Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Card. Müller: "Așa citesc eu Amoris laetitia"

De Paolo Petrini

Prefectul Congregației pentru Doctrina Credinței, Gerhard Ludwig Müller, vorbește din nou despre temele conținute în "dubia" despre Amoris laetitia prezentate de patru cardinali, fără a le cita vreodată în mod explicit, și repropune propria lectură a documentului papal răspunzând la întrebările revistei Il Timone, adesea critică față de magisteriul actualului pontif. De altfel, în interviu cardinalul reafirmă concepte deja exprimate în interviurile sale precedente.

Cardinalul afirmă că nu poate exista o contradicție între doctrină și conștiința personală: este "imposibil. De exemplu, nu se poate spune că există circumstanțe datorită cărora un adulter nu constituie un păcat de moarte. Pentru învățătura catolică este imposibilă coexistența între păcatul de moarte și harul îndreptățitor. Pentru a depăși această contradicție absurdă, Cristos a instituit pentru credincioși sacramentul Pocăinței și Reconcilierii cu Dumnezeu și cu Biserica".

Pentru Müller, Amoris laetitia trebuie "interpretată clar în lumina întregii învățături a Bisericii. Nu-mi place, nu este corect că atâția episcopi interpretează Amoris laetitia după propriul mod de a înțelege învățătura papei. Acest lucru nu este în linia învățăturii catolice. Magisteriul papei este interpretat numai de el însuși sau prin intermediul Congregației pentru Doctrina Credinței. Papa îi interpretează pe episcopi, nu episcopii îl interpretează pe papa, asta ar constitui o răsturnare a structurii Bisericii Catolice. Tuturor acestora care vorbesc prea mult le recomand să studieze mai întâi învățătura [conciliilor] despre papalitate și despre episcopat. Episcopul, ca învățător al Cuvântului, el cel dintâi trebuie să fie bine format pentru a nu cădea în riscul ca un orb să conducă de mână alți orbi".

Apoi declară că este mereu valabilă angajarea conținută în exortația apostolică a sfântului Papă Ioan Paul al II-lea Familiaris consortio, care prevede că perechile de divorțați recăsătoriți care nu se pot despărți, pentru a putea avea acces la sacramente trebuie să se angajeze să trăiască în continență: "Nu se poate depăși pentru că nu este numai o lege pozitivă a lui Ioan Paul al II-lea, ci el a exprimat ceea ce este în mod constitutiv element al teologiei morale creștine și al teologiei sacramentelor. Confuzia cu privire la acest punct se referă și la neacceptarea enciclicei Veritatis splendor cu învățătura clară despre «intrinsece malum». Pentru noi căsătoria este expresie a participării la unitatea dintre Cristos mire și Biserică mireasa sa. Aceasta nu este, așa cum au spun unii în timpul Sinodului, o simplă analogie vagă. Nu! Aceasta este substanța sacramentului și nicio putere din cer și de pe pământ, nici un înger, nici papa, nici un conciliu, nici o lege a episcopilor, nu are facultatea de a-l modifica".

Prefectul îi invită pe toți "să reflecteze, studiind mai întâi învățătura Bisericii, pornind de la Cuvântul lui Dumnezeu din Sfânta Scriptură care cu privire la căsătorie este foarte clar. Aș sfătui de asemenea să nu intre în nicio cazuistică ce poate genera cu ușurință răstălmăciri, mai ales aceea conform căreia dacă moare iubirea, atunci este moartă și legătura căsătoriei. Acestea sunt sofisme: Cuvântul lui Dumnezeu este foarte clar și Biserica nu acceptă să se secularizeze căsătoria. Misiunea preoților și episcopilor nu este aceea de a crea confuzie, ci aceea de a face claritate. Nu se poate face referință numai la mici pasaje prezente în Amoris laetitia, ci trebuie citit totul în ansamblu, cu scopul de a face mai atractivă pentru persoane Evanghelia căsătoriei și a familiei. Nu Amoris laetitia a provocat o interpretare confuză, ci câțiva interpreți confuzi ai ei. Toți trebuie să înțelegem și să acceptăm învățătura lui Cristos și a Bisericii sale și în același timp să fim gata să-i ajutăm pe alții s-o înțeleagă și s-o pună în practică și în situații dificile".

(După Vatican Insider, 1 februarie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat