biserica a spus", reafirmă reprezentantul Patriarhiei de Lisabona, "adică tot ceea ce a voit să reveleze sfântul Ioan Paul al II-lea" în trecerea de la al doilea la al treilea mileniu și "ceea ce a confirmat după aceea cardinalul Joseph Ratzinger, apoi Benedict al XVI-lea. Și este ceea ce a spus sora Lucia, nu mai este nimic de revelat".

Cu privire la sora Lucia, părintele Nuno Rosário Fernandes confirmă că a fost recent încheiat procesul diecezan pentru cauza sa de beatificare, acum începe "faza romană" până când și ultima martoră a aparițiilor va fi ridicată la cinstea altarelor.

(După Vatican Insider, 5 mai 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat