Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (6 ianuarie 2017)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Celebrăm astăzi Epifania Domnului, adică manifestarea lui Isus care strălucește ca lumină pentru toate neamurile. Simbol al acestei lumini care strălucește în lume și vrea să lumineze viața fiecăruia este steaua, care i-a condus pe magi la Betleem. Ei, spune Evanghelia, au văzut "steaua răsărind" (Mt 2,2) și au ales s-o urmeze: au ales să se lase conduși de steaua lui Isus.

Și în viața noastră există diferite stele, lumini care strălucesc și orientează. Ne revine nouă să alegem pe care să le urmăm. De exemplu, există lumini intermitente, care pleacă și vin, ca micile satisfacții ale vieții: chiar dacă sunt bune, nu sunt suficiente, pentru că durează puțin și nu lasă pacea pe care o căutăm. Există apoi luminile orbitoare ale reflectoarelor, ale banilor și succesului, care promit totul și imediat: sunt seducătoare, dar cu forța lor orbesc și fac să se treacă de la visele de glorie la întunericul cel mai gros. În schimb magii invită să urmăm o lumină stabilă, o lumină gentilă, care nu apune, pentru că nu este din această lume: vine din cer și strălucește... unde? În inimă.

Această lumină adevărată este lumina Domnului, sau mai bine zis, este însuși Domnul. El este lumina noastră: o lumină care nu orbește, ci însoțește și dăruiește o bucurie unică. Această lumină este pentru toți și cheamă pe fiecare: astfel putem să simțim ca adresată nouă invitația de astăzi a profetului Isaia: "Ridică-te, luminează-te" (60,1). Așa spunea Isaia, profețind această bucurie de astăzi Ierusalimului: "Ridică-te, luminează-te". La începutul fiecărei zile putem primi această invitație: ridică-te, luminează-te, urmărește astăzi, printre multele stele căzătoare în lume, steaua luminoasă a lui Isus! Urmărind-o, vom avea bucuria, așa cum li s-a întâmplat magilor, care "când au văzut steaua, au fost cuprinși de bucurie foarte mare" (Mt 2,10); pentru că unde este Dumnezeu este bucurie. Cine l-a întâlnit pe Isus a experimentat miracolul luminii care sfâșie întunericul și cunoaște această lumină care luminează și strălucește. Aș vrea, cu mult respect, să-i invit pe toți să nu le fie frică de această lumină și să se deschidă Domnului. Mai ales aș vrea să spun celui care a pierdut forța de a căuta, este obosit, celui care, depășit de întunecimile vieții, a stins dorința: ridică-te, curaj, lumina lui Isus știe să învingă întunericul cel mai întunecos; ridică-te, curaj!

Și cum se găsește această lumină divină? Să urmăm exemplul magilor, pe care Evanghelia îi descrie mereu în mișcare. De fapt, cine vrea lumina, iese din sine și caută: nu rămâne închis, stând să privească ce se întâmplă în jur, ci pune în joc propria viață; iese din sine. Viața creștină este un drum continuu, format din speranță, format din căutare; un drum care, ca acela al magilor, continuă și atunci când steaua dispare momentan din vedere. Pe acest drum există și cursele care trebuie evitate: bârfele superficiale și mondene, care frânează pasul; capriciile paralizante ale egoismului; găurile pesimismului, care prinde în capcană speranța. Aceste obstacole i-au blocat pe cărturarii despre care vorbește Evanghelia de astăzi. Ei știau unde era lumina, dar nu s-au mișcat. Când Irod îi întreabă: "Unde va trebui să se nască Mesia?" - "La Betleem!". Știau unde, dar nu s-au mișcat. Cunoștința lor a fost zadarnică: știau atâtea lucruri, dar pentru nimic, totul în zadar. Nu e suficient a ști că Dumnezeu s-a născut, dacă nu se face împreună cu El Nașterea în inimă. Dumnezeu s-a născut, e adevărat, dar s-a născut în inima ta? S-a născut în inima mea? S-a născut în inima noastră? Și astfel îl vom găsi precum magii, cu Maria, Iosif, în grajd.

Magii au făcut asta: după ce l-au găsit pe Prunc, "căzând la pământ, l-au adorat" (v. 11). Nu l-au privit numai, n-au spus numai o rugăciune de circumstanță și au plecat, nu, ci au adorat: a intrat într-o comuniune personală de iubire cu Isus. Apoi i-au dăruit aur, tămâie și smirnă, adică bunurile lor cele mai prețioase. Să învățăm de la magi să nu-i dedicăm lui Isus numai frânturi de timp și vreun gând când și când, altminteri nu vom avea lumina sa. Precum magii, să pornim la drum, să ne luminăm urmărind steaua lui Isus și să-l adorăm pe Domnul cu toată ființa noastră.

_______________

După Angelus

Mâine comunitățile ecleziale din Orient care urmează calendarul iulian vor celebra Sfântul Crăciun. În spirit de fraternitate bucuroasă urez ca noua naștere a Domnului Isus să le umple de lumină și de pace.

Ziua de Epifanie este Ziua Copilăriei Misionare. Îi încurajez pe toți copiii și adolescenții care în atâtea părți ale lumii se angajează să ducă Evanghelia și să-i ajute pe cei de vârsta lor aflați în dificultate. Îi salut pe cei care astăzi au venit aici din Lazio, Abbruzzo și Molise, și mulțumesc Operei Pontificale a Copilăriei Misionare pentru această slujire educativă.

Salut participanții la cortegiul istorico-folcloric, care în acest an este dedicat ținuturilor din Umbria de sud și care își propune să răspândească valorile de solidaritate și fraternitate.

Salut grupurile venite din Malta, din California și din Polonia; și extind binecuvântarea mea la participanții la marele Cortegiu al Regilor Magi care se desfășoară la Varșovia cu atâtea familii și atâția copii.

Salut credincioșii din Ferrara, Correggio, Ruvo di Publia, Robecco sul Naviglio și Cucciago; precum și pe candidații la mir din Rosolina și din Romano di Lombardia, ministranții din dieceza de Asti, tinerii din Cologno al Serio și prietenii și voluntarii de la Fraterna Domus.

Magii îi oferă lui Isus darurile lor, dar în realitate Isus însuși este adevăratul dar al lui Dumnezeu: de fapt, El este Dumnezeu care ni se dăruiește nouă, în El noi vedem fața milostivă a Tatălui care ne așteaptă, ne primește, ne iartă mereu; fața lui Dumnezeu care nu ne tratează niciodată după faptele noastre sau după păcatele noastre, ci numai după imensitatea milostivirii sale inepuizabile. Și vorbind despre daruri, și eu m-am gândit să vă ofer un mic dar... lipsesc cămilele, dar vă voi oferi darul. Broșura "Icoane de milostivire". Darul lui Dumnezeu este Isus, milostivirea Tatălui; și pentru aceasta, pentru a aminti acest dar al lui Dumnezeu, vă voi oferi acest dar care vă va fi distribuit de cei săraci, de cei fără adăpost și de refugiați împreună cu mulți voluntari și călugări pe care-i salut cordial și le mulțumesc din toată inima.

Vă urez un an de dreptate, de iertare, de seninătate dar mai ales un an de milostivire. Vă va ajuta citirea acestei cărți: este de buzunar, puteți s-o purtați cu voi.

Vă rog, nu uitați să-mi oferiți și voi darul rugăciunii voastre. Domnul să vă binecuvânteze. Sărbătoare frumoasă, poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 26.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat