Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Butea: Frumoasă chiar și dincolo de mormânt

Frumusețea este caracteristica lui Dumnezeu. Când ne-a creat pe fiecare, pentru că a pus în noi chipul și asemănarea sa, odată cu acestea a pus și din frumusețea lui. Tocmai de aceea frumusețea nu depinde de trup, ci mai degrabă de suflet.

S-a tot vorbit zilele trecute despre o tânără mamă din Butea, care se afla în comă la spital și care, în cele din urmă, a plecat în Casa Tatălui. O tânără mamă, mama unui copil de 10 luni și, în același timp, o tânără soție, cu un soț pe măsură, cu o carieră în față, frumoasă, inteligentă și așa cum spuneau mai toți, și bună la suflet.

A lăsat în urmă un copil, un soț, dar și multe întrebări...

Că a fost frumoasă, cu un suflet bun, că a fost iubită de soț, de familie și de comunitate, nu e nevoie de nicio investigație jurnalistică, simplu de tot o spune numărul mare de persoane care a participat la înmormântarea ei, mai degrabă o sărbătoare decât o înmormântare, un fel de "ziua de Paști", așa cum avea să spună la predică pr. Iosif Dorcu.

Dincolo de multele coroane, de marea mulțime, chiar și dincolo de multele întrebări inerente unui astfel de moment, Luiza-Alina, așa cum o chema pe tânăra mamă, chiar și dincolo de mormânt a continuat să fie frumoasă. Cu chipul matern, privindu-și parcă din fotografie propria-i înmormântare, a spus tuturor că viața nu este nedreaptă, ci e viață, iar vieții îi poți pune oricând o cratimă, după care să-i anexezi și moartea, mai exact viața-moartea, cele două realități care ne unesc pe toți oamenii, indiferent de condiție socială, religie sau sex.

Luiza-Alina ne-a învățat că nu există o vârstă la care se moare, așa cum nu există o vârstă la care se intră în viață, ne-a învățat că viața este darul lui Dumnezeu, iar moartea întoarcerea la el. Ne-a mai învățat că atunci când fructul este matur, "semănătorul" vine și îl culege, altfel putrezește, iar munca de până atunci devine zadarnică.

Tânăra soție, cea căreia nu cu mult timp în urmă îi fusese oferit un soț care să o încurajeze pe drumul mântuirii, devenise "fructul matur", pentru care orice altă lucrare era în zadar. Trebuia doar cules și atât! Misiunea pentru care venise pe pământ era împlinită! În consecință, a plecat...

Și pentru că mereu a dat dovadă de căldură, pentru că fața îi iradia de seninătate, iar sufletul de bucurie, ziua înmormântării a fost pe măsură; după zile de ger, chiar în ziua înmormântării a fost cald, un soare care așa cum o făcea ea altădată, îți mângâia cu bucurie fața și sufletul.

Iar ea s-a întors, așa cum spune psalmistul, acolo de unde a fost luată, în pulberea pământului. Sămânța a fost din nou însămânțată pentru ca din ea să iasă noi roade: pentru unii o viață creștinească luată mai în serios, pentru alții conștientizarea că frumusețea nu este opera omului, pentru cei mai mulți însă, Luiza-Alina a fost tânăra, soția și apoi mama care a știut să fie înainte de toate un om, un creștin, un model...

Pr. Felician Tiba
Oficiul pentru Pastorația Familiei


 

lecturi: 92.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat