Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (19 martie 2017)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Evanghelia din această duminică, a treia din Postul Mare, ne prezintă dialogul lui Isus cu samariteana (cf. In 4,5-42). Întâlnirea a avut loc în timp ce Isus trecea prin Samaria, regiune între Iudeea și Galileea, locuită de oameni pe care iudeii îi disprețuiau, considerându-i schismatici și eretici. Dar tocmai această populație va fi una dintre primele care aderă la predica creștină a apostolilor. În timp ce discipolii merg în sat pentru a-și procura de mâncare, Isus rămâne la o fântână și cere de băut de la o femeie, venită acolo ca să ia apă. Și de la această cerere începe un dialog. "Cum de tu, iudeu, ajungi să ceri ceva de la o samariteană?". Isus răspunde: dacă tu ai știi cine sunt eu și darul pe care îl am pentru tine, ai fi tu aceea care ai cere și eu ți-aș da "apă vie", o apă care satură orice sete și devine izvor inepuizabil în inima celui care o bea (v. 10-14).

A merge la fântână pentru a lua apă este obositor și plictisitor; ar fi frumos să se aibă la dispoziție un izvor care țâșnește! Însă Isus vorbește despre o apă diferită. Când femeia își dă seama că omul cu care vorbește este un profet, îi destăinuiește propria viață și îi pune întrebări religioase. Setea sa de afect și de viață deplină nu este potolită de cei cinci soți pe care i-a avut, dimpotrivă, a experimentat dezamăgiri și înșelări. De aceea femeia rămâne uimită de marele respect pe care Isus îl are față de ea și atunci când El îi vorbește chiar despre adevărata credință, ca relație cu Dumnezeu Tatăl "în duh și adevăr", atunci intuiește că acel om ar putea să fie Mesia, și Isus - lucru foarte rar - confirmă asta: "Eu sunt, cel care vorbesc cu tine" (v. 26). El spune că este Mesia unei femei care avea o viață așa de dezordonată.

Iubiți frați, apa care dăruiește viața veșnică a fost revărsată în inimile noastre în ziua Botezului nostru; atunci Dumnezeu ne-a transformat și ne-a umplut cu harul său. Dar se poate întâmpla ca acest mare dar noi să-l fi uitat, sau să-l fi redus la o simplă înregistrare în condică; și poate că mergem în căutarea unor "fântâni" ale căror ape nu ne adapă. Când uităm de apa adevărată, mergem în căutarea de fântâni care nu au ape curate. Isus ne vorbește ca și samaritenei. Desigur, noi deja îl cunoaștem, dar probabil încă nu l-am întâlnit personal. Știm cine este Isus, dar probabil nu l-am întâlnit personal, vorbind cu El, și încă nu l-am recunoscut ca Mântuitorul nostru. Acest timp al Postului Mare este ocazia bună pentru a ne apropia de El, a-l întâlni în rugăciune într-un dialog inimă la inimă, a vorbi cu El, a-l asculta pe El; este ocazia bună pentru a vedea fața sa pe fața unui frate sau a unei surori suferinzi. În acest mod putem să reînnoim în noi harul Botezului, să ne adăpăm la izvorul Cuvântului lui Dumnezeu și al Duhului său Sfânt; și astfel să descoperim și bucuria de a deveni artizani ai reconcilierii și instrumente ale păcii în viața zilnică.

Fecioara Maria să ne ajute să luăm constant din har, din acea apă care provine din piatra care este Cristos Mântuitorul, pentru ca să putem mărturisi cu convingere credința noastră și să vestim cu bucurie minunățiile iubirii lui Dumnezeu, milostiv și izvorul oricărui bine.

_______________

După Angelus

Iubiți frați și surori!

Vreau să asigur apropierea mea de iubita populație din Peru, lovită dur de inundații devastatoare. Mă rog pentru victime și pentru cei care sunt angajați în a da ajutor.

Ieri, la Bolzano, a fost proclamat fericit Josef Mayr-Nusser, tată de familie și exponent al Acțiunii Catolice, mort martir pentru că a refuzat să adere la nazism din fidelitate față de Evanghelie. Prin marea sa statură morală și spirituală el constituie un model pentru credincioșii laici, în special pentru tați, pe care noi astăzi îi amintim cu afect, chiar dacă sărbătoarea liturgică a sfântului Iosif se celebrează mâine pentru că astăzi este duminică. Îi salutăm pe toți tații cu mari aplauze. [Oamenii aplaudă]

Adresez un salut cordial vouă tuturor pelerini din Roma, din Italia și din diferite țări. Salut comunitățile neocatecumenale venite din Angola și din Lituania; precum și responsabilii Comunității "Sfântul Egidiu" din Africa și din America Latină. Salut credincioșii italieni din Viterbo, Bolgare, San Benedetto Po și studenții din Torchiarolo.

Urez tuturor o duminică frumoasă. Nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 48.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat