Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (8 ianuarie 2017)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Astăzi, sărbătoarea Botezului lui Isus, Evanghelia (Mt 3,13-17) ne prezintă scena care a avut loc la fluviul Iordan: în mijlocul mulțimii penitente care înaintează spre Ioan Botezătorul pentru a primi botezul este și Isus. Stătea la coadă. Ioan ar vrea să-l împiedice spunând: "Eu am nevoie să fiu botezat de tine" (Mt 3,14). De fapt, Botezătorul este conștient de marea distanță care există între el și Isus. Însă Isus a venit tocmai pentru a umple distanța dintre om și Dumnezeu: dacă El este totul din partea lui Dumnezeu, este totul și din partea omului și reunește ceea ce era despărțit. Pentru aceasta îi cere lui Ioan să-l boteze, pentru ca să se împlinească toată dreptatea (cf. v. 15), adică să se realizeze planul Tatălui care trece prin calea ascultării și a solidarității cu omul fragil și păcătos, calea umilinței și a apropierii depline a lui Dumnezeu de fiii săi. Pentru că Dumnezeu este atât de aproape de noi, atât de aproape!

În momentul în care Isus, botezat de Ioan, iese din apele fluviului Iordan, glasul lui Dumnezeu Tatăl se aude de sus: "Acesta este Fiul meu cel iubit, în care mi-am găsit plăcerea!" (v. 17). Și în același timp Duhul Sfânt, sub formă de porumbel, se așează asupra lui Isus, care începe în mod public misiunea sa de mântuire; misiune caracterizată de un stil, stilul slujitorului umil și blând, înzestrat numai cu forța adevărului, așa cum a profețit Isaia: "Nu va striga, nu-și va ridica glasul [...]. Trestia frântă nu o va rupe și fitilul fumegând nu-l va stinge. El va aduce dreptatea cu fidelitate" (42,2-3). Slujitor umil și blând.

Iată stilul lui Isus, precum și stilul misionar al discipolilor lui Cristos: a vesti Evanghelia cu blândețe și fermitate, fără a striga, fără a striga la cineva, ci cu blândețe și fermitate, fără aroganță sau impunere. Adevărata misiune nu este niciodată prozelitism ci atracție la Cristos. Dar cum așa? Cum se face această atracție la Cristos? Cu propria mărturie, pornind de la puternica unire cu El în rugăciune, în adorație și în caritatea concretă, care este slujire adusă lui Isus prezent în cel mai mic dintre frați. Imitându-l pe Isus, păstor bun și milostiv, și însuflețiți de harul său, suntem chemați să facem din viața noastră o mărturie bucuroasă care luminează drumul, care aduce speranță și iubire.

Această sărbătoare ne face să redescoperim darul și frumusețea de a fi un popor de botezați, adică de păcătoși - toți suntem păcătoși - de păcătoși mântuiți de harul lui Cristos, inserați realmente, prin lucrarea Duhului Sfânt, în relația filială a lui Isus cu Tatăl, primiți în sânul mamei Biserici, făcuți capabili de o fraternitate care nu are granițe și bariere.

Fecioara Maria să ne ajute pe noi, toți creștinii, să păstrăm o conștiință mereu vie și recunoscătoare a Botezului nostru și să parcurgem cu fidelitate drumul inaugurat de acest sacrament al renașterii noastre. Și mereu umilință, blândețe și fermitate.

_______________

După Angelus

Iubiți frați și surori!

În contextul sărbătorii Botezului Domnului, astăzi dimineață am botezat un frumos grup de nou-născuți: douăzeci și opt. Să ne rugăm pentru ei și pentru familiile lor. Și ieri după-amiază am botezat un tânăr catecumen. Și aș vrea să extind rugăciunea mea la toți părinții care în această perioadă se pregătesc pentru Botezul unui copil al lor, sau tocmai l-au celebrat. Invoc pe Duhul Sfânt asupra lor și asupra copiilor, pentru ca acest Sacrament, așa de simplu și în același timp așa de important, să fie trăit cu credință și cu bucurie.

În afară de asta, aș vrea să vă invit să vă uniți cu Rețeaua Mondială de Rugăciune a Papei, care răspândește, și prin rețelele sociale, intențiile de rugăciune pe care le propun în fiecare lună întregii Biserici. Astfel se duce înainte apostolatul rugăciunii și se mărește comuniunea.

În aceste zile de atâta frig mă gândesc și vă invit să ne gândim la toate persoanele care trăiesc pe stradă, lovite de frig și de atâtea ori de indiferență. Din păcate, unii n-au reușit să trăiască. Să ne rugăm pentru ei și să cerem Domnului să ne încălzească inima pentru a-i putea ajuta.

Vă salut pe voi toți, credincioși din Roma și pelerini italieni și din diferite țări, îndeosebi grupul de tineri din Cagliari, pe care-i încurajez să continue drumul început cu sacramentul Mirului. Și le mulțumesc pentru că-mi oferă ocazia de a sublinia că Mirul sau Confirmațiunea nu este numai un punct de sosire - așa cum spun unii, "sacramentul lui adio", nu, nu! - este mai ales un punct de plecare în viața creștină. Înainte, cu bucuria Evangheliei!

Urez tuturor o duminică frumoasă. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 27.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat