Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Taizé, frère Alois: „Europa să redescopere dimensiunea prieteniei”

De Cristina Uguccioni

De la 5 la 8 mai 2017 Comunitatea ecumenică din Taizé va găzdui un sfârșit de săptămână de prietenie între tineri creștini și musulmani (de la 18 la 35 de ani). Tema aleasă pentru aceste zile este „Trezirea prezenței lui Dumnezeu în noi”. Comunitatea – întemeiată de protestantul Roger Schutz în 1940 – este constituită actualmente din circa o sută de frați de diferite confesiuni care provin din aproape treizeci de țări. Din 2005 este condusă de frère Alois Loeser, catolic, 63 de ani, de origine germană și naționalitate franceză. Cu el vorbim despre raporturile cu musulmanii, despre dialogul ecumenic și despre viitorul Europei.

De ce ați decis să organizați acest sfârșit de săptămână de prietenie?

Nu puțini tineri musulmani, de diferiți ani, vin la Taizé împreună cu prieteni creștini sau cu școlărimea. În afară de asta, găzduim un grup de refugiați: nu numai două familii creștine din Irak, ci și una de credință islamică provenind din Siria și circa douăzeci de tineri și ei musulmani veniți din Sudan, din Eritreea și din Afganistan. Ne-am dat seama că era timpul de a organiza o întâlnire specifică, structurată, care să-i implice. Este prima inițiativă de acest gen pe care o proiectăm.

Cum vor fi organizate zilele?

Am prevăzut câteva conferințe despre diferite teme ținute fie de creștini fie de musulmani între care, de exemplul, Khaled Ben Tounès, conducător spiritual al confraternității sufi Alawiyya, și Kahina Bahloul, președinte al asociației „Parlez-moi d’islam”. Vom pregăti un loc în care musulmanii vor putea să se adune în rugăciune, în timp ce noi ne vom reuni în biserica noastră a Reconcilierii. Desigur că nu vor lipsi momente de împărtășire. Obiectivul acestui sfârșit de săptămână este să ne cunoaștem, să învățăm să ne ascultăm, să puntem bazele pentru noi prietenii.

După părerea dumneavoastră, pentru ce motiv vin tinerii musulmani la Taizé?

Dintr-un sincer interes față de creștinism. Trăiesc în oraș și frecventează școli și universități populate de creștini, cărora le vorbesc despre religie și adresează întrebări despre învățăturile Evangheliei. Nu întotdeauna tinerii creștini știu să ofere răspunsuri satisfăcătoare. De exemplu, un tânăr musulman mi-a povestit că a întrebat ce este Treimea pe un coleg de clasă creștin: a primit o explicație vagă și confuză. Credința practicată de tinerii musulmani în anumite aspecte constituie o provocare pentru creștinii de vârsta lor.

Care este judecata dumneavoastră cu privire la calitatea raporturilor dintre creștini și musulmani în Franța?

După atentatele teroriste, neîncrederea reciprocă a crescut în mod semnificativ: problema, după părerea mea, este că persoanele nu se cunosc. Noi la Taizé credem mult în valoarea relațiilor personale. Considerăm că ele reprezintă cel mai bun antidot la radicalizarea politică ce folosește religia pentru a semăna moarte.

Cum evaluați modul în care laicitatea este declinată în Franța?

Pentru mulți laicitatea implică lipsa de cunoașterea, punerea deoparte a religiilor și a dimensiunii religioase a ființelor umane. Cred că aceasta este o deformare a noțiunii de laicitate și cum o gândesc, din fericire, alți francezi: laicitatea autentică respectă religiile și garantează tuturor cetățenilor libertatea de a le practica.

Care este factorul la care nu se poate renunța pentru a construi parcursuri bune de integrare?

Înainte de toate trebuie subliniat că integrarea nu este o acțiune ușoară. În teritoriul nostru, Burgundia, comunitatea are un raport foarte bun cu imamul din orășelul vecin Chalon, care îi urmează mult pe musulmanii rezidenți în regiune: îi ajută să înțeleagă cum să trăiască credința lor și cultura lor în contextul francez. De exemplu, fiul de 8 ani al cuplului sirian pe care-l găzduim nu reușea să înțeleagă de ce nu putea să se roage la școală: imamul l-a întâlnit și, cu răbdare, i-a explicat regulile franceze sugerându-i să amâne sau să anticipeze momentul rugăciunii. Integrarea nu este misiune exclusivă a creștinilor: trebuie construită împreună cu musulmanii. Angajarea lor este indispensabilă.

Ce sentimente prevalează în refugiații și în migranții musulmani pe care-i găzduiți în comunitate?

Sunt bucuroși de raporturile pe care le-au construit cu comunitatea noastră. Se simt respectați, păziți și însoțiți. Trăind împreună cu noi zi după zi înțeleg că prietenia dintre persoane de credință diferite este posibilă. Tinerii care provin din Sudan au văzut pentru prima dată creștinii atunci când au ajuns în Italia după ce au traversat Mediterana. Nu erau obișnuiți să trăiască împreună cu persoane de alte religii: acum învață. Și noi învățăm atâtea lucruri de la ei. Spun adesea: „Dumnezeu e cel care v-a trimis la noi”. Sunt convins că în epoca noastră este necesar și urgent să se redescopere dimensiunea prieteniei.

Credeți că această dimensiune este strategică pentru Europă depășită de afluxul impunător de migranți și amenințată de o progresivă destrămare a legăturii sociale?

Da. Trăim o schimbare de epocă; aceasta nu mai este Europa cu trăsăturile profund creștine pe care generațiile trecute le-au cunoscut: persoanele care practică alte religii acum trăiesc alături de noi, în orașele noastre, nu locuiesc numai în țări îndepărtate. Este o situație inedită și nimeni nu știe cu să o înfrunte. Trebuie experimentate, întreprinse noi drumuri de înțelegere. În comunitatea noastră suntem convinși că a construi cu răbdare, perseverență și tenacitate, legături de prietenie (care implică destăinuire, bunăvoință, încredere reciprocă), poate să fie un drum rodnic pentru edificarea de societăți cu adevărat unite. Consider că dialogul ecumenic intens pe care Bisericile l-au demarat în ultimele decenii îi face pe creștini mai înclinați și mai disponibili să încerce să creeze legături și cu persoane de alte religii. Într-un anumit mod, ecumenismul ne-a pregătit pentru această deschidere.

Cum ați descrie drumul de comuniune trăit în comunitatea dumneavoastră?

Centrul credinței noastre este Cristos, Cel Înviat, prezent în mijlocul nostru: El este cel care ne unește. Frère Roger, scriind Regula comunității, a adresat fiecărui frate această invitație: „Să ai pasiunea unității Trupului lui Cristos”. Botezul reunește toți creștinii în Cristos (care nu este împărțit), face din noi un singur Trup. Așadar, cum să dăm vizibilitate acestei unități baptismale care este deja oferită și pe care separările dintre diferitele confesiuni n-o pot distruge? Noi credem că viața trăit fratern sub același acoperiș cu spirit de reconciliere și rugăciunea comună zilnică pot să fie semne bune.

Cum evaluați dialogul ecumenic din ultimele decenii?

Au fost făcute progrese de mare însemnătate. Însă mi se pare că multele roade bune ale dialogului promovat la nivel teologic sunt foarte puțin receptate de poporul lui Dumnezeu, nu au incidență așa cum ar putea și ar trebui. Un singur exemplu: acordul despre doctrina justificării, semnat în 1999 de catolici și luterani, a fost un pas înainte enorm, o etapă foarte importantă, totuși el nu se reflectă în viața Bisericilor: este aproape ca și cum nu s-ar fi ajuns la el. Pentru acest motiv, noi frații din Taizé credem că este important să perseverăm în rugăciunea comună. Eram la Lund, anul trecut, când papa Francisc a intervenit la ceremonia pentru a comemora a 500-a aniversare a Reformei. Îmi amintesc de rugăciunea ecumenică comună în catedrala luterană: a fost un semn puternic. Pentru ca poporul creștin să poată primi roadele dialogului teologic este indispensabil să ne rugăm împreună.

Credeți că tinerele generații creștine au la inimă unitatea deplină a creștinilor?

Impresia mea este că pentru tineri comuniunea deplină este o țintă la care nu se poate renunța dar, în același timp, o realitate pe care o trăiesc ori de câte ori se întâlnesc. Mare parte dintre ei nu numai că refută diviziunea Bisericilor, ci ignoră evenimentele care au provocat-o și chestiunile teologice care i-ai marcat istoria și care cer un studiu atent și aprofundat. Noi ne angajăm să facem cunoscute aceste aspecte și, desigur, să susținem dorința lor de a trăi împreună, uniți. Nu este ușor.

Ce caută foarte mulții tineri care în fiecare an decid să petreacă niște timp în comunitatea voastră?

Sunt uniți de dorința de a găsi ce anume poate să dea sens vieții lor și cum poate credința creștină să răspundă la întrebările lor cele mai profunde. În același timp, speră să întâlnească persoane credibile în măsură să-i asculte și să-i facă să descopere stilul vieții creștine. Am constatat mare generozitate în tineri: pătimesc când își dau seama că în societatea contemporană ea este ignorată și mortificată. Noi adulții avem o responsabilitate față de ei.

În 2014, la Istanbul, papa Francisc a vorbit despre tinerii care „știu să vadă dincolo, sunt capabili să perceapă esențialul care deja îi unește” și citez „multitudinile de tineri ortodocși, catolici și protestanți care se întâlnesc în adunările internaționale organizate de comunitatea din Taizé.

Îmi amintesc bine cuvintele acelea, mă uimesc. Papa Francisc le recunoaște tinerilor capacitatea de a vede mai departe, dincolo de diviziuni: îi ia foarte în serios. Este o lecție importantă.

(După Vatican Insider, 2 mai 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat