Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

"Datoria și arta de a încuraja". Vizita episcopului Petru Gherghel la diferite comunități ale românilor din Italia

Prezența episcopului în mijlocul credincioșilor nu este doar semnul unității în credință, ci și forța pentru "a înainta în larg", încurajarea de care fiecare om are nevoie. Biserica învață că "episcopii, în virtutea instituirii divine, le-au urmat apostolilor ca păstori ai Bisericii; cine îi ascultă, pe Cristos îl ascultă, iar cine îi disprețuiește, pe Cristos îl disprețuiește și pe Acela care l-a trimis pe Cristos" (LG 20; CBC 862; CDC, can. 375). Ei sunt cei care, în îndeplinirea îndatoririi lor de părinți și păstori, sunt în mijlocul poporului lor ca unii care slujesc, păstori buni care își cunosc oile și pe care ele îi cunosc, adevărați părinți care se remarcă prin spiritul lor de iubire și devotament față de toți oamenii, indiferent de locurile în care au fost purtați de viață în drumul lor spre mântuire (cf. CD 16).

Noi știm că a sfătui, a mângâia și a încuraja fac parte din faptele de milostenie spirituală, și pe toate acestea le-am simțit atunci când în mijlocul nostru a stat Preasfințitul Petru Gherghel, episcop de Iași.

După ce în perioada 6-10 martie 2017 a participat la exercițiile spirituale organizate de Mișcarea Focolarelor la "Centrul Mariapoli" din Castel Gandolfo, episcopul Petru Gherghel a vizitat diverse locuri și comunități din Italia în care trăiesc preoți, persoane consacrate și laici originari din Dieceza de Iași.

Sâmbătă, 11 martie, Preasfințitul a vizitat mănăstirea benedictină "Sfântul Andrei" din Arpino (Provincia Frosinone, Lazio). Arpino, orașul în care s-a născut și celebrul Marco Tullio Cicerone (Cicero), este vestit pentru una dintre mănăstirile cele mai vechi din lume, ale cărei origini se găsesc tocmai în timpul vieții celor doi mari sfinți: sfânta Scolastica și sfântul Benedict. Conform istoriei cunoscute, această mănăstire a fost fondată de sfântul Benedict în timpul călătoriei sale de la Subiaco la Montecassino. Din această mănăstire își are izvorul și prima mănăstire benedictină din Dieceza de Iași: mănăstirea "Maica Unității" din Viișoara, Piatra-Neamț. La Arpino Preasfințitul Petru s-a întâlnit cu superioara generală, sora Cristina Pirro, abatesă, și cu cele trei surori originare din Dieceza de Iași care trăiesc în acest loc după regula sfântului Benedict: "Roagă-te și muncește".

Ziua de duminică, 12 martie, a însemnat enorm de mult pentru comunitatea catolicilor români din Ostia (Roma). Pentru prima dată au avut bucuria de a-l avea în mijlocul lor, la sfânta Liturghie celebrată în capela de lângă Parohia "Stella Maris", pe episcopul Petru Gherghel. Deși este o comunitate mică - fiind creată de puțin timp prin eforturile părintelui Carol Iakel, eforturi susținute și de părintele Isidor Iacovici - încurajarea și binecuvântarea primite prin această sfântă celebrare nu vor rămâne fără roade. Cu adevărat, fiecare credincios prezent la sfânta Liturghie a putut repeta cu apostolul Petru cuvintele din evanghelia duminicii: "Doamne, ce bine ne simțim aici!" (cf. Mt 17,4). Așa a fost: ne-am simțit bine, atunci când l-am primit pe Cristos în sfânta Împărtășanie; ne-am simțit bine, atunci când Preasfințitul, la predică, ne-a încurajat pe drumul spre mântuire amintindu-ne că în orice timp și în orice loc cuvântul lui Dumnezeu este același, viu și plin de putere, se împlinește și aduce roade; ne-am simțit bine când, prin poezie, ne-a amintit frumusețea copilăriei, a locurilor în care ne-am născut și dragostea față de patrie și față de părinți. Conștienți că suntem o comunitate mică, ne-am simțit încurajați atunci când a repetat cuvintele sfântului episcop Francisc de Sales: "Un suflet valorează cât o dieceză". Și ca să păstrăm vie atât vizita Excelenței Sale, cât și dragostea față de cei de la care am moștenit credința, părinții și păstorii noștri, la sfârșitul sfintei Liturghii, Preasfințitul a oferit comunității icoana fericitului Anton Durcovici, martir al credinței, un sprijin pentru toți cei care trec prin încercări. Recunoștința mea și a întregii comunități a românilor catolici din Ostia (Roma) se îndreaptă spre toți cei care au făcut posibil acest moment de har, în special către preoții care au concelebrat alături de Preasfințitul Petru Gherghel: Mons. Pierpaolo Felicolo, director al Oficiul pentru Emigranți din cadrul Vicariatului de Roma, pr. Isidor Iacovici și pr. Carol Iakel.

Tot ziua de duminică a fost moment de har și de încurajare și pentru o comunitate de surori din Congregația "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot". Patru surori din acest institut diecezan, fondat la Iași din inițiativa episcopului Petru Gherghel, își trăiesc viața consacrată, în slujire și rugăciune, în cadrul Colegiului Pontifical "Santa Maria dell'Anima"(Roma). Aici, în cadrul colegiului, surorile au avut prilejul de a se întâlni și dialoga cu Preasfințitul Petru. Deși cea care susține și răspândește viața consacrată rămâne în primul rând rugăciunea (cf. CBC 2687), prezența episcopului și colocviul cu el sunt forța de care fiecare suflet consacrat are nevoie pentru a-și continua slujirea cu inimă fericită și fidelă.

Nu în ultimul rând, acestor două momente de har ale zilei de duminică li se adaugă și întâlnirea episcopului Petru Gherghel cu preoții români, în special cu cei proveniți de pe teritoriul Diecezei de Iași, care acum sunt la Roma, implicați în diferite activități pastorale sau pentru studii. Întâlnirea cu păstorul nostru ne-a amintit tuturor că suntem "fii și prieteni" (cf. CD 16; In 15,15) și că "truda romană", fie prin activitatea pastorală, fie prin studiu, nu va rămâne fără rod în Dieceza de Iași, dieceză din viitorul căreia facem parte și noi.

Preasfințitul Petru Gherghel a dedicat ultima zi a prezenței sale în Italia, luni, 13 martie, întâlnirii cu Excelența Sa Domenico Concian, episcopul Diecezei de Città di Castello, și cu preoții români care activează în această dieceză, printre care și pr. Francisc Coșa și pr. Cătălin-Cristian Burcă.

Această ultimă zi, 13 martie 2017, a coincis și cu împlinirea a patru ani de la alegerea papei Francisc ca suveran pontif. Cu această ocazie, într-un interviu acordat Redacției Române Radio Vatican, Preasfințitul Petru Gherghel i-a transmis Sfântului Părinte "o rugăciune și o dorință: să aibă mult curaj, să aibă multă sănătate și astfel să ne poată păstra pe toți uniți în jurul lui Cristos".

Cu gândul în mod deosebit la comunitatea românilor catolici de la Ostia, pentru care prezența episcopului în mijlocul lor era un vis și o speranță, putem spune că "Dumnezeu se folosește tocmai de oameni pentru a împlini visul și speranța oamenilor". Întâlnirea în aceste zile cu episcopul nostru Petru Gherghel a fost pentru toți cei implicați - preoți, persoane consacrate și laici - moment de încurajare și prilej de a spune: "Doamne, ce bine ne simțim aici. Îți mulțumim că nu ne lași singuri pe drumul nostru spre mântuire". Plini de curaj ne continuăm munca și studiul pe "pământ străin", sperând ziua când "toți vor fi una" în credință, speranță și dragoste.

Pr. Laurențiu Dăncuță

*

În fiecare duminică, la ora 16.00, se celebrează sfânta Liturghie în limba română, în capela de lângă biserica "Stella Maris", din Ostia Lido (Roma). Date de contact: pr. Laurențiu Dăncuță, tel. 0039/3292897693, Viale dei Promontori, 113, 00122-Lido di Ostia, RM.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 11-13 martie: "Datoria și arta de a încuraja de a încuraja". Vizita episcopului Petru Gherghel la diferite comunități ale românilor din Italia

*

"La mulți ani, Sfinte Părinte!" Interviu cu PS Petru Gherghel la Radio Vatican (13 martie 2017)


 

lecturi: 28.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat