Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Cleja: Prima Împărtășanie în Parohia "Sfântul Francisc de Assisi"

Duminica a VI-a din Timpul Pascal (21 mai 2017) a constituit pentru 20 de copii din Parohia "Sfântul Francisc de Assisi" din Cleja o adevărată sărbătoare întrucât l-au primit pentru prima oară pe Isus sub chipul pâinii și al vinului în cadrul sfintei Liturghii celebrate de părintele paroh Iosif Demeterc.

Cu toți știm că ziua Primei Sfinte Împărtășanii este cu totul specială în viața oricărui copil, fiind subliniată cu multă grijă în jurnalul copilăriei lui. Plin de emoții, îmbrăcat festiv și însoțit de părinți și frați, el străbate drumul până la biserică cu gândul la ceea ce urmează să se întâmple în sufletul lui. E conștient că pentru o zi va fi în centrul atenției tuturor, dar mai ales este conștient de minunea care va avea loc în cadrul sfintei Liturghii: pâinea și vinul se va transforma în trupul și sângele lui Isus.

Un astfel de moment a fost trăit de comunitatea "Sfântul Francisc de Assisi" din Cleja și, în special, de cei 20 de copii. Pentru adulți momentul a fost ca o călătorie printre amintiri, iar pentru copii a devenit un adevărat punct de reper în viață. Alături de părintele paroh Iosif Demeterc au concelebrat pr. vicar Cezar Chelaru-Dămoc și pr. Valentin Sabău, originar din sat, care a retrăit evenimentul copilăriei lui din aceeași biserică.

Sâmbătă, cu o zi în urmă, având inimile pline de emoții, acești copii s-au apropiat pentru prima oară de scaunul de Spovadă, locul unde și-au putut descărca povara păcatelor din suflet, astfel pregătindu-l pentru întâlnirea cu Isus.

Duminică dimineața, în sunetul clopotelor, sub privirea duioasă a părinților și cu lumânările în mâini, copiii au pornit în procesiune până în fața altarului. La începutul sfintei Liturghii părintele paroh a accentuat valoarea sacramentului Euharistiei și importanța lui în viața creștinului, sacrament care ne menține aproape de Dumnezeu. Apoi, în cadrul predicii a vorbit despre locul pe care Isus trebuie să-l ocupe în sufletele lor prin punerea în practică a tuturor celor învățate în timpul catehezelor. Imediat după predică, cei 20 de copii, purtând lumânări aprinse în mâini, au reînnoit promisiunile făcute de părinții și nașii lor la Botez. La sfârșitul sfintei Liturghii părintele paroh ne-a invitat pe fiecare să-i sprijinim pe cei mici prin exemplul și prin mărturia noastră, ca ei să rămână mereu prieteni ai lui Isus.

La final fiecare copil a primit un rozariu prin care pot cere ocrotirea și binecuvântarea mamei cerești, Maria. De asemenea, au primit o amintire pentru ca niciodată această zi minunată să nu fie dată uitării, iar după sfânta Liturghie s-au întreținut într-o atmosferă de sărbătoare atât în casa parohială, cât și în curtea cu flori împreună cu cei dragi lor.

Celor 20 de copii le dorim bucuria unei inimi curate, compania lui Isus pe drumul copilăriei și dorul de a reprimi acest prețios și divin cadou, sfânta Împărtășanie, asigurându-i de rugăciunea întregii comunități.

Sr. Veronica Călugăru

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 21 mai: Cleja: Prima Împărtășanie în Parohia "Sfântul Francisc de Assisi"


 

lecturi: 25.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat