Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Arini: Profesiune în rândul terțiarilor franciscani

"Iată slujitoarea Domnului: fie mie după cuvântul tău!" (Lc 1,38) Sunt cuvintele pronunțate de sfânta Fecioară în momentul vizitării sale de către Dumnezeu prin intermediul arhanghelului Gabriel. Cuvintele acestea propuse de evanghelia din sărbătoarea Bunei Vestiri, sâmbătă, 25 martie 2017, în Parohia Arini, însă au avut o conotație deosebită deoarece, în această zi însemnată, 11 persoane din această parohie au decis în mod solemn și în fața comunității să imite acest exemplu al sfintei Fecioare Maria ca prin da-ul lor de a primească, să trăiască și să mărturisească valorile și sfaturile evangelice în această comunitate ca și în viața de familie, urmând de asemenea și calea pe care sfântul Francisc de Assisi ne-o propune de a ne apropia de Cristos cel care prin consimțământul dat de sfânta Fecioară Maria s-a făcut sărac, ca prin sărăcia lui să ne îmbogățim. Având cele două exemple, cel al sfintei Fecioare și cel al sfântului Francisc aceste persoane au ales cadrul oferit de această sărbătoare ca prin profesiunea manifestată public să intre în rândul terțiarilor franciscani.

Sfânta Liturghie a fost precedată de o oră de adorație prezidată de pr. Anton Acatrinei, OFMConv, iar intențiile propuse în timpul adorației au fost menite de a mijloci și de a susține cu rugăciunea noastră Biserica, păstorii acesteia ca și pe cei care trăiesc durerea și sărăcia, părtași fiind ai suferințelor lui Cristos.

În același timp pr. Ștefan Mârț, OFMConv a oferit asistență spirituală și posibilitatea de a se împăca cu Dumnezeu celor care au cerut iertare pentru păcate lui Dumnezeu în cadrul scaunului de spovadă.

La sfânta Liturghie au participat credincioși membri ai familiei terțiare franciscane și din comunitățile învecinate ca Faraoani, Valea Mare, Luizi-Călugăra și Fundu Răcăciuni.

Predică a fost susținută de pr. Anton Acatrinei OFMConv, responsabilul spiritual al terțiarilor care, pe lângă semnificația sărbătorii Bunei Vestiri, le-a vorbit credincioșilor despre importanța angajării celor 11 persoane și a valorilor pe care viața sfântului Francisc de Assisi ni le propune astăzi precum și modul în care acesta provoacă și astăzi ca să ne apropiem de Dumnezeu. A urmat apoi momentul profesiunii pentru un an, în care fiecare persoană în parte și-a exprimat public angajamentul, ca să trăiască în această viață ceea ce evanghelia ne învață iar caritatea ne impune. Tot ei au fost cei care au prezentat intențiile de la rugăciunea credincioșilor și oferirea darurilor.

După sfânta Liturghie au fost felicitați de părintele paroh pentru curajul și exemplul oferit comunității și pentru toate rugăciunile și momentele de adorație oferite în care s-au rugat pentru comunitate, pentru păstorul lor, pentru sfințirea preoților și a tuturor păstorilor și pentru sufletele din purgatoriu.

La sfârșitul Liturghiei au primit fiecare T-ul care să le reamintească de momentul în care au fost însemnați la Botez ca și regula franciscană pe care se angajează să o trăiască, iar după binecuvântarea solemnă a urmat fotografia de grup și un moment fratern marcat prin cântece și gesturi specifice.

Această zi a constituit finalul unui drum care a prins contur la începutul anului 2016, când, în cadrul binecuvântării familiei, câțiva credincioși, acum membri, și-au exprimat această dorință, iar rând pe rând inițiativei li s-au alăturat și alții, unii renunțând la forma unei angajări solemne și publice, dar rămânând în comuniune totuși la momentele de rugăciune, de adorație comună precum și de trăire a carității creștine acolo unde nevoia o cere în comunitate. În tot acest timp pr. Anton Acatrinei OFMConv le-a oferit asistență spirituală periodică și i-a ajutat în formarea pe care o presupune spiritualitatea terțiarilor franciscani.

Pr. Emanuel Lucaci

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 25 martie: Arini: Profesiune în rândul terțiarilor franciscani


 

lecturi: 29.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat