Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

"Conclav" fulger al Opus Dei, Ocáriz este noul prelat

De Andrea Tornielli

Papa Francisc l-a numit pe monseniorul Fernando Ocáriz prelat al Opus Dei. Știrea a fost difuzată la miezul nopții de luni 23 ianuarie 2017, prima zi de votări de la al treilea Congres electoral al prelaturii întemeiate de sfântul Josemaría Escrivá. Bergoglio a confirmat alegerea membrilor Operei.

Operațiunile de vot au început în aceeași zi de luni, când 194 de membri, dintre preoți și laici, au votat ținând cont de numele semnalate în zilele precedente de un grup de femei din Consiliul Asesoratului central. A fost aleasă încă o dată continuitatea.

Cu această numire Fernando Ocáriz, care până ieri era vicar auxiliar al Opus Dei, devine al treilea succesor al sfântului Josemaría la conducerea prelaturii, după moartea monseniorului Javier Echevarría petrecută la 12 decembrie 2016. Ocáriz s-a născut la Paris la 27 octombrie 1944, într-o familie spaniolă în exil în Franța în timpul războiului civil spaniol (1936-1939). Este cel mai tânăr din 8 copii.

Licențiat în fizică la Universitatea din Barcelona (1966), a obținut licența în teologie la Universitatea Pontificală Lateran în 1969 și doctoratul la Universitatea din Navarra în 1971, an în care a fost hirotonit preot. În primii săi ani de preoție s-a dedicat în special pastorației tinerilor și a universitarilor.

Este consultant al Congregației pentru Doctrina Credinței (din 1986) și al altor dicastere din Curia Romană: Congregația pentru Cler (din 2003) și Consiliul Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări (din 2011). Este membru al Academiei Teologice Pontificale din 1989. În anii '80 a fost unul dintre profesorii care au început munca de la Universitatea Pontificală "Sfânta Cruce" (la Roma) în care a fost profesor ordinar de teologie fundamentală și unde acum este profesor emerit.

Între publicațiile sale sunt cărți despre cristologie: «The mystery of Jesus Christ: a Christology and Soteriology textbook»; «Hijos de Dios en Cristo. Introducción a una teología de la participación sobrenatural». Alte texte ale sale tratează teme de natură teologică și filozofică precum «Amor a Dios, amor a los hombres» sau «Natură, har și glorie», o lucrare care conține și o prefață a cardinalului de atunci Joseph Ratzinger. În 2013 a fost publicat un amplu interviu al său îngrijit de Rafael Serrano și intitulat "Biserica, lume reconciliată". Între operele sale sunt și două studii de filozofie: «Marxismul: teorie și practică a unei revoluții» și «Voltaire; Tratat despre toleranță».

A fost numit vicar general al prelaturii Opus Dei la 23 aprilie 1994 și vicar auxiliar în decembrie 2014. În timpul ultimilor 22 de ani l-a însoțit pe prelatul precedent, monseniorul Echevarría, în vizitele sale pastorale în peste 70 de națiuni. În anii '60, în timp ce studia teologia, a trăit cu sfântul Josemaría Escrivá, fondator al Opus Dei. Încă de tânăr este pasionat de tenis, un sport pe care continuă să-l practice. În zilele următoare noul prelat va propune congresiștilor numele vicarilor săi și ale membrilor noilor consilii care-l vor asista în timpul următorilor 8 ani.

(După Vatican Insider, 24 ianuarie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat