Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Rotunda: "Zilele familiei"

La inițiativa părintelui paroh, Carmil Duma, și cu susținerea Oficiului pentru Pastorația Familiei, în perioada 9-12 martie 2017, în Parohia Rotunda au avut loc "Zilele familiei", zile speciale dedicate în exclusivitate familiei în planul lui Dumnezeu.

Încă de joi seara, de la deschidere, pr. Felician Tiba, predicatorul acestor zile, ne-a introdus cu răbdare și disponibilitate în taina a ceea ce înseamnă planul lui Dumnezeu pentru familie, un plan de iubire, cu o chemare specială la iubire, într-un context caracterizat de iubire. De altfel, încă de la început, părintele ne-a "amenințat" că ne va vorbi despre iubire până o să înțelegem că suntem creați din iubire și pentru iubire. Și așa a fost!

Familia, din câte ne-a spus, este locul privilegiat în care Dumnezeu a sădit iubirea sa și unde aceasta trebuie îngrijită și făcută să crească. "Soți, nu vă temeți să vă iubiți! Nu vă temeți unul de celălalt! Nu vă folosiți unul pe celălalt! Nu vă temeți de gesturi concrete de iubire!" Acestea au fost doar câteva din imperativele care ne-au marcat în aceste zile și care au determinat în mulți dintre noi o redimensionare a iubirii, ca și a relației dintre noi, soții.

Cristos a invitat familia la bucurie, a continuat părintele Felician, iar Biserica, preluând misiunea lui Isus, ne îndeamnă la aceeași bucurie. Dacă în Biserică avem și membre care suferă, adică soți care nu reușesc să înțeleagă și să trăiască pe deplin iubirea încredințată lor prin chemarea la viața de familie, astfel de persoane nu trebuie abandonate, ci așa cum ne spune și Amoris laetitia trebuie să le stăm alături cu răbdare și să căutăm acele modalități specifice pentru a ajunge la inima lor.

Oarecum pe final, dar nu la ultima întâlnire, am avut ocazia să fim preveniți cu privire la anumite "ispite" pe care le propune societatea de astăzi, ispite cu privire la divorț, la plăcere, la creșterea copiilor, ca și cu privire la relația dintre soți.

La Liturghia de încheiere, prezidată de pr. prof. Fabian Doboș, care ne-a și salutat din partea episcopului Petru Gherghel și a episcopului Aurel Percă, ne-a fost oferit "testamentul" acestor zile minunate, testament care în sinteză a sunat astfel: "Dumnezeu l-a creat pe bărbat pentru ca să aibă grijă de parte grea a vieții, iar pe femeie pentru a avea grijă de partea sensibilă a vieții. I-a pus unul lângă celălalt în sacramentul Căsătoriei pentru ca împreună să se susțină pe drumul mântuirii, drum care trece prin a avea copii, prin a construi o casă, poate prin a avea o mașină, drum care trece prin bunele și grelele acestei vieți".

Mulțumim părintelui paroh și părintelui Felician pentru că ne-au oferit o astfel de "simfonie" de iubire și chiar dacă a plouat continuu, felicitări și comunității din Rotunda, care a participat din toată inima.

O familie din comunitatea din Rotunda

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 9-12 martie: Rotunda: "Zilele familiei"


 

lecturi: 63.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat