Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Vise rele

Mesajul papei despre urgența dezarmării nucleare este ultimul dintre-o serie de acum lungă de intervenții ale Sfântului Scaun. De fapt, deja în 1931, cu cincisprezece ani înainte de înspăimântătorul început al erei nucleare, în enciclica Nova impendet despre criza economică foarte gravă, Pius al XI-lea indica în "cursa neînfrânată spre înarmare" unul dintre motivele principale, din cauza enormelor cheltuieli folosite.

După douăzeci de ani de la conflictul mondial, încheiat cu bombardamentul atomic de la Hiroshima și Nagasaki, un succesor al său vorbea pentru prima dată în fața adunării generale a Națiunilor Unite. "Simțim să ne însușim glasul celor morți și al celor vii; al celor morți, căzuți în teribilelor războaie trecute visând înțelegerea și pacea din lume; al celor vii, care au supraviețuit în urma lor purtând în inimi condamnarea pentru cei care ar încerca să se reînnoiască"; și apoi al tinerilor, "al săracilor, al celor dezmoșteniți, al celor suferinzi, al celor care tânjesc la dreptate, la demnitatea vieții, la libertate, la bunăstare și la progres", a spus Paul al VI-lea la 4 octombrie 1965.

Și a continuat cu o analiză acută: "Dacă vreți să fiți frați, lăsați să cadă armele din mâinile voastre. Nu se poate iubi cu arme ofensive în mână. Armele, cele teribile, în special, pe care știința modernă vi le-a dat, încă înainte de a produce victime și ruine, generează vise rele, alimentează sentimente rele, creează coșmaruri, neîncrederi și propuneri triste, cer cheltuieli enorme, opresc proiecte de solidaritate și de muncă utilă, falsifică psihologia popoarelor". Un an și jumătate mai târziu cuvintele lui Montini deveneau severe în enciclica Populorum progressio: "Orice cursă extenuantă spre armamente devine un scandal intolerabil. Noi avem datoria de a-l denunța. Fie ca responsabilii să ne asculte înainte ca să fie prea târziu".

Visele rele și propunerile triste descrise de Paul al VI-lea sunt pe fundalul "falsului sentiment de siguranță", al "amenințării unei distrugeri reciproce sau al eliminării totale", al fricii și al izolării despre care astăzi succesorul său reafirmă contradictorietatea "cu însuși spiritul Națiunilor Unite". Însă mesajul lui Francisc subliniază și mai mult, cu nou realism, nepotrivirea deținerii de arme nucleare în a răspunde la ceea ce astăzi amenință pacea: terorism, siguranță informatică, problematici ambientale, sărăcie.

Și noutatea privirii pontifului, la care se unește scrisoarea secretarului său de stat cu privire la apărarea diversității și a micilor agricultori, este aceea a marii enciclice sociale Laudato si'. Un text capital, care a demonstrat cum totul este în legătură "într-o optică de ecologie integrală". Trezind între cei care cred și cei care nu cred consensuri și speranță pe care ar fi nesăbuit să nu fie ascultate. (g.m.v).

(După L'Osservatore Romano, 29 martie 2017).

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat