Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Pregătiri pentru pelerinajul bolnavilor la Cacica, 12 mai 2017

Oficiul pentru Pastorația Sanitară al Episcopiei Romano-Catolice Iași, în colaborare cu Programul "Servicii de Îngrijire la Domiciliu" al Centrului Diecezan Caritas Iași, Oficiul pentru Pelerinaje, Sanctuarul Cacica și parohiile Diecezei de Iași organizează pelerinajul anual al bolnavilor la Cacica, în ziua de 12 mai 2017.

Programul pelerinajului la Cacica, din ziua de vineri, 12 mai 2017:

  • 9.30-10.00: Sosirea pelerinilor

  • 10.00: Ritualul de primire a pelerinilor

  • 10.30: Recitarea sfântului Rozariu

  • 11.00: Sfânta Liturghie pontificală, urmată de încheierea Novenei către Sfânta Fecioară Maria, tămăduitoarea bolnavilor

  • 13.00-14.00: Prânzul (din pachețele proprii)

  • 14.00: Adorația euharistică și binecuvântarea bolnavilor cu sfântul sacrament

  • 14.45: Plecarea spre casă.

Din inițiativa papei Ioan Paul al II-lea, începând cu anul 1992, pentru ziua de 11 februarie, a fost instituită Ziua Mondială a Bolnavului, o zi specială de rugăciuni pentru bolnavi, prin care se dorește sensibilizarea credincioșilor față de cei care suferă.

Din dispoziția episcopului Petru Gherghel, din motive pastorale, Ziua Bolnavului se celebrează în Dieceza de Iași în ziua de 13 mai, ziua apariției Sfintei Fecioare Maria la Fatima, a cărui Centenar îl sărbătorim anul acesta.

Și anul acesta, va fi organizat un pelerinaj special pentru bolnavi, la Cacica, în ziua de vineri, 12 mai 2017. Organizatori vor fi: Oficiul pentru Pastorația Sanitară al Episcopiei Romano-Catolice de Iași, în colaborare cu Serviciul de Îngrijire la Domiciliu al Centrului Diecezan Caritas, Oficiul pentru Pelerinaje, sanctuarul de la Cacica și parohiile Diecezei de Iași.

Toate datele vor fi transmise către doamna Antonina Dogariu - coordonator diecezan al Programului Servicii de Îngrijiri la Domiciliu la tel. 0741/453335, de asemenea, domnișoarei Adriana Ianuș, coordonator executiv al aceluiași program, la tel. 0752/557950.

Pentru informații suplimentare despre pelerinaj se poate lua legătura cu: pr. Eugen Robu - responsabil al Oficiului pentru Pastorația Sanitară, tel. 0747/475718; pr. Anton Mărăndescu, OFMConv - rectorul sanctuarului de la Cacica, tel. 0230/237009, 0763/318635.

În scrisoarea Oficiului pentru Pastorația Sanitară, trimisă preoților din Dieceza de Iași ca pregătire a acestui pelerinaj, se mai precizează:

Preoții parohi și persoanele consacrate sunt rugate:

- să fie sensibili la această acțiune diecezană și să organizeze rugăciuni speciale, incluzând și Novena de pregătire la acest eveniment, pentru bolnavii care nu se pot deplasa la Cacica, deoarece în această zi se celebrează la nivel diecezan Ziua Bolnavului

- să organizeze la nivel parohial pregătirea bolnavilor (cel puțin un bolnav din parohiile mici, iar din parohiile mari mai mulți!), care să participe la pelerinajul diecezan al bolnavului de la Cacica;

- pe cât este posibil, să fie selectați bolnavii care dețin cărucioare medicale, pentru a ușura participarea lor la celebrări;

- să fie organizată deplasarea spre Cacica și, acolo unde este necesar, să fie susținute financiar costurile aferente pelerinajului;

- bolnavii cu probleme speciale să se asigure că au tratamentul medicamentos cu ei;

- să confirmați și o eventuală prezență a Sfinției Voastre la acest pelerinaj și să transmiteți lista cu numărul bolnavilor și numele parohiei până la data de 10 mai 2017.

Pentru aceeași zi, invitația călduroasă de a participa la pelerinaj este adresată și personalului medical catolic al Diecezei de Iași. Prin prezența lor, medicii, asistenții medicali, personalul auxiliar medical, sunt chemați să contribuie la consolidarea comuniunii cu cei care suferă.

Sperând într-o bună și rodnică colaborare în vederea reușitei acestui pelerinaj, vă dorim ca Sfânta Fecioară să vă însoțească cu protecția și ajutorul ei, în toate activitățile pastorale.

Pr. Eugen Robu

*

"Privirea Mariei, Mângâietoarea mâhniților, luminează fața Bisericii în angajarea sa zilnică pentru cei nevoiași și cei suferinzi. Roadele prețioase ale acestei griji a Bisericii față de lumea suferinței și a bolii sunt motiv de mulțumire adusă Domnului Isus, care s-a făcut solidar cu noi, ascultând de voința Tatălui și până la moartea pe cruce, pentru ca omenirea să fie răscumpărată. Atâta bogăție de umanitate și de credință nu trebuie să se risipească, ci mai degrabă să ne ajute să ne confruntăm cu slăbiciunile noastre umane și, în același timp, să găsim un nou elan pentru a contribui la răspândirea unei culturi care respectă viața, sănătatea și demnitatea persoanelor, și printr-o abordare corectă a chestiunilor bioetice, a tutelării celor mai slabi și a îngrijirii mediului".

(Din Mesajul Sfântului Părinte Francisc pentru a XXIV-a Zi Mondială a Bolnavului 2017)


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat