Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Sfinții copii din Mexic la Fatima, "martori ai adevărului"

De Salvatore Cernuzio

La 11 și 9 ani, Francesco și Giacinta Marto, cei doi "pastorihos" analfabeți din Fatima cărora în 1917 le-a apărut "Doamna", Fecioara Maria, în Cova de Iria, probabil că nu și-au imaginat niciodată că într-o zi Biserica îi va proclama sfinți. În schimb, papa Francisc îi va canoniza la 13 mai 2017, la centenarul aparițiilor, în ceea ce va fi evenimentul clou al călătoriei sale în orașul portughez în timpul marii liturghii în piața din fața sanctuarului.

Știrea a fost dată în această dimineață de pontif într-un consistoriu ordinar public, în timpul căruia au fost oficializate datele de canonizare a altor fericiți. În afară de Francisc și Iacinta, și alți trei copii, indios mexicani, Cristobal, Anton și Ioan, care, în timpul primei evanghelizări a Americii, au aderat fără rezerve la credința creștină și pentru aceasta au fost omorâți de concetățenii din Tlaxcala. De multe secole, istoricii din Biserica mexicană îi celebrează ca protomartiri nu numai ai Mexicului, ci ai întregii Americi Latine, "semințele" care au făcut să înflorească creștinismul în Lumea Nouă.

"Acești fericiți nu sunt admirați de poporul lui Dumnezeu numai pentru splendoarea virtuților lor, ci și ca mijlocitori de minuni și haruri", a spus papa în latină. Amintind mărturia lor luminoasă, prefectul Congregației pentru Cauzele Sfinților, cardinalul Angelo Amato, a voit să adreseze la începutul consistoriului un gând tuturor tinerilor privați astăzi de copilăria și adolescența lor, de demnitatea lor sau chiar de viața lor. "Nu fără o emoție deosebită amintim că cinci dintre fericiți sunt copii și adolescenți", a spus el; acest lucru este foarte semnificativa "în istoria din zilele noastre, în care cei mici adesea devin obiect de exploatare și de comercializare", a subliniat cardinalul. Și a afirmat că acești mici viitori sfinți sunt "martori ai adevărului și libertății, mesageri ai păcii unei umanități reconciliate în iubire".

Ceremonia de canonizare a lui Cristobal, Antonio și Giovanni se va ține la 15 octombrie în piața "Sfântul Petru", împreună cu aceea a preoților Andrea de Soveral și Ambrogio Francesco Ferro, a laicului Matteo Moreira și a 27 de însoțitori, martirizați cu toții în Brazilia în timpul represiunii barbare calviniste săvârșite de olandezi împotriva credinței catolice în 1645. În acea zi vor fi proclamați sfinți - așa cum s-a anunțat tot în consistoriul de astăzi - și spaniolul Faustino Míguez, care a înființat Institutul Calasanzio al Fiicelor Pastorei Divine pentru a da instruire fetelor sărace, și Angelo da Acri, înainte de călugărie Luca Antonio Falcone, cu voturi în Ordinul Fraților Minori Capucini, care a trăit la trecerea dintre secolul al XVII-lea și al XVIII-lea în regatul Napoli, care s-a oferit de partea celor slabi împotriva abuzurilor și a prepotențelor celor puternici, pedepsind corupția și nedreptățile sociale din timpul său.

Despre viața celor doi "păstorași" și despre procesul lung demarat în 1952 și încheiat în 1979, se cunosc diferite detalii grație mai ales scrierilor verișoarei Lucia dos Santos, consacrată soră dorotee și decedată în 2005 la 98 de ani, care a fost prezentă la beatificarea celor doi frățiori prezidată de Ioan Paul al II-lea în sanctuarul din Fatima la 13 mai 2000, în timpul marelui Jubileu.

În schimb se știe puțin despre istoria celor trei indios martiri in odium fidei. Toți trei au trăit în primii ani din secolul al XVI-lea la sosirea misionarilor franciscani și dominicani într-un Mexic dominat la acea vreme de cultul aztec care se manifesta cu numeroase și crude jertfe umane din partea unei caste de preoți care adora idoli și practica obiceiuri păgâne. Evanghelizatorii au încercat să contrasteze acestea cu îndrăzneală, uneori folosind metode drastice precum distrugerea de temple și idoli; în același timp lucrau pentru promovarea și apărarea indios de riturile sângeroase. Și acest lucru a favorizat dezvoltarea rapidă a creștinismului în rândul populațiilor indigene, dar în același timp a reprezentat motivul care a dezlănțuit persecuțiile din partea sfântocilor și "prea-credincioșilor" față de păgânism care i-au combătut imediat pe evanghelizatori.

Valul de sânge și violență i-a cuprins pe cei trei tineri, educați la școala franciscană din Tlaxcala, uciși în timpuri și locuri diferite de consăteni. Primul a fost Cristobal, numit și "Cristobalito", 13 ani, fiu preaiubit și moștenitor al principalului șef Acxotecatl, care, urmând exemplul celor trei frați, s-a instruit în credința creștină și a cerut în mod spontan Botezul, luând numele de Cristofor. Și-a propus să-l convertească pe tatăl și îl îndemna să-și schimbe obiceiurile, uneori strica idolii prezenți în casă și încerca să ducă Evanghelia la rude și cunoscuți. Tatăl într-un prim moment l-a iertat, apoi a decis să-l ucidă. Delictul a avut loc în casă: bărbatul i-a sfărâmat fiului mâinile cu un baston care, între timp, continua să se roage, până când a fost aruncat într-un rug aprins. Trupul neputrezit, îngropat mai întâi într-o cameră a casei, după un an a fost transportat de franciscani în conventul din Tlaxcala și în sfârșit în biserica "Sfânta Maria".

Tot la Tlaxcala s-au născut Antonio și Giovanni. Primul era nepot și moștenitor al șefului local, în timp ce Giovanni, de condiție umilă, era servitorul său; amândoi frecventau școala franciscanilor. În 1529, dominicanii au decis să întemeieze o misiune la Oaxaca, i-au cerut directorului școlii să-i indice câțiva tineri pentru a-i însoți ca traducători la indios. Cei în vârstă de treisprezece ani s-au oferit imediat. Grupul a ajuns la Tepeaca și tinerii i-au ajutat pe misionari să adune idolii, apoi numai Antonio și Giovanni s-au mutat la Cuauhtinchán. Antonio intra în case și Giovanni rămânea la ușă. În timpul uneia din aceste acțiuni, indios îndârjiți și înarmați cu bastoane l-au lovit pe Giovanni așa de tare încât l-au ucis pe loc. Antonio a alergat în ajutorul său, însă agresorii l-au lovit mortal și pe el. Cele două trupuri au fost aruncate într-o prăpastie aproape de Tecalco; frații le-au recuperat și le-au îngropat după aceea la Tepeaca într-o capelă. Tot Ioan Paul al II-lea i-a proclamat fericiți la 6 mai 1990 în bazilica Stăpânei Noastre de Guadalupe în Ciudad de Mexico, împreună cu contemporanul lor Juan Diego, "mesagerul" Morenitei.

La fel de sângeros a fost epilogul iezuitului brazilian Andre Soveral, martirizat la 73 de ani în iulie 1645 în capela "Sfânta Fecioară Maria a Lumânărilor" la Cunhau (una dintre unicele două parohii existente în acea vreme în Rio Grande do Norte). La sfârșitul unei liturghii, o trupă de soldați olandezi adepți ai mișcării reformatoare a calviniștilor, au năvălit în biserică, i-au sigilat ușile și au torturat și au ucis cu lovituri de sabie pe paroh și pe credincioșii nevinovați, dintre care cea mai mare parte erau țărani și muncitori. După câteva luni, la 3 octombrie, i-a revenit aceeași soartă părintelui Ambrosio Francisco Ferro, victimă împreună cu enoriașii săi a urii soldaților olandezi și a 200 de indigeni din parohia "Sfânta Fecioară Maria a Prezentării". Tot Ioan Paul al II-lea i-a ridicat la cinstea altarelor la 5 martie 2000.

Acum, Bergoglio îi proclamă sfinți pe toți acești martori ai credinței; un semnal și al apropierii Bisericii de cei care, în această lume rănită de războaie și radicalisme, plătesc cu sângele fidelitatea lor față de Cristos și față de Evanghelie.

(După Vatican Insider, 20 aprilie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat