Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Brexit Day. Cardinalul Vincent Nichols: "Nicio națiune nu poate trăi izolată"

De M. Chiara Biagioni

"Cred că astăzi multe persoane din Regatul Unit simt o combinație de neliniște și entuziasm". Ia cuvântul cardinalul Vincent Nichols, arhiepiscop de Westminster și vicepreședinte al Consiliului Conferințelor Episcopale din Europa (CCEE). Este B-day. Ziua în care începe oficial, cu o scrisoare semnată de premierul britanic Theresa May, divorțul Regatului Unit de Uniunea Europeană. Ambasadorul britanic Barrow a încredințat personal lui Donald Tusk notificarea cu care, conform articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, Londra oficializează intenția de a părăsi Europa. Din acel moment va porni numărătoarea inversă pentru acel adio al Londrei, prevăzut pentru 29 martie 2019, la sfârșitul a doi ani de negociere. Cardinalul Nichols este la Barcelona, în aceste zile, pentru a participa la un Simpozion european despre tineri. Imediat afirmă că de când s-a desfășurat referendumul, țara sa a fost mereu divizată: "Unele grupuri au protestat dar multe persoane au spus «ok, odată luată decizia, trebuie să mergem înainte»". Și adaugă: "Următorii doi ani vor fi importanți și nu cred că vor exista schimbări neașteptate în perioada imediat următoare". Sunt două chestiuni deschise: "Repercusiunile economice și financiare" după decizia de a părăsi UE și "chestiunea legată de mișcarea persoanelor prin granițele care se vor schimba. În mod deosebit, există tema delicată între dintre Eire și Irlanda de Nord".

Deci la ce vă așteptați acum?

Este clar că nu vor fi decizii în următorii doi ani. Trebuie să așteptăm. Dar este important de a spune că Anglia nu vrea să părăsească Europa. În discuție este Uniunea Europeană. Și cred că au fost două lucruri care au cântărit puternic. Primul este sentimentul de distanța și separație pe care Bruxelles și Strasbourg l-au inspirat întotdeauna. Și apoi, modul cu care Uniunea Europeană s-a situat cu privire la diversitate. A fost simțită ca o mașină construită cu scopul de a diminua diversitatea și de a impune o uniformitate.

Speranțele dumneavoastră?

Ca națiune încă avem un loc în Europa și suntem parte din proiectul comun european. Vrem să fim vecini buni pentru țările europene. Ca Biserici, în acest sens putem da o contribuție substanțială: avem legături cu Bisericile catolice din celelalte națiuni europene și mai ales dăm mărturie comună că nicio națiune nu poate trăi izolată.

Atacul de la Westminster riscă astăzi să întărească populismele și politicile care invocă bariere mai mari. În felul acesta se învinge provocarea luptei împotriva terorismului?

Cu privire la atacul de la Westminster, este clar că ceea ce s-a întâmplat nu are nimic de-a face cu granițele. Atentatorul era un om născut în Anglia, crescut în Anglia. A petrecut - e adevărat - o scurtă perioadă în Arabia și a devenit musulman. Dar trebuie spus și că era un om cu o lungă istorie de violență. A fost de 5 sau 6 ori în închisoare, cine l-a cunoscut vorbește despre un om foarte supărat. Deci acest incident trebuie privit și interpretat în realitatea sa. Însă este clar că fiecare guvern are datoria de a exercita vigilență și protecție.

Ce lecție trebuie trasă pentru viitor?

Există un lucru foarte important de învățat și este acela de a nu permite comunităților să se izoleze. Cred că persoanele de credință au mult de oferit. Dialogul dintre persoane, care cred în Dumnezeu, creează un spațiu comun. Și din acest punct de vedere este o datorie pentru liderii religioși să-și vorbească, să se întâlnească, să exploreze împreună soluții comune, să înfrunte chestiunea crezului religios care ajunge în extremism și violență. Însă, atenție, să nu se izoleze credința într-o sferă privată pentru că asta contribuie și mai mult la izolarea comunităților și nu ajută la construirea unei societăți inclusive. Din acest punct de vedere, de exemplu, practica Sfântului Scaun de a trimite mesaje de felicitare diferitelor comunități musulmane sau hinduse este importantă pentru că în multe părți ale Angliei preoții noștri duc aceste mesaje în diferitele comunități și asta favorizează construirea de contacte. Săptămâna viitoare, miercuri, voi duce în audiență privată 4 lideri musulmani din Anglia la Papa Francisc pentru a spune că liderii religioși vor și sunt angajați să construiască raporturi.

De unde trebuie reînceput?

Cred că este interesant de a vedea în detaliu ceea ce s-a întâmplat miercurea trecută la Westminster. Au murit 4 persoane. A murit atentatorul. Totul s-a întâmplat în 82 de secunde de la început până la sfârșit. 82 de secunde în care am văzut ceea ce este cel mai rău din natura umană, dar am văzut și ceea ce este cel mai bun. Nu departe de Westminster Bridge, există un spital și infirmierilor și doctorilor din acel spital nu le-a fost frică să meargă imediat la fața locului pentru a acorda primele ajutoare. Precum și răspunsul persoanelor, care se aflau acolo, a fost curajos, pozitiv. Trebuie să reîncepem de aici, de la ceea ce avem mai bun. Printre cei 40 de răniți, erau persoane de 12 naționalități diferite. Este ceea ce noi suntem în Regatul Unit: diferiți. În dieceza mea avem 60 de comunități etnice diferite. Să pornim din nou de la ceea ce suntem: persoane cu un puternic simț de generozitate și o societate multiculturală. Deci, există multe puncte de forță de la care să reîncepem și sunt sigur că vom face asta. În mod clar există frica. Dar conducătorii buni sunt aceia care ajută persoanele să transforme frica în ceva pozitiv, nu aceia care o manipulează pentru obiective politice.

(După agenția SIR, 29 martie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat