Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Prima serie de preoți români, promoția 1992, care și-au celebrat 25 de ani de preoție cu papa Francisc la Vatican

Seria de preoți, promoția 1992, a avut marea fericire de a aniversa 25 de ani de preoție la Vatican. Au fost trei zile de har pentru cei 7 preoți, care au fost hirotoniți în anul 1992. Am sărbătorit aniversarul nostru de 25 de ani preoție, 25 de ani de slujire, în comuniune cu papa și cu Biserica universală.

A fost o emoție deosebită, de neuitat, dar și un adevărat sprijin, pentru a veni în creșterea credinței noastre. Așa am reușit și ne-am demonstrat atașamentul nostru față de Sfântul Părinte papa.

Trei zile de har care au început luni, 29 mai 2017, cu o sfântă Liturghie la mormântul sfântului Petru, din Vatican. A fost așadar, primul moment de deschidere a pelerinajului nostru, făcut la Roma, mergând pe urmele celor 12 apostoli și ale sfinților.

Inițiativa a plecat de la o reflecție personală și de la o adorație în fața sfântului sacrament. Aflându-mă în Domul din Viena, locul care mă leagă de prezența mea în Arhidieceza de Viena, având posibilitatea de a veni aproape săptămânal în acest loc, m-am gând cum am putea celebra acest moment important din viața noastră, cei 25 de ani de slujire preoțească. Duhul Sfânt m-a luminat să iau această decizie. Stând în genunchi în fața sfântului sacrament, am cerut acest favor. La început, mai mulți erau reticenți în realizarea acestui proiect, însă eu am luat drumul Romei și am cerut Sfântului Părinte acest favor, drept pentru care planul meu a ajuns să se finalizeze.

Pentru ca să se înfăptuiască această minune, Domnul a cerut credința noastră mai întâi, chiar dacă unii spuneau că este ceva imposibil sau nu dădeau chiar nici o șansă acestei reușite.

În urma cererii și a prezenței mele la Roma, iluminați și ajutați de Dumnezeu care ne-a chemat să fim împreună cu Sfântul Părinte la Roma pentru câteva zile de har.

Sunt sigur că Maica Domnului, care este și maica preotului, adorația euharistică la sfântul sacrament și rugăciunea ne-au ajutat să ajungem să trăim acest moment.

Darul vieții este mereu legat de credința pe care primit-o și am simțit-o prin sacramente. Ceea ce noi am primit odinioară la Botez, apoi prin sacrificiul părinților noștri care ne-au insuflat această credința și au făcut ca ea să crească, ba chiar ne-au păzit în anumite momente mai nesigure, ne-au ajutat să ne maturizăm în credință. Mulțumim pentru sămânță credinței care a adus roade în noi!

Acum după 25 de ani de slujire preoțească, ce este mai frumos decât o întâlnire cu urmașul sfântului Petru și a primi binecuvântarea papei?

În prima zi a șederii noastre la Roma, am celebrat o Liturghie la mormântul sfântului Petru, ce a fost un moment unic și de nedescris în cuvinte, prin profunzimea emoțiilor prin care am trecut. Apoi, am fost primiți la Congregația pentru Bisericile Orientale, unde cardinalul Leonardo Sandri ne-a primit cu mare căldură. Ca un semn de prețuire în numele grupului de preoți, mi-a oferit o medalie de la Sfântul Părinte, suflată cu aur, ce reprezintă apariția Sfintei Fecioare de la Fatima. Este o medalie pe care o prețuiesc cu mare grijă, asemenea unui dar nespus de prețios. După ce ne-a explicat pe scurt istoria acestui dicasteriu, a fost un moment de comuniune frățească unde s-a alăturat și Mons Ionuț Strejac. După amiază Sfinția sa ne-a prezentat tot Vaticanul cu toate edificiile și însemnătatea lor. Au fost ore de istorie bisericească pentru a putea înțelege multe elemente pe care le-am auzit doar în teorie. Îi mulțumim pe această cale Monseniorului pentru toată atenția și iubirea oferită în a ne iniția în tainele Vaticanului.

Ziua de marți, 30 mai, a fost cea mai așteptată zi din viața noastră și din zilele de har, petrecute la Roma. Dis-de-dimineață, ne-am prezentat la poarta de acces pentru a ajunge la capela "Santa Marta". După ce am trecut de numeroasele filtre de control, în cele din urmă am ajuns în capela papală pentru a putea concelebra cu Sfântul Părinte. Este foarte greu să uiți un asemenea moment cu atâta încărcătura sufletească!

Sfântul Părinte a explicat în predica sa, plecând de la lectura zilei, cum putem să-l slujim pe Cristos și făcând o reflecție la cuvântul de adio pe care apostolul Paul l-a spus credincioșilor săi, el a evidențiat trei puncte principale care, de fapt, ne marchează întreaga viață preoțească:

- chemarea la armonie, echilibru

- să te lași condus mereu de Duhul Sfânt în viața de apostolat

- să nu te consideri niciodată în centrul pământului. Duhul Sfânt este cel care îți arată mereu calea pe care trebuie să o parcurgi.

Papa Francisc a accentuat mereu și pe finalul omiliei aceste trei puncte caracteristice, îndemnându-ne totodată să ne rugăm pentru toți păstorii noștri.

La sfârșitul Liturghiei, am avut posibilitatea de o întrevedere cu Sfântul Părinte, unde am avut ocazia de a-mi prezenta colegii. I-am spus că, deși am fost șapte preoți la sfânta Liturghie, activăm, de fapt, în sectoare și domenii diferite, începând de la muncă de apostolat în străinătate, munca de paroh în Dieceza de Iași și Arhidieceza de București, munca de cadru didactic în învățământul superior și munca de persoană consacrată, ca preot franciscan.

Sfântul Părinte a zâmbit și a exclamat ca un adevărat părinte, spunându-ne: "Vă mulțumesc pentru mărturia pe care voi o faceți în numele Bisericii, acolo unde Duhul Sfânt v-a trimis".

Așa a fost posibilă întâlnirea cu papa Francisc, ca prima serie de preoți români, promoția 1992, care și-au celebrat cei 25 de ani de preoție!

Suveranul pontif ne-a mulțumit pentru cei 25 de ani de slujire și pentru mărturia noastră de credință, în situațiile pastorale diferite în care ne aflăm. În simplitatea și bunătatea lui, papa Francisc ne-a invitat să luăm micul dejun împreună cu Sanctitatea Sa și cu toți colaboratorii săi apropiați.

După ce ne-am întărit sufletește la masa euharistică și agapa oferită de Sfântul Părinte, a urmat o plimbare prin Grădina Vaticanului, unde l-am avut ca ghid pe pr. Anton Herciu, care lucrează la Penitențieria Vaticană, prezentându-ne cu lux de amănunte aceste peisaje mirifice pe care natura ne-a dăruit-o și pe care omul o poate modela. Îi mulțumim pe această cale și îi dorim pe mai departe, cum se spune în salutul franciscan "Pace e bene".

Apoi colegul nostru, pr. Anton Roca, care și-a sărbătorit cu noi cei 25 de ani de profesiune religioasă, a ținut ca și noi să luăm parte la bucuria lui, el ne-a prezentat diferite bazilici din Roma, ale apostolilor și ale sfinților. Părintele a încercat să ne explice și să ne familiarizeze cu istoria sfinților pe care ni i-a prezentat și diferite momente din istoria Bisericii și a Romei.

O mulțumire cu totul deosebită și comunității de părinți franciscani "Dodici Apostoli" din Roma, care ne-au găzduit și ne-a făcut să ne simțim bine în comunitatea lor. Dumnezeu să-i răsplătească!

Apoi după ce încercăm să evoc tot lanțul trăirilor de la Vatican, alături de Sfântul Părinte, a venit și ultima zi pe care am plănuit-o să o avem în Vatican, prin participarea la audiența generală cu Sfântul Părinte. Și de data aceasta am fost foarte privilegiați, deoarece am reușit să stăm foarte aproape de Sfântul Părinte.

Așa s-a încheiat scurta noastră vizită la Vatican, ce a marcat aniversarul de 25 de ani de preoție cu papa Francisc!

Istoria acestei promoții a început cu 10 candidați la Preoție, însă am terminat doar șase colegi la Iași, în anul 1992. Doi colegi ni s-au alăturat, fiind hirotoniți în străinătate. Deși suntem o serie mică, putem spune că suntem răspândiți în diferite zone ale lumii. Cei care au început cursurile Seminarului din Iași, sunt următorii preoți: pr. dr. Antoci Iosif, pr. Balint Petru, pr. Ciceu Ieronim, pr. prof. dr. Lupu Ștefan, pr. Fațade Alois, pr. Tancău Ferenț, pr. Roca Anton și pr. Demetercă Ionel. Doi preoți lucrează în Arhidieceza de Viena, în Austria, respectiv pr. Antoci Iosif și pr. Ciceu Ieronim; preoți lucrează în Italia, în Civitavecchia și Roma, respectiv pr. Demetercă Ionel și pr. Roca Anton; un preot pentru Arhidieceza de București, pr. Balint Petru și trei preoți lucrează în Dieceza de Iași, respectiv pr. Farțade Alois, pr. Tancău Ferenț și pr. dr. Lupu Ștefan, care este decan al Facultății de Teologie Catolică din cadrul Universității „Al. Ioan Cuza” din Iași.

Mulțumim pe această cale bunului Dumnezeu, care ne-a ales și ne-a condus pe tot acest drum, uneori ramificat și anevoios, însă am putut simți în fiecare moment prezența sa, mulțumim părinților și tuturor acelora care ne-au susținut prin intermediul rugăciunii lor, mulțumim tuturor superiorilor noștri care au investit în noi, în formarea noastră și ne-au dat încredere și nu în cele din urmă, Preasfințitului nostru episcop Petru Gherghel, care ne-a consacrat și a făcut posibil să putem fi și noi lucrători în via Domnului. Bunul Dumnezeu să-i răsplătească pe toți binefăcătorii așa cum știe că este mai bine.

Răsplătește, Doamne, cu viața veșnică, pe toți aceea care ne fac bine pentru numele tău!

Pr. dr. Iosif Antoci

* * *

Articolul și înregistrările de mai jos sunt preluate de la Radio Vatican:

"A fost o emoție deosebită, ocazie jubiliară de a ne exprima dragostea noastră și atașamentul nostru față de Sfântul Părinte": a spus la Radio Vatican pr. dr. Ștefan Lupu, decanul Facultății de Teologie Romano-Catolică a Universității "Al.I. Cuza" din Iași, care, alături de colegii săi de promoție, a participat marți, 30 mai 2017, la sfânta Liturghie celebrată de papa Francisc în capela Casei "Sfânta Marta" din Cetatea Vaticanului.

Hirotoniți în anul 1992, preoții români au avut astfel bucuria deosebită de a sărbători jubileul de 25 de ani de preoție în jurul succesorului lui Petru. Originari din Dieceza de Iași, preoții promoției 1992 își desfășoară apostolatul atât pe meleagurile natale, cât și în alte țări. Este de vorba de preoții Iosif Antoci, Ieronim Ciceu, Petrică Balint, Alois Farțade, Ștefan Lupu, Anton Roca și Ferenț Tancău. Pentru un alt confrate, pr. Ionel Demetercă, nu a fost posibil să ajungă la întâlnirea cu papa Francisc.

"Am venit la Roma pe urmele apostolilor ca să reînnoim angajamentul nostru în slujirea Bisericii", a mai spus preotul catolic în numele confraților săi care în anul 1992 au primit hirotonirea preoțească în vechea capitală moldavă.

Contactați telefonic după sfânta Liturghie din Casa "Sfânta Marta", doi dintre preoții români ne-au împărtășit primele impresii, bucuria slujirii preoțești, provocările apostolatului într-o perioadă marcată de mari schimbări culturale, dar și încrederea în puterea rugăciunii.

Aici, mărturia pr. dr. Ștefan Lupu:

Aici, impresiile pr. dr. Iosif Antoci:

Preluare Radio Vatican

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 30 mai: Prima serie de preoți români, promoția 1992, care și-au celebrat 25 de ani de preoție cu papa Francisc la Vatican

* * *

Reportaj video al CTV de la Liturghia prezidată de papa în capela din casa "Santa Marta", împreună cu preoții sărbătoriți:


 

lecturi: 60.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat