Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: Vincențienii în sărbătoare: 1617-2017, 400 de ani de carismă vincențiană. Întâlnirea Familiei Vincențiene din România

În zilele de 22 și 23 aprilie 2017, persoanele care trăiesc carisma vincențiană s-au întâlnit la Traian, la Centrul "Gaudium et Spes", pentru a sărbători 400 de ani de carismă vincențiană.

Evenimentul s-a desfășurat pe parcursul a două zile. Ziua de sâmbătă a început cu un moment de rugăciune pentru a-l implora pe Domnul să fie alături de noi de-a lungul celor doua zile de sărbătoare. Ziua a continuat cu citirea cuvântului de salut al Preasfințitului Aurel Percă.

Prezentarea grupurilor participante ne-a ajutat pe fiecare în parte să cunoaștem vincențienii din toată țara. Au fost prezenți 70 de vincențieni din: Dieceza de Iași, Timișoara, Satu Mare, Arhidieceza de București. Ne-am bucurat de prezența în mijlocul nostru a surorilor de la Satu Mare, "Maria Bambina", a preoților asistenți spirituali din Târgu Frumos, Bălțați, Turț, Adjudeni, Roman. De asemenea, am avut plăcerea de a avea în mijlocul nostru pe doamna Mary Abel, vincențian din Anglia, fiind persoana de legătura care face posibilă colaborarea dintre SVP România și vincențienii din Anglia și Tara Galilor.

Aș menționa cu multă bucurie prezența în mijlocul nostru a surorilor din congregațiile "Notre Dame de Sion" și "Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe".

După introducerea am continuat programul cu prezentarea trăirii carismei vincențiene în România. Conferința Plusul adus de carisma vincențiană în Biserică, prezentată de părintele Marius Cojan, ne-a ajutat să cunoaștem influența carismei sfântului Vincențiu de Paul la dezvoltarea și ridicarea comunității locale și mai târziu a comunităților din biserica universală.

Sfânta Liturghie concelebrată ne-a ajutat să ne încărcăm spiritual. În omilia Liturghiei, părintele Sergiu Gabor a subliniat importanța ascultării cuvântului lui Dumnezeu în munca noastră de caritate.

Programul de după-amiază a debutat cu două conferințe scurte despre evenimentele din 1617 care au marcat viața sfântului Vincențiu: părintele Chelaru a vorbit despre momentul descoperirii sărăciei spirituale la care s-a adăugat seria misiunilor populare. În continuare, doamna Rodica Babiuc ne-a relatat momentul descoperirii sărăciei material și formarea primei comunități de laici, Confreria Carității.

Discuțiile în grupuri mai mici au avut ca rol aprofundarea și înțelegerea acestor evenimente de o mare importanță în viața sfântului Vincențiu de Paul.

Surpriza acestei zile a fost lansarea cărții: 1617-2017. 400 de ani de carismă vincențiană, scrisă de doamna Ana Doboș tipărită la Editura "Sapientia", în cadrul colecției "Creștinism în contemporaneitate". Persoanele prezente au primit cu mare bucurie apariția acestei cărți.

Ziua de sâmbătă s-a încheiat într-o atmosferă de sărbătoare cu o cină festivă.

Duminică, sărbătoarea vincențiană a continuat cu mărturii personale. Am fost plăcut impresionată de numărul mare de doritori în a mărturisi evenimente din trăirea lor în carisma vincențiană. Concluziile acestor mărturii au fost că Dumnezeu ne este aproape, pune umărul acolo unde acțiunile necesare sunt peste puterile noastre. Bucuria de a lucra în via Domnului, de a fi aproape de săraci, prietenia cu persoanele pe care le slujim este foarte importantă pentru ca aceste sunt izvoarele puterii de a merge mai departe.

Ziua de duminică s-a încheiat cu sfânta Liturghie, prezidată de Preasfințitul Aurel Percă, o sărbătoare pentru suflet care ne-a încălzit sufletele cu o lumină specială. Preasfințitul a transmis mulțumiri personale tuturor celor care trăiesc carisma vincențiană, și-a arătat bucuria față de apariția cărții cu ocazia acestui an jubiliar. Binecuvântarea finală și obținerea indulgenței plenare au făcut ca această întâlnire să se încheie într-o trăire spirituală înălțătoare.

Mulțumim organizatorilor și tuturor membrilor vincențieni din Dieceza de Iași care s-au implicat pentru ca această sărbătoare să fie specială.

Marilena Bartic

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 22-23 aprilie: Traian: Vincențienii în sărbătoare: 1617-2017, 400 de ani de carismă vincențiană. Întâlnirea Familiei Vincențiene din România


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat