Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Gniezno: Jubileul Primatului din Polonia

Anul acesta Biserica Catolică din Polonia sărbătorește jubileul de 600 de ani de la înființarea Primatului Bisericii Catolice din Polonia. Titlul de Primat al Poloniei este legat după o veche tradiție de mitropolitul de Gniezno, care este în același timp și custodele relicvei sfântului Wojciech (sfântul Adalbert), episcop și martir, patronul principal al Poloniei. Acest titlu al întregii Biserici poloneze a fost instituit la Conciliul din Constanța (1414-1418). Primul Primat al Poloniei a fost mitropolitul de Gniezno, Mikołaj Trčba fiind în funcție între anii ‎1417-1422.

Anul acesta, în timpul hramului de la Gniezno din zilele de 22 și 23 aprilie 2017, s-a sărbătorit și Jubileul Primatului din Polonia. La rugăciunea de mulțumire a episcopatului polonez au fost invitați să participe primații bătrânului continent. Astfel, la 23 aprilie 2017 în catedrala din Gniezno a avut loc sfânta Liturghie solemnă prezidată de Primatul Poloniei, arhiepiscopul Wojciech Polak, prin care s-a marcat jubileul de 600 de ani al Primatului Poloniei.

La această sfântă Liturghie au participat aproximativ 50 de cardinali, arhiepiscopi și episcopi din Polonia și Europa, printre care Primatul din Cehia, cardinalul Dominik Duka, cardinalul Philippe Barbarin, arhiepiscopul Lionului cu titlul de Primat de Galia, arhiepiscopul Braulio Rodriguez Plaza, Primatul Spaniei, arhiepiscopul Alan Hopes, delegat al Primatului catolic din Anglia și Țara Galilor, cardinalul Vicent Nichols, nunțiul apostolic din Polonia, arhiepiscopul Salvatore Pennacchio, cardinalul senior Stanisław Dziwisz, cardinalul Kazimierz Nycz din Varșovia și arhiepiscopul Stanisław Gčdecki din Poznan, președintele Conferinței Episcopilor din Polonia.

România a fost reprezentată de o delegație condusă de episcopul Diecezei de Iași, Preasfințitul Petru Gherghel, însoțit de președintele Uniunii Polonezilor din România, domnul Gervasen Longher, și de pr. Stanislav Cucharec.

Președintele Republicii Polone, Andrzej Duda, a fost reprezentat de Adam Kwiatkowski, secretarul de stat din Cancelaria Președintelui. De asemenea, au participat deputați și senatori, reprezentanți ai universităților, autoritățile voievodale și locale din Voievodatele Wielkopolska și Kujawsko-Pomorskie.

Sfântul Părinte papa Francisc a trimis o scrisoare în care printre altele a amintit: „Fie ca mărturia sfântului Adalbert să fie un izvor viu de inspirație în opera de evanghelizare a următoarelor generații de mărturisitori ai lui Cristos (...) Fie ca începutul sărbătoririi Anului Primatului și toate festivitățile legate de acestea să fie o ocazie de a descoperi noi inițiative și de căuta noi mijloace de a ajunge cu mesajul evanghelic la lumea de astăzi”.

În predica ținută de conaționalul Patronului Poloniei – cardinalul Dominik Duka, mitropolit de Praga, Primatul Cehiei, a subliniat rolul important ce îl are Primatul de-a lungul istoriei pentru Polonia, Ungaria și Cehia. A mai adăugat că în lumea de astăzi „cuvintele noastre trebuie să fie «da» sau «nu». Speranța noastră pentru viitor sunt numai oamenii curajoși și fermi în credință”.

Cardinalul a mai criticat în omilia sa și încercările contemporaneității de a profana personalitatea sfântului Ioan Paul al II-lea, accentuând faptul că prin acest comportament se aduce o ofensă împotriva persoanei sale și a Bisericii. De asemenea, Duka a mai adăugat că acest fapt „este o Hiroshima a culturii și civilizației noastre, mai periculoasă decât alte pericole, de care ne e teamă. Dacă am trece cu vederea acest fapt prin tăcere, ne-am sinucide din lașitate”.

Membrii delegației din România s-au întors edificați după participarea la această sărbătoare înălțătoare. La întoarcerea spre casă au făcut o scurtă rugăciune la Maica Domnului din Czêstochowa și scurtul pelerinaj s-a terminat cu o sfântă Liturghie celebrată în capela mănăstirii din Łagiewniki, a doua zi după celebrarea hramului Divinei Îndurări.

Pr. Stanislav Cucharec

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 23 aprilie: Gniezno: Jubileul Primatului din Polonia
 


lecturi: 7.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat